Business Bootcamp voor Architecten

Versterkt in hoog tempo je kracht als ondernemer

Uniek programma voor architecten met ambitie

Als ondernemer heb je aan twee zaken behoefte: kennis over wat er komt kijken bij het ondernemerschap en een stevig netwerk. Daarom ontwikkelde de BNA Academie een uniek programma: het Business Bootcamp voor Architecten. Architecten die hun eigen bureau willen starten, een doorstart willen maken of de stap zetten naar partner, worden in hoog tempo daarvoor klaargestoomd.

Direct inschrijvenDoorgewinterde experts – zowel trainers als praktijkcoaches – delen hun kennis over onderwerpen als het ondernemingsplan, het business model canvas, strategie, marketing, acquisitie, financiën en onderhandelen. Je treft vakgenoten die net als jij het ondernemerschap serieus nemen en wisselt ervaringen uit. Het traject wordt afgesloten met een ‘Dragons’ Den’ waarbij je je business plan pitcht aan opdrachtgevers en samenwerkingspartners, die een kijkje bieden in de manier waarop zij architecten selecteren.

Programma

Dagdeel 1 De ondernemende architect (Docent Ernestien Idenburg)

 • Business Model Canvas (ondernemingsplan)
 • Ondernemersvaardigheden
 • Markt analyse
 • Financiële planning

Spreker: to be assigned

Dagdeel 2 Jouw bureau in de markt (Docent: Mariana Idiarte)

 • Strategie: hoe bereik je je doelen?
 • Onderscheidend vermogen: waarom gaat een opdrachtgever met jou in zee (en niet met een andere architect)?
 • Markt en doelgroep: waar liggen de kansen voor jouw bureau?
 • Identiteit en Imago: marketing en PR om je bureau in de markt te zetten

Spreker: Sander Woertman, Business Developer bij De Zwarte Hond, laat zien hoe je door middel van een positioneringsonderzoek leert waar jij voor staat als ondernemer, maar ook hoe anderen jou zien. Dit helpt in het verder bepalen van je aquisitiestrategie, het ontwikkelen van nieuwe samenwerkingen en het vinden van potentiele nieuwe markten en doelgroepen.

Dagdeel 3 Samenwerkingspartners & Opdrachtgevers (Docent: Mariana Idiarte)

 • Acquisitie: Hoe krijg je opdrachten?
 • Media en middelen: koude acquisitie, netwerken, social media…: Wat werkt voor jouw bureau?
 • Presentatie en Communicatie
 • Onderhandelingstechnieken en Commerciële gespreksvoering

Spreker: Tom Frantzen vertelt hoe hij als architect vanuit zijn geloof in zijn ontwerpen zelf initiatieven neemt en risicodragend deelneemt aan het ontwikkelen van eigen projecten. Door deze proactieve houding heeft hij meerdere innovatieve en duurzame projecten weten te realiseren, waaronder Patch 22, het hoogste houten gebouw van Nederland. Hierdoor heeft hij specifieke kennis opgebouwd die weer kan worden ingezet in andere projecten, waardoor hij als architect zijn eigen koers bepaalt.

Dagdeel 4 In de praktijk (Docent: Thijs Meijer)

 • Offerte en honorarium: verantwoordelijkheid en risico management tot contractvorming
 • Bedrijfsvoering vanaf opdracht: bewaken van proces en kosten
 • Team/tijd planning en administratie

Spreker: Robert Weijers, bureaumanager bij Benthem Crouwel laat je zien welke tools je kunt inzetten om de uiteenlopende marktvragen op een duidelijke manier te beantwoorden. Door slim inzetten van de DNR en STB en leer je hoe je een stevige positie in processen kunt verwerven door strategisch te kijken naar taken en verwachtingen.

Dagdeel 5 Dragons’ Den

 • Pitches van deelnemers van de Bootcamp
 • Juryleden: experts uit eerdere bijeenkomsten aangevuld met extra opdrachtgevers

Studiewijze

“Echte inhoud en écht tijd voor elkaar om te praten over je persoonlijke en professionele ontwikkeling.” (Mirjam Hoveijn, manager BNA Academie)

Elke sessie ziet er als volgt uit:

 • Theorie & doen (13.00-17.00): doorgewinterde experts delen hun kennis en zorgen voor de transfer naar de praktijk door middel van (groeps)opdrachten
 • Presentatie & gesprek (17.00-18.30): verschillende sprekers en experts delen belangrijke eigen ervaringen, reflecteren en geven antwoorden op vragen. Het gesprek wordt gemodereerd door Victor Verhagen (BNA).
 • Meet & greet (18.30-19.00): de dag wordt afgesloten met een borrel en snack.

Intake
Voorafgaand aan de training vindt een schriftelijke, persoonlijke intake plaats. Op basis hiervan kunnen de trainers beter inspelen op jouw persoonlijke doelstellingen en zou je deze ook voor jezelf kunnen formuleren. In dit trajectligt de nadruk op de transfer van theorie naar praktijk. Centraal staan kennis en inzicht, bewustwording en versterking van jouw ondernemerschapsvaardigheden, aan de hand van eigen praktijkervaringen.
Onder leiding van ervaren docenten wordt er gewerkt met snelle theoretische presentaties, wissel je praktijkvoorbeelden uit en wordt er gewerkt met individuele opdrachten en groepsopdrachten (vaardigheidsoefeningen). De trainer zal de materie laten aansluiten bij jouw werksituatie en geeft persoonlijke aandacht om het leerproces te bevorderen. Het traject heeft een hoog tempo!

