BNA Nieuwjaarsboodschap

4 januari 2017

Beste leden en lezers,

Een heel goed, gezond en vruchtbaar 2017 gewenst! Wij hopen dat de architectenbureaus nog beter in staat zullen zijn dát te doen waar ze goed in zijn: ontwerpen aan betere gebouwen voor gelukkige gebruikers en trotse opdrachtgevers. En tegen de keer in willen wij 2017 inzetten als jaar van opbouw en waardencreatie. Alles van waarde is en blijft de moeite waard.

Voor de branche betekende 2016 een keerpunt, na jaren van neergang. Dat is fantastisch en dik verdiend. We hebben er met ons allen hard aan gewerkt. Ook met de BNA sluiten we een succesvol jaar af, met hoogtepunten als het nieuwe keurmerk, de BNA Architectendag met de Kubusuitreiking, de vaststelling van ons nieuwe beleidsplan ‘Impact! 2017-2019’ (waarover binnenkort meer), de BNA op de Biënnale 2016 met Sense of Belonging en als klap op de vuurpijl de prijs voor ‘meest vernieuwende vereniging’ van Nederland: de DNA Award.

We zijn natuurlijk niet naïef, 2016 is op andere manieren ook een keerpunt geweest. Politiek, maatschappelijk, cultureel en moreel. Dit zal ook dit jaar weer tot uitdrukking gaan komen in de opgaven waaraan wij werken. Inzet van (schaarse) middelen, toepassing van de juiste kennis, voorrang geven aan het ene boven het andere, wat wordt de ambitie? Het zijn dagelijkse keuzes en waar we mee te maken hebben tijdens het ontwikkelen en maken van gebouwen, buurten, steden. Wat worden daarbij de leidende principes? Wachten we op ‘de ander’ of nemen we zelf initiatieven? En waarin vinden we onze inspiratie? Zijn we in staat in deze ‘post-truth’ (danwel ‘lowtrust’) society voorbij het wantrouwen te gaan en zelfs leiderschap te tonen in de werkprocessen waarmee we te maken krijgen?

Wij van de BNA kiezen nadrukkelijk voor een op kwaliteit van leven gebaseerd perspectief van aanpakken en ontwikkelen. Er is weer behoefte aan visie, vernieuwing en verbeelding. Dat komt voor ons allemaal, werkend met hart én ziel, als manna uit de hemel. Het is een ecologie waarin wij floreren. Toegegeven, soms tegen de keer van populisme, kortzichtigheid en cynisme in. Het zij zo.

In 2017 gaan wij graag met jou inzetten op de impact die architectuur in brede zin kan en moet hebben op meer kwaliteit van leven. Met Nederland als living lab van vernieuwingen die niet alleen hier maar ook elders kunnen helpen. Want er moet natuurlijk ook gewoon brood worden verdiend. Hiertoe zal de BNA inzetten op een programmatische aanpak van maatschappelijke en economische kansen. Met de nadruk op het versterken van onze kennis en kunde van technologische ontwikkelingen, die onze dagelijkse werkpraktijk en markt ingrijpend zullen veranderen.

Naast die technologische ontwikkelingen zien wij de komende tijd een versterkte inzet op duurzame ontwikkeling als bijzonder relevant en kansrijk voor architecten. Technologische en duurzame ontwikkeling.  Tegelijkertijd blijven we degenen die juist ook mens en techniek bij elkaar kunnen brengen, met ook alle beperkingen vandien. Want mensenwerk blijft het ook. Gelukkig maar. We blijven dromen, durven, doen. Met elkaar ook, in een vereniging die het aandurft grote thema’s met overtuiging aan te pakken. Met leden, vakgenoten, niet-vakgenoten, ketenpartners en andere betrokkenen.

Kortom: we gaan voor kwaliteit van leven en een daaraan dienstbare branche. Bouw je mee aan een nog groter effect van de BNA-architect? We hopen je in 2017 veel tegen te komen, te spreken en van elkaar te leren. Het mag weer over visie, over inhoud en meer kwaliteit van leven gaan! Aan jou en ons om met elkaar de kansen te benutten.

De allerbeste wensen namens de BNA,

Nathalie de Vries (BNA-voorzitter) en Fred Schoorl (BNA-directeur)

Nederland, Amsterdam 9-12-2016 BNA directeur Fred Schoorl en Nathalie de Vries foto;ineke oostveen

 

 

Laatste nieuws en aankomende events

wo 05 apr 2017

Bouwbesluit niveau bestaande bouw

  • Type: masterclass
  • Locatie: Utrecht (ntb)
  • Organisatie: BNA Academie
  • Onderwerp: Vakmanschap
Bouwbesluit niveau bestaande bouw

Nieuws / 27 mrt, 2017

Gastblog Joost Baks: Terug naar het horizontale bos

Het begint een bekend beeld te worden in de hedendaagse architectuur: woontorens voorzien van balkons met bomen, kantoren met een complete parken op het dak en gebouwen voorzien van groene gevels aan alle kanten. Hoewel


Gastblog Joost Baks: Terug naar het horizontale bos

Nieuws / 21 mrt, 2017

Reactie BNA op conflict aanbesteding Naturalis

Algemeen standpunt BNA Een gerealiseerd gebouw heeft een gebruiksfunctie. Vanuit dit gebruik kan aanpassing, uitbreiding of zelfs herontwikkeling noodzakelijk zijn. Van de opdrachtgever mag worden verwacht dat hij zorgvuldig omgaat met de integriteit van het oorspronkelijk ontwerp


Reactie BNA op conflict aanbesteding Naturalis

Nieuws / 20 mrt, 2017

Negen gebouwen in de race voor de titel Beste Gebouw van het Jaar 2017

Na een rondgang door heel Nederland langs 21 geselecteerde gebouwen (uit 113 inzendingen) heeft de jury 9 gebouwen genomineerd, verdeeld over 4 categorieën. De Jurywinnaar, Publiekswinnaar, Categoriewinnaars en Eervolle Vermeldingen voor BNA Beste Gebouw van het


Negen gebouwen in de race voor de titel Beste Gebouw van het Jaar 2017

Nieuws / 20 mrt, 2017

Notitie Ruimte, water en ontwerp aangeboden

BNA Onderzoek en het voormalig DOP van het ministerie IenM vroegen een aantal ontwerpers mee te denken over de ruimtelijke benadering van de wateropgave. Het daaruit voortgekomen pleidooi voor een integrale aanpak van de wateropgave is aangeboden aan Hermen Borst, directeur Staf DeltacommissarisNotitie Ruimte, water en ontwerp aangeboden

Inloggen op BNA

(Sluiten)