BNA Nieuwjaarsboodschap

4 januari 2017

Beste leden en lezers,

Een heel goed, gezond en vruchtbaar 2017 gewenst! Wij hopen dat de architectenbureaus nog beter in staat zullen zijn dát te doen waar ze goed in zijn: ontwerpen aan betere gebouwen voor gelukkige gebruikers en trotse opdrachtgevers. En tegen de keer in willen wij 2017 inzetten als jaar van opbouw en waardencreatie. Alles van waarde is en blijft de moeite waard.

Voor de branche betekende 2016 een keerpunt, na jaren van neergang. Dat is fantastisch en dik verdiend. We hebben er met ons allen hard aan gewerkt. Ook met de BNA sluiten we een succesvol jaar af, met hoogtepunten als het nieuwe keurmerk, de BNA Architectendag met de Kubusuitreiking, de vaststelling van ons nieuwe beleidsplan ‘Impact! 2017-2019’ (waarover binnenkort meer), de BNA op de Biënnale 2016 met Sense of Belonging en als klap op de vuurpijl de prijs voor ‘meest vernieuwende vereniging’ van Nederland: de DNA Award.

We zijn natuurlijk niet naïef, 2016 is op andere manieren ook een keerpunt geweest. Politiek, maatschappelijk, cultureel en moreel. Dit zal ook dit jaar weer tot uitdrukking gaan komen in de opgaven waaraan wij werken. Inzet van (schaarse) middelen, toepassing van de juiste kennis, voorrang geven aan het ene boven het andere, wat wordt de ambitie? Het zijn dagelijkse keuzes en waar we mee te maken hebben tijdens het ontwikkelen en maken van gebouwen, buurten, steden. Wat worden daarbij de leidende principes? Wachten we op ‘de ander’ of nemen we zelf initiatieven? En waarin vinden we onze inspiratie? Zijn we in staat in deze ‘post-truth’ (danwel ‘lowtrust’) society voorbij het wantrouwen te gaan en zelfs leiderschap te tonen in de werkprocessen waarmee we te maken krijgen?

Wij van de BNA kiezen nadrukkelijk voor een op kwaliteit van leven gebaseerd perspectief van aanpakken en ontwikkelen. Er is weer behoefte aan visie, vernieuwing en verbeelding. Dat komt voor ons allemaal, werkend met hart én ziel, als manna uit de hemel. Het is een ecologie waarin wij floreren. Toegegeven, soms tegen de keer van populisme, kortzichtigheid en cynisme in. Het zij zo.

In 2017 gaan wij graag met jou inzetten op de impact die architectuur in brede zin kan en moet hebben op meer kwaliteit van leven. Met Nederland als living lab van vernieuwingen die niet alleen hier maar ook elders kunnen helpen. Want er moet natuurlijk ook gewoon brood worden verdiend. Hiertoe zal de BNA inzetten op een programmatische aanpak van maatschappelijke en economische kansen. Met de nadruk op het versterken van onze kennis en kunde van technologische ontwikkelingen, die onze dagelijkse werkpraktijk en markt ingrijpend zullen veranderen.

Naast die technologische ontwikkelingen zien wij de komende tijd een versterkte inzet op duurzame ontwikkeling als bijzonder relevant en kansrijk voor architecten. Technologische en duurzame ontwikkeling.  Tegelijkertijd blijven we degenen die juist ook mens en techniek bij elkaar kunnen brengen, met ook alle beperkingen vandien. Want mensenwerk blijft het ook. Gelukkig maar. We blijven dromen, durven, doen. Met elkaar ook, in een vereniging die het aandurft grote thema’s met overtuiging aan te pakken. Met leden, vakgenoten, niet-vakgenoten, ketenpartners en andere betrokkenen.

Kortom: we gaan voor kwaliteit van leven en een daaraan dienstbare branche. Bouw je mee aan een nog groter effect van de BNA-architect? We hopen je in 2017 veel tegen te komen, te spreken en van elkaar te leren. Het mag weer over visie, over inhoud en meer kwaliteit van leven gaan! Aan jou en ons om met elkaar de kansen te benutten.

De allerbeste wensen namens de BNA,

Nathalie de Vries (BNA-voorzitter) en Fred Schoorl (BNA-directeur)

Nederland, Amsterdam 9-12-2016 BNA directeur Fred Schoorl en Nathalie de Vries foto;ineke oostveen

 

 

Laatste nieuws en aankomende events

ma 06 mrt 2017

BNA Live, Zwolle

  • Type: netwerkbijeenkomst
  • Locatie: Schouwburg Odeon, Blijmarkt 25 Zwolle
  • Organisatie: BNA
BNA Live, Zwolle

Nieuws / 22 feb, 2017

Tweede Kamer stemt in met Wet kwaliteitsborging voor het bouwen

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer heeft op 21 februari 2017 ingestemd met het Wetsvoorstel kwaliteitsborging voor het Bouwen (Wkb). Tegen stemden PVV, GroenLinks, Partij voor de Dieren, CU, 50plus, SP en Bontes/Van Klaveren.


Tweede Kamer stemt in met Wet kwaliteitsborging voor het bouwen

Nieuws / 14 feb, 2017

15 februari: BNA dubbel actief op de TU Delft

Morgenavond organiseren de BNA, Synchroon en de studievereniging Argus op de TU Delft een debat over de toekomst van het architectenvak met de drie finalisten van het Next Step Program, onder wie Marc Koehler. Aanmelden


15 februari: BNA dubbel actief op de TU Delft

Nieuws / 14 feb, 2017

Nieuw instrument voor gezonde architectenselecties

Vandaag publiceren de BNA, Architectuur Lokaal en ICSadviseurs  de uitgebreide Richtlijn Gezonde Architectenselecties. Deze richtlijn moet helpen om de negatieve spiraal van oplopende tenderkosten en frustraties te doorbreken. De richtlijn is bedoeld voor opdrachtgevers, bouwmanagers


Nieuw instrument voor gezonde architectenselecties

Nieuws / 09 feb, 2017

6 vragen aan Joep Habets, het geheugen van de BNA

Joep, officieel startte de BNA in 1842, maar er schijnt ook nog een voorloper te zijn geweest, hoe zit dat? In Amsterdam werd in 1819 de Maatschappij tot Aanmoediging der Bouwkunde opgericht. Deze was maar


6 vragen aan Joep Habets, het geheugen van de BNA

Inloggen op BNA

(Sluiten)