Woensdag, 14 juli 2010

BNA Kubus 2010 voor Neutelings Riedijk

De prestigieuze architectuurprijs de BNA Kubus wordt dit jaar toegekend aan architectenbureau Neutelings Riedijk voor het gehele oeuvre. De jury roemt de geraffineerde combinatie van slimheid en ‘sloomheid’. Het bureau excelleert in vernuftige, ruimtelijke concepten, die het maximale uit een opgave halen en het plan naar een hoger niveau tillen.

De BNA Kubusjury 2010 was binnen de gestelde opdracht – een oeuvreprijs toe te kennen voor de bijzondere bijdrage aan de Nederlandse architectuur – overtuigd en unaniem van mening dat de Kubus toekomt aan bureau Neutelings Riedijk. Het bureau roept vooral bewondering op door het op innovatieve wijze omgaan met bestaande oplossingen en typologieën.
Het bureau hecht veel waarde aan vakmanschap en ambacht, waarbij elk gebouw zowel van binnen als van buiten een passende, eigen expressie krijgt. De gebouwen hebben een geraffineerd afwerkingsniveau en zijn tot op het laatste detail doorwerkt. Die liefde en aandacht voor consistente en goed gemaakte gebouwen, voor ‘slow architecture’, uit zich ook in de bureauorganisatie. Neutelings Riedijk kiezen voor een relatief klein bureau en daarmee voor een beperkte opdrachtenportefeuille. Elk ontwerp krijgt de tijd en de aandacht die het verdient.

Met hun houding slagen Neutelings Riedijk erin om in een tijd van recessie de ambities en aspiraties van architectuur hoog te houden. Hun eigenzinnige en knap gemaakte gebouwen dragen onmiskenbaar bij aan de erkenning van het vak door een breed publiek.
Ook de regelmatig gezochte samenwerking met kunstenaars en integratie van kunst en architectuur in het oeuvre van Neutelings Riedijk wordt zeer gewaardeerd.

Partners van bureau Neutelings Riedijk zijn Willem Jan Neutelings, Michiel Riedijk en Carl Meeusen.
De BNA Kubusjury bestaat dit jaar uit Jeanne Dekkers (voorzitter), Salomé Bentinck, Haiko Meijer, Jan Pesman, Janny Rodermond en Vera Yanovshtchinsky.

De BNA Kubus is de hoogste onderscheiding van de BNA die wordt toegekend voor een bijzondere verdienste voor de architectuur in Nederland. De BNA Kubus wordt tweejaarlijks uitgereikt en werd eerder onder meer toegekend aan de architecten Herman Hertzberger, Wim Quist, Jo Coenen, Benthem & Crouwel, Koen van Velsen, Aldo en Hannie van Eyck, Wiel Arets, Frits van Dongen en OMA. In 2008 nam bureau cepezed de BNA Kubus in ontvangst.

De uitreiking van de BNA Kubus vindt in november 2010 plaats.

Noot voor de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Inge Pit, T 06 546 216 03, E ipit@bna.nl.

De BNA is de enige algemene Nederlandse beroepsvereniging van architecten. Doel van de BNA is het stimuleren van de ontwikkeling van de bouwkunst en het bevorderen van de beroepsuitoefening van de leden. Bijna 3.000 architecten leveren binnen de BNA een gezamenlijke inspanning om optimale voorwaarden te scheppen voor de uitoefening van hun beroep door ontwikkeling van hun vakmanschap, versterking van hun ondernemerschap en door de maatschappelijke, culturele en economische profilering van architect en architectuur.

Inloggen

Log in met uw BNA-lidnummer en wachtwoord.

UITGELICHT

Advertentie