Detailleren en spelen met hout

Haiko Meijer – oprichter, directeur en architect bij Onix NL

Ruim 2 decennia geleden was ontwerpen met hout nog een uitzondering en de toepassing ervan nog bijzonder. Tegenwoordig is ontwerpen met hout een stuk vanzelfsprekender. Toch is de kennis over het materiaal nog lang niet uitgeput, integendeel zelfs. Daarom organiseert BNA Academie twee masterclasses over hout. In deel I ‘Ontwerpen & Detailleren met hout’ deelt onder meer Haiko Meijer (oprichter, directer en architect bij Onix NL) zijn uitgebreide kennis over hout.

Haiko ontwerpt veel met dit overvloedige en natuurlijke materiaal: “Werken met hout is altijd een grote ontdekkingstocht geweest. Dat was vroeger zo, is vandaag zo en dat zal in de toekomst ook zo blijven. We kunnen altijd uit dit mooie en warme materiaal putten. Bij Onix NL experimenteren wij er veel mee. Dat doen we niet alleen met oude en ambachtelijke, maar ook met de nieuwste technieken. Er zijn zoveel soorten hout. Elk soort heeft unieke eigenschappen.”

Sculpturaal ontwerp
“Met hout kun je alles maken en het zowel op kleine als grote schaal toepassen. Van kozijnen en gevels, tot vloeren en daken. In de bouw wordt hout standaard als losse component gebruikt, maar tegenwoordig zie je steeds vaker dat hout een essentieel onderdeel wordt van een ontwerp. Het wordt zelfs als een soort sculptuur ingezet waarin tot in de nuances alles uit hout wordt ontworpen. In het detailleren met hout ligt de grootste uitdaging. De mogelijkheden hierin zijn eindeloos.”

Een simpel geheim
“Bij Onix NL hebben we inmiddels ons eigen idioom ontwikkeld. Wij zijn niet alleen bedreven in de techniek en de kennis over de vele soorten, maar ook hoe we omgaan en openstaan voor nieuwe mogelijkheden waarmee we de opdrachtgever overtuigen. Hoe zou een dak van hout werken? En waar halen we het beste hout voor een project vandaan zonder dat het over de hele wereld verscheept hoeft te worden?

Met hout kun je voortdurend experimenteren en spelen. Onze kennis hierover blijft groeien; we ontdekken steeds weer nieuwe dingen. Maar het grootste geheim van dit materiaal is misschien heel simpel: hoe je hout ook toepast, het hoeft niet duur te zijn om er iets heel moois van te maken.”

Op 11 april is Haiko Meijer een van de sprekers tijdens de Masterclass Hout deel I: detailleren en ontwerpen met hout. Er zijn nog een paar plekken beschikbaar. Schrijf je nu in.

Dossier

Algemeen: Laatste BNA nieuws

Nieuws / 20 apr, 2017

De Wkb komt eraan, Be Prepared!

Het Wetsvoorstel kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) ligt ‘as we speak’ bij de Eerste Kamer. Zodra de wet een...

De Wkb komt eraan, Be Prepared!

Nieuws / 19 apr, 2017

Nieuw: BNA Marketingkaarten

Een duidelijke identiteit, bureaustrategie en effectieve marketing zijn belangrijk om een sterk bureau op te bouwen. De nieuwe BNA...

Nieuw: BNA Marketingkaarten

Inloggen op BNA

(Sluiten)