Gastblog Krijn Ratsma: Stop met verzuren, ga buiten spelen!

11 oktober 2016

Al lange tijd verwonder ik me erover dat er zo weinig architecten sleutelposities buiten het eigen vakgebied innemen. Nu hebben we natuurlijk een prachtig vak! Als er werk genoeg zou zijn, dan is er weinig aanleiding om ‘iets anders te gaan doen’, dan dat waarvoor je tijdens je studie gekozen hebt.
Maar collega’s … de wereld schreeuwt om bevlogen mensen, die creativiteit en visie in hun denken en handelen combineren. Die communicatief vaardig zijn. Oog hebben voor andere belangen dan alleen die van henzelf. Nachten doorwerken als het nodig is. Kwaliteit belangrijker vinden dan veel verdienen. Verbinden, vernieuwen, verbeelden.

In zo’n profiel past de architect toch prima?
Tijdens de crisis kwam ongeveer de helft van ons zonder werk te zitten, of werkte wel, maar verdiende niets. Nu de markt aantrekt, blijkt er steeds meer zonder noemenswaardige inspanning van architecten gebouwd te gaan worden. Conceptuele nieuwbouw, Stroomversnelling-renovatie, daar zijn wel architecten bij betrokken, maar zo marginaal, dat je het als het ware ‘erbij kunt doen’. Mijn advies: als je vanuit passie en vakmanschap je talenten voor de maatschappij wilt blijven inzetten, vecht dan niet als een Don Quichot voor de rol die we decennia geleden hadden, maar zoek een nieuwe rol in het bredere dynamische werkveld.

Waaraan ik dan denk? Architecten als beslissers in de politiek, de bouw, de woningcorporaties en projectontwikkelaars, onderwijsinstellingen, onderzoeksinstituten, maatschappelijke organisaties. Niet vanuit je oorspronkelijke vak een ander vak ‘er een beetje bij doen’, want dan word je er nooit goed in. Maar simpelweg durven kiezen voor iets anders, waarin je net zoveel passie kwijt kunt als in ons mooie vak waarin je nu dreigt te verzuren, omdat het elk jaar verder uitgehold wordt.

Moet iedereen dit advies opvolgen? Alsjeblieft niet! Onze wereld wordt zonder architectuur een stuk minder aangenaam. Rotterdam zonder architectuur, daar komt geen mens op af, de Feyenoord supporters even buiten beschouwing gelaten. Maar er zijn gewoon teveel architecten! Zo veel architecten voor zo weinig zinvol werk, dat is verspilling van talent, kannibalisme via verschraling van tarieven. Zo vragen we erom dat we een speelbal blijven van de grotere krachten aan de opdrachtgeverszijde.

Zelf ben ik 4 jaar geleden, na een toevallige ontmoeting, door de Rijksoverheid uitgedaagd om een project te verzinnen, waarbij het bestaande zakelijk en maatschappelijk vastgoed verduurzaamd wordt. Dat project, Energieke Regio genaamd, heb ik met een netwerk van onafhankelijke adviseurs getest op ‘mijn eiland’ Goeree-Overflakkee, een regio die bruist van de duurzame initiatieven. Nu het project daar succesvol blijkt, rollen we het uit over Nederland. Inmiddels zijn er 15 Energieke Regio’s op het grondgebied van 60 gemeenten en zijn we hard op weg om landelijke dekking te halen.
In vrijwel elke Energieke Regio is er een architect bij het project betrokken. Waarom? Ook ons project schreeuwt om bevlogen mensen, die creativiteit en visie in hun denken en handelen combineren. Die communicatief vaardig zijn. Oog hebben voor andere belangen dan alleen die van henzelf. Nachten doorwerken als het nodig is. Kwaliteit belangrijker vinden dan veel verdienen. Verbinden, vernieuwen, verbeelden. Kortom: het profiel van de architect.

Inmiddels is Energieke Regio goed voor ruim 100% van mijn werktijd. De resterende bijna 50% besteed ik nog graag aan mijn eigenlijke vak. Met als grote voordeel, dat ik inmiddels de meest interessante krenten uit de pap kan vissen en voor de rest van het aanbod vriendelijk kan bedanken…

profielfoto-bna-krijn-ratsma-foto-arjo-van-der-graaff_1040x802
Foto: Arjo van der Graaff

Krijn Ratsma (geboren in Rotterdam, 1966) is ruim 20 jaar duurzaam architect, sinds 2004 vanuit zijn eigen architectenbureau Casa Ratsma. Het bureau is gespecialiseerd in het ontwerpen van comfortabele energieneutrale gebouwen. Sinds de zomer van 2014 is Krijn voorzitter van Stichting Energieke Regio. Hij is een overtuigd samenwerker, heeft geen vaste medewerkers, selecteert voor elk project de juiste mensen uit zijn steeds verder groeiende netwerk.

Laatste nieuws en aankomende events

Nieuws / 21 mrt, 2017

Reactie BNA op conflict aanbesteding Naturalis

Algemeen standpunt BNA Een gerealiseerd gebouw heeft een gebruiksfunctie. Vanuit dit gebruik kan aanpassing, uitbreiding of zelfs herontwikkeling noodzakelijk zijn. Van de opdrachtgever mag worden verwacht dat hij zorgvuldig omgaat met de integriteit van het oorspronkelijk ontwerp






Reactie BNA op conflict aanbesteding Naturalis

Nieuws / 20 mrt, 2017

Negen gebouwen in de race voor de titel Beste Gebouw van het Jaar 2017

Na een rondgang door heel Nederland langs 21 geselecteerde gebouwen (uit 113 inzendingen) heeft de jury 9 gebouwen genomineerd, verdeeld over 4 categorieën. De Jurywinnaar, Publiekswinnaar, Categoriewinnaars en Eervolle Vermeldingen voor BNA Beste Gebouw van het






Negen gebouwen in de race voor de titel Beste Gebouw van het Jaar 2017

Nieuws / 20 mrt, 2017

Notitie Ruimte, water en ontwerp aangeboden

BNA Onderzoek en het voormalig DOP van het ministerie IenM vroegen een aantal ontwerpers mee te denken over de ruimtelijke benadering van de wateropgave