Opdrachten voor thuis / digitaal platform
Het Business Model Canvas loopt als rode draad door het gehele traject. De laatste bijeenkomst kun je jouw businessplan presenteren aan een zorgvuldig gekozen jury. Opdrachtgevers geven hun feedback en nemen je mee in hun denk- en keuzeprocessen, zodat je weet hoe jouw business op hun overkomt.
Jouw businessplan vraagt aandacht, je zult het moeten schrijven buiten de sessies om. Tijdens het traject kun je feedback vragen aan je mede-bootcampers en docenten door het digitaal te posten op een digitaal platform.

Netwerk
Jouw mede-bootcampers vormen samen een netwerk, dat als zodanig ook na het afronden van dit traject zal blijven voortbestaan. Daarvoor biedt de BNA Academie een digitaal platform, maar ook een netwerkcoordinator die met jullie blijvend bijeenkomsten zal plannen. Deze netwerkbijeenkomsten zullen nagenoeg gratis zijn en geheel gevuld worden door jullie ideeën en wensen. Zo kun je een spreker laten invliegen, of een speed-workshop organiseren op een onderwerp dat voor jullie actueel is.

Voor wie?
Het nieuw ontwikkelde Business Bootcamp is bedoeld voor architecten die willen starten met hun eigen praktijk, maar ook voor architecten die al een eigen bureau hebben en daaraan verder vorm willen geven of willen doorstarten. Maar ook architecten die binnen hun bureau willen doorgroeien naar de positie van partner.

Deze Bootcamp is ook geschikt voor tuin-en landschapsarchitecten, interieurarchitecten, ontwerpers, ingenieurs  en medewerkers van architecten- en ontwerpbureaus.

Aanmelden
Direct inschrijven

 

Data en locaties bijeenkomsten * 

 1. Start donderdag 7 september 2017: Amsterdam
 2. donderdag 28 september 2017
 3. donderdag 12 oktober 2017
 4. donderdag 9 november 2017
 5. donderdag 7 december 2017* data zijn onder voorbehoud, locaties worden in onderling overleg met de groep afgestemd en vinden verspreid door het land plaats
Type Training
Kosten leden € 550,- excl. btw **
Kosten niet-leden € 650,- excl. btw **
Investering 5 dagdelen 13.00-19.00

30 PBO-uren

** Gespreid betalen mogelijk, informeer naar de mogelijkheden: academie@bna.nl

Vervolgtraining?

Deze training sluit mooi aan op Storytelling voor architecten(bureaus)/ Honorarium berekenen

 

In the spotlight

Masterclass Storytelling voor Architecten

Met behulp van een verhaal de ander overtuigen & beïnvloeden. Geef het architectenbureau een menselijk gezicht en een grotere herkenning!

Masterclass Storytelling voor Architecten

Masterclass Hout deel I: Ontwerpen & Detailleren met hout

Doel van masterclass deel I is architecten duidelijk te maken dat ontwerpen met hout/triplex hele specifieke kennis en vaardigheden vereist, zowel functioneel als esthetisch.

Masterclass Hout deel I: Ontwerpen & Detailleren met hout

Masterclass Hout deel II: Houthoogbouw

Hout is het beton van de 21ste eeuw en is inmiddels een veelgehoorde slogan in de bouwwereld. Het natuurmateriaal wordt steeds belangrijker in de duurzaamheidsgolf die onafwendbaar naar de biobased of circulaire bouwpraktijk rolt.

Masterclass Hout deel II: Houthoogbouw

Leer praten over geld

“Het is een training waarbij je oa leert over geld te praten,” vertelt Mirjam Hoveijn over de nieuwe training Commerciële gespreksvoering.

Leer praten over geld

Liever InCompany?

Wij denken graag mee over opleidingsvraagstukken binnen de organisatie!

Liever InCompany?

Effectief communiceren met je opdrachtgever

In deze training leert u te communiceren met resultaat: je boodschap komt aan en heeft effect. Er is aandacht voor voorbereiding, techniek en stijl.

Effectief communiceren met je opdrachtgever

Projectontwikkeling voor architecten

BNA Academie - Projectontwikkeling voor architecten

Deze tweedaagse cursus geeft je inzicht in de projectontwikkelaar en zijn werk. Zo kunnen architecten en stedenbouwkundigen hun kansen vergroten en hun positie verbeteren. De cursus behandelt het vastgoedontwikkelingsproces vanuit het perspectief van de projectontwikkelaar. […]

Projectontwikkeling voor architecten

Continu je kennis en kunde updaten is cruciaal

Mirjam Hoveijn is opleidingspecialist van huis uit. Ze weet wat nodig is om trainingen te ontwikkelen die meerwaarde bieden, of in haar woorden: “Die mensen helpen hun kennis en kunde verder te ontwikkelen, zodat je jezelf interessanter maakt voor je werkgever, je medewerkers of je opdrachtgevers.

Continu je kennis en kunde updaten is cruciaal

Inloggen op BNA

(Sluiten)