“Je wilt weten hoe het echt zit, juridisch kloppend.”

“Je wilt weten hoe het echt zit, juridisch kloppend. Zodat je niet in latere instantie, nadat een ontwerp is gemaakt en ingediend, voor verrassingen komt te staan,” vertelt Eric Huijten van architectenbureau Greiner van Goor Huijten. Daarom volgde hij eerder dit jaar de cursus ‘De juridische voorwaarden voor verbouw en herbestemmen’.

“Verbouwprojecten en herbestemming zijn al lange tijd onderdeel van onze opdrachtenportefeuille, en worden de laatste jaren steeds belangrijker voor ons bureau. We liepen regelmatig aan tegen de vraag hoe je het Bouwbesluit mag interpreteren als een gebouw bij herbestemming een andere functie krijgt. Hanteer je dan de regels die gelden voor bestaande bouw van de nieuwe functie óf moet je de nieuwbouweisen volgen omdat het een nieuwe functie is in een bestaand gebouw? En geldt dit dan voor alle aspecten van het Bouwbesluit of wordt hier nog onderscheid in gemaakt? Je opdrachtgever moet kunnen vertrouwen op je advies: hij of zij neemt belangrijke besluiten op basis daarvan.”

De eye-opener voor Eric was de in de cursus besproken systematiek om vast te stellen welke regels en eisen wanneer van toepassing zijn. “Wanneer is er sprake van nieuwbouw, wanneer van verbouw? Ga je geheel vernieuwen of gedeeltelijk vernieuwen, veranderen, vergroten? Is er een monument betrokken: hoe ga je daar dan mee om? Aan de hand van voorbeelden is het verschil in definities goed verbeeld. Door de systematiek consequent toe te passen ben je beter in staat om de regels juist te interpreteren en daarmee je ontwerp te toetsen en aan te passen.” Een extra pluspunt was de docent, Hajé van Egmond, vindt Eric. “Hij heeft zelf meegeschreven aan het Bouwbesluit, en kon dus heel goed uitleggen wat de gedachte achter een artikel was en hoe je het betreffende artikel moet interpreteren. Aan iedereen die zich bezighoudt met verbouw en herbestemming en de bedoeling achter de bouwregelgeving beter wil begrijpen kan ik deze cursus van harte aanbevelen.”

Meer inzicht in de bouwvoorschriften bij verbouw- en herbestemmingsprojecten? Schrijf je in voor de cursus ‘De juridische voorwaarden voor verbouw en herbestemmen’ op 29 november.

In the spotlight

Leiderschap in projecten

Ieder project is uniek en heeft zijn eigen uitdagingen. Een succesvol architectuur project is altijd een project waarvan het resultaat binnen de randvoorwaarden wordt opgeleverd en waarbij alle betrokken tevreden zijn over het proces naar […]

Leiderschap in projecten

Masterclass Storytelling voor Architecten

Met behulp van een verhaal de ander overtuigen & beïnvloeden. Geef het architectenbureau een menselijk gezicht en een grotere herkenning!


Masterclass Storytelling voor Architecten

Liever InCompany?

Wij denken graag mee over opleidingsvraagstukken binnen de organisatie!


Liever InCompany?

BIM management

Deze BIM cursus is bedoeld voor projectleiders, projectmanagers, procesmanagers van bouwbedrijven, installateurs, architectenbureaus, bouwmanagementbureaus, ingenieursbureaus en opdrachtgevers. In sommige organisaties wordt deze rol ook wel BIM regisseur genoemd.


BIM management

Brandveilig ontwerpen

BNA Academie - Brandveilig ontwerpen

Met de cursus Brandveilig ontwerpen bent u in 1 dag op de hoogte van de voorschriften waaraan een gebouw volgens het Bouwbesluit 2012 moet voldoen.


Brandveilig ontwerpen

Continu je kennis en kunde updaten is cruciaal

Professionaliseren kun je leren, is haar motto. Nieuwe kennis leidt tot nieuwe inzichten die weer tot nieuwe opdrachten kunnen leiden. Wat dat betreft is de BNA Academie een effectieve leerpartner voor haar leden. “We weten […]

Continu je kennis en kunde updaten is cruciaal

Projectontwikkeling voor architecten

BNA Academie - Projectontwikkeling voor architecten

Deze tweedaagse cursus geeft u inzicht in de projectontwikkelaar en zijn werk. Zo kunnen architecten en stedenbouwkundigen hun kansen vergroten en hun positie verbeteren. De cursus behandelt het vastgoedontwikkelingsproces vanuit het perspectief van de projectontwikkelaar. […]

Projectontwikkeling voor architecten

Inloggen op BNA

(Sluiten)