Blog Nathalie de Vries: ‘We geloven er weer in onderscheidend te zijn’

21 juni 2016

Nederland, Amsterdam 9-12-2016 BNA voorzitter Nathalie de Vries foto;ineke oostveen

Een half jaar geleden berichtte ik op deze plek nog een beetje schuchter over het herstel in de bouw. Inmiddels weet ik beter.. er wordt weer heel veel gebouwd en er zijn nog meer plannen.

De bouwactiviteiten volgen hierin de reële economie, ze zijn ongelijk verdeeld over het land. Des te meer reden voor de BNA om bij het opstellen van het nieuwe beleidsplan goed na te denken over wat de uitdagingen voor architectenbureaus worden zodat we onze programma’s en ondersteuning daar optimaal op kunnen richten.

Gaan onze werkzaamheden straks nog verder versnipperen in deelopdrachten? Zullen we massaal met de digitalisering meegaan of zorgt dat straks juist voor een nieuwe tweedeling? Waar verdienen we in de komende jaren ons geld mee? Ik was afgelopen weken op een aantal grote events aanwezig met de BNA waar ik de tendensen van ons vak kon waarnemen. Op de architectuurbiënnale van Venetië presenteerden we een korte film over Sense of Belonging met getuigenberichten van betrokken ontwerpers en opdrachtgevers. We sloten daarmee naadloos aan op de stemming en de uitdaging die curator Aravena van deze editie aan de architectuur had gesteld: meer maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en tegelijkertijd mooie projecten maken. Ik vat het even kort samen, maar het was opvallend hoe goed deze uitdaging bij veel tentoonstellingen tot uitdrukking kwam. Er hing een soort sfeer van ongebruikelijke vrolijke bescheidenheid over de hele event. Voor de kust voer een piratenschip van sustainable hedonisten van BIG voorbij, op de velden voor de paviljoens benadrukten curatoren en architecten op zeepkistachtige wijze hun betrokkenheid bij actuele opgaven.

Tijdens de twee BNA Live bijeenkomsten in Groningen en Deventer hoorde ik ook andere geluiden: Noord- en Oost-Nederland zijn regio’s waar de economie minder aantrekt. Van onze leden hoorden we o.a. over corporaties die massaal bouwen zonder architectenbureaus in te schakelen en over gemeenten die daar niet mee schijnen te zitten. Daar stond wel weer tegenover dat wij intensief met de aanwezigen over de ethiek in ons vak discussieerden, één van de onderscheidende kenmerken van BNA-leden. Dus daar staan we voor volgens mij in de komende tijd: Wij geloven er weer in dat we onderscheidend zijn en betere ontwerpen voor de toekomst kunnen maken, en dan hebben we hebben  daarbij opdrachtgevers nodig die dat ook vinden!

In dat licht heb ik gelukkig wel een goed bericht: Op de Provada deze week (‘nog nooit zoveel bezoekers’) lanceerde ik namens de BNA samen met Tobias Verhoeven, adjunct-directeur van projectontwikkelaar Synchroon het ‘NEXT STEP PROGRAM’ om jong architectuurtalent te ontdekken en te ontwikkelen. Een private partij die het gelukkig wel belangrijk vindt om met goede architecten te werken, en die daarom samen met de BNA de volgende goede architectengeneratie op de kaart gaat zetten om onze toekomst beter vorm te kunnen geven.

Bekijk de website van Next Step Program en meld je aan!

Nathalie de Vries, BNA-voorzitter

 

 

 

 

Laatste nieuws en aankomende events

ma 06 mrt 2017

BNA Live, Zwolle

  • Type: netwerkbijeenkomst
  • Locatie: Schouwburg Odeon, Blijmarkt 25 Zwolle
  • Organisatie: BNA
BNA Live, Zwolle

Nieuws / 22 feb, 2017

Tweede Kamer stemt in met Wet kwaliteitsborging voor het bouwen

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer heeft op 21 februari 2017 ingestemd met het Wetsvoorstel kwaliteitsborging voor het Bouwen (Wkb). Tegen stemden PVV, GroenLinks, Partij voor de Dieren, CU, 50plus, SP en Bontes/Van Klaveren.


Tweede Kamer stemt in met Wet kwaliteitsborging voor het bouwen

Nieuws / 14 feb, 2017

15 februari: BNA dubbel actief op de TU Delft

Morgenavond organiseren de BNA, Synchroon en de studievereniging Argus op de TU Delft een debat over de toekomst van het architectenvak met de drie finalisten van het Next Step Program, onder wie Marc Koehler. Aanmelden


15 februari: BNA dubbel actief op de TU Delft

Nieuws / 14 feb, 2017

Nieuw instrument voor gezonde architectenselecties

Vandaag publiceren de BNA, Architectuur Lokaal en ICSadviseurs  de uitgebreide Richtlijn Gezonde Architectenselecties. Deze richtlijn moet helpen om de negatieve spiraal van oplopende tenderkosten en frustraties te doorbreken. De richtlijn is bedoeld voor opdrachtgevers, bouwmanagers


Nieuw instrument voor gezonde architectenselecties

Nieuws / 09 feb, 2017

6 vragen aan Joep Habets, het geheugen van de BNA

Joep, officieel startte de BNA in 1842, maar er schijnt ook nog een voorloper te zijn geweest, hoe zit dat? In Amsterdam werd in 1819 de Maatschappij tot Aanmoediging der Bouwkunde opgericht. Deze was maar


6 vragen aan Joep Habets, het geheugen van de BNA

Inloggen op BNA

(Sluiten)