BNA Beste Gebouw 2017: 113 inzendingen

Gebouwde meerwaarde voor mens, maatschappij en opdrachtgever

9 maart 2017

BNA-directeur Fred Schoorl is verheugd over het niveau van de inzendingen voor deze 2017-editie: “Het is bemoedigend om te constateren dat bouwkwaliteit leidend is bij veel opdrachtgevers. Hopelijk inspireren deze topgebouwen de bouwsector, nu de markt weer aantrekt, om bouwkwaliteit te laten prevaleren boven bouwkwantiteit. Goed opdrachtgeverschap en oog voor de meerwaarde voor mens en maatschappij is daarbij van cruciaal belang. Vandaar ook dat de vakjury hier op focust.”

Op 21 maart maakt de vakjury de genomineerde gebouwen bekend, en op 19 mei is de prijsuitreiking bij ASR in Utrecht. De meeste inzendingen vallen deze 11e editie binnen de categorie Identiteit & Icoonwaarde: 33 gebouwen. De categorieën Leefbaarheid & Sociale Cohesie en Particuliere Woonbeleving tellen elk 27 inzendingen, de categorie Stimulerende Omgevingen telt er 26.

21 maart: startschot stemmen Publieksprijs
Aan de jury nu de taak om hun favoriete gebouwen te bezoeken. Juryvoorzitter Hans Wijers: “Architecten en opdrachtgevers hebben te maken met een aantal lange-termijntrends: behoefte aan meer duurzaamheid, via de bebouwde omgeving een bijdrage leveren aan meer inclusiviteit in onze samenleving en natuurlijk innovatie: het benutten van nieuwe materialen en inspelen op de digitalisering. Ik hoop en verwacht dat deze trends op spannende, verrassende manieren zullen voorkomen in alle BNA Beste Gebouw van het Jaarcategorieën.”

De overige juryleden zijn Harry Abels, directeur IAA Architecten, Anne van der Zwaag, directeur designbeurs OBJECT Rotterdam, architect Ellen van der Wal, Edwin Oostmeijer, duurzaam projectontwikkelaar, en Tim van der Grinten, VR-pionier en oprichter Moodbuilders. Op 21 maart maken zij de genomineerde gebouwen bekend. Dit zal tevens het startschot zijn voor de Publieksprijs. In samenwerking met publieksmediapartner de Volkskrant kan elke architectuurliefhebbende Nederlander stemmen op zijn of haar favoriete gebouw. Hierdoor maken alle genomineerden kans om met zowel de Juryprijs als de Publieksprijs naar huis te gaan.

Prijs voor goed opdrachtgeverschap en maatschappelijke meerwaarde
BNA Beste Gebouw van het Jaar is de Nederlandse architectuurprijs voor architectenbureaus die opdrachtgevers en samenleving meerwaarde bieden. De prijs wordt sinds 2006 uitgereikt. Inzenders voor Beste Gebouw van het Jaar moeten aantonen dat het gebouw excellentie in brede zin biedt; naast de architectonische kwaliteit, worden juist ook de gebruiks- en belevingswaarde, de toegevoegde maatschappelijke waarde en de kwaliteit van de samenwerking meegewogen.

BNA: Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus – sinds 1842
Ruim 1200 architectenbureaus zijn verenigd in de BNA, een netwerkvereniging die modern, creatief ondernemerschap bevordert. Met als drijfveer de kracht van architectuur voor de leefomgeving. Missie: het versterken van architectenbureaus die op kansrijke markten toegevoegde waarde bieden aan opdrachtgever en samenleving. De BNA richt zich op architectenbureaus, de opdrachtgevers van architectenbureaus en de samenleving als geheel. Het inzetten en benutten van de collectieve kracht en het actief promoten van de meerwaarde van architecten zijn hierbij onmisbare instrumenten. De BNA viert dit jaar 175-jarig jubileum.

Meer informatie: www.gebouwvanhetjaar.nl en www.bna.nl

Laatste nieuws en aankomende events

wo 05 apr 2017

Bouwbesluit niveau bestaande bouw

  • Type: masterclass
  • Locatie: Utrecht (ntb)
  • Organisatie: BNA Academie
  • Onderwerp: Vakmanschap
Bouwbesluit niveau bestaande bouw

Nieuws / 27 mrt, 2017

Gastblog Joost Baks: Terug naar het horizontale bos

Het begint een bekend beeld te worden in de hedendaagse architectuur: woontorens voorzien van balkons met bomen, kantoren met een complete parken op het dak en gebouwen voorzien van groene gevels aan alle kanten. Hoewel


Gastblog Joost Baks: Terug naar het horizontale bos

Nieuws / 21 mrt, 2017

Reactie BNA op conflict aanbesteding Naturalis

Algemeen standpunt BNA Een gerealiseerd gebouw heeft een gebruiksfunctie. Vanuit dit gebruik kan aanpassing, uitbreiding of zelfs herontwikkeling noodzakelijk zijn. Van de opdrachtgever mag worden verwacht dat hij zorgvuldig omgaat met de integriteit van het oorspronkelijk ontwerp


Reactie BNA op conflict aanbesteding Naturalis

Nieuws / 20 mrt, 2017

Negen gebouwen in de race voor de titel Beste Gebouw van het Jaar 2017

Na een rondgang door heel Nederland langs 21 geselecteerde gebouwen (uit 113 inzendingen) heeft de jury 9 gebouwen genomineerd, verdeeld over 4 categorieën. De Jurywinnaar, Publiekswinnaar, Categoriewinnaars en Eervolle Vermeldingen voor BNA Beste Gebouw van het


Negen gebouwen in de race voor de titel Beste Gebouw van het Jaar 2017

Nieuws / 20 mrt, 2017

Notitie Ruimte, water en ontwerp aangeboden

BNA Onderzoek en het voormalig DOP van het ministerie IenM vroegen een aantal ontwerpers mee te denken over de ruimtelijke benadering van de wateropgave. Het daaruit voortgekomen pleidooi voor een integrale aanpak van de wateropgave is aangeboden aan Hermen Borst, directeur Staf DeltacommissarisNotitie Ruimte, water en ontwerp aangeboden

Inloggen op BNA

(Sluiten)