Gastblog Krijn Ratsma: Stop met verzuren, ga buiten spelen!

11 oktober 2016

Al lange tijd verwonder ik me erover dat er zo weinig architecten sleutelposities buiten het eigen vakgebied innemen. Nu hebben we natuurlijk een prachtig vak! Als er werk genoeg zou zijn, dan is er weinig aanleiding om ‘iets anders te gaan doen’, dan dat waarvoor je tijdens je studie gekozen hebt.
Maar collega’s … de wereld schreeuwt om bevlogen mensen, die creativiteit en visie in hun denken en handelen combineren. Die communicatief vaardig zijn. Oog hebben voor andere belangen dan alleen die van henzelf. Nachten doorwerken als het nodig is. Kwaliteit belangrijker vinden dan veel verdienen. Verbinden, vernieuwen, verbeelden.

In zo’n profiel past de architect toch prima?
Tijdens de crisis kwam ongeveer de helft van ons zonder werk te zitten, of werkte wel, maar verdiende niets. Nu de markt aantrekt, blijkt er steeds meer zonder noemenswaardige inspanning van architecten gebouwd te gaan worden. Conceptuele nieuwbouw, Stroomversnelling-renovatie, daar zijn wel architecten bij betrokken, maar zo marginaal, dat je het als het ware ‘erbij kunt doen’. Mijn advies: als je vanuit passie en vakmanschap je talenten voor de maatschappij wilt blijven inzetten, vecht dan niet als een Don Quichot voor de rol die we decennia geleden hadden, maar zoek een nieuwe rol in het bredere dynamische werkveld.

Waaraan ik dan denk? Architecten als beslissers in de politiek, de bouw, de woningcorporaties en projectontwikkelaars, onderwijsinstellingen, onderzoeksinstituten, maatschappelijke organisaties. Niet vanuit je oorspronkelijke vak een ander vak ‘er een beetje bij doen’, want dan word je er nooit goed in. Maar simpelweg durven kiezen voor iets anders, waarin je net zoveel passie kwijt kunt als in ons mooie vak waarin je nu dreigt te verzuren, omdat het elk jaar verder uitgehold wordt.

Moet iedereen dit advies opvolgen? Alsjeblieft niet! Onze wereld wordt zonder architectuur een stuk minder aangenaam. Rotterdam zonder architectuur, daar komt geen mens op af, de Feyenoord supporters even buiten beschouwing gelaten. Maar er zijn gewoon teveel architecten! Zo veel architecten voor zo weinig zinvol werk, dat is verspilling van talent, kannibalisme via verschraling van tarieven. Zo vragen we erom dat we een speelbal blijven van de grotere krachten aan de opdrachtgeverszijde.

Zelf ben ik 4 jaar geleden, na een toevallige ontmoeting, door de Rijksoverheid uitgedaagd om een project te verzinnen, waarbij het bestaande zakelijk en maatschappelijk vastgoed verduurzaamd wordt. Dat project, Energieke Regio genaamd, heb ik met een netwerk van onafhankelijke adviseurs getest op ‘mijn eiland’ Goeree-Overflakkee, een regio die bruist van de duurzame initiatieven. Nu het project daar succesvol blijkt, rollen we het uit over Nederland. Inmiddels zijn er 15 Energieke Regio’s op het grondgebied van 60 gemeenten en zijn we hard op weg om landelijke dekking te halen.
In vrijwel elke Energieke Regio is er een architect bij het project betrokken. Waarom? Ook ons project schreeuwt om bevlogen mensen, die creativiteit en visie in hun denken en handelen combineren. Die communicatief vaardig zijn. Oog hebben voor andere belangen dan alleen die van henzelf. Nachten doorwerken als het nodig is. Kwaliteit belangrijker vinden dan veel verdienen. Verbinden, vernieuwen, verbeelden. Kortom: het profiel van de architect.

Inmiddels is Energieke Regio goed voor ruim 100% van mijn werktijd. De resterende bijna 50% besteed ik nog graag aan mijn eigenlijke vak. Met als grote voordeel, dat ik inmiddels de meest interessante krenten uit de pap kan vissen en voor de rest van het aanbod vriendelijk kan bedanken…

profielfoto-bna-krijn-ratsma-foto-arjo-van-der-graaff_1040x802
Foto: Arjo van der Graaff

Krijn Ratsma (geboren in Rotterdam, 1966) is ruim 20 jaar duurzaam architect, sinds 2004 vanuit zijn eigen architectenbureau Casa Ratsma. Het bureau is gespecialiseerd in het ontwerpen van comfortabele energieneutrale gebouwen. Sinds de zomer van 2014 is Krijn voorzitter van Stichting Energieke Regio. Hij is een overtuigd samenwerker, heeft geen vaste medewerkers, selecteert voor elk project de juiste mensen uit zijn steeds verder groeiende netwerk.

Laatste nieuws en aankomende events

ma 06 mrt 2017

BNA Live, Zwolle

  • Type: netwerkbijeenkomst
  • Locatie: Schouwburg Odeon, Blijmarkt 25 Zwolle
  • Organisatie: BNA
BNA Live, Zwolle

Nieuws / 22 feb, 2017

Tweede Kamer stemt in met Wet kwaliteitsborging voor het bouwen

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer heeft op 21 februari 2017 ingestemd met het Wetsvoorstel kwaliteitsborging voor het Bouwen (Wkb). Tegen stemden PVV, GroenLinks, Partij voor de Dieren, CU, 50plus, SP en Bontes/Van Klaveren.


Tweede Kamer stemt in met Wet kwaliteitsborging voor het bouwen

Nieuws / 14 feb, 2017

15 februari: BNA dubbel actief op de TU Delft

Morgenavond organiseren de BNA, Synchroon en de studievereniging Argus op de TU Delft een debat over de toekomst van het architectenvak met de drie finalisten van het Next Step Program, onder wie Marc Koehler. Aanmelden


15 februari: BNA dubbel actief op de TU Delft

Nieuws / 14 feb, 2017

Nieuw instrument voor gezonde architectenselecties

Vandaag publiceren de BNA, Architectuur Lokaal en ICSadviseurs  de uitgebreide Richtlijn Gezonde Architectenselecties. Deze richtlijn moet helpen om de negatieve spiraal van oplopende tenderkosten en frustraties te doorbreken. De richtlijn is bedoeld voor opdrachtgevers, bouwmanagers


Nieuw instrument voor gezonde architectenselecties

Nieuws / 09 feb, 2017

6 vragen aan Joep Habets, het geheugen van de BNA

Joep, officieel startte de BNA in 1842, maar er schijnt ook nog een voorloper te zijn geweest, hoe zit dat? In Amsterdam werd in 1819 de Maatschappij tot Aanmoediging der Bouwkunde opgericht. Deze was maar


6 vragen aan Joep Habets, het geheugen van de BNA

Inloggen op BNA

(Sluiten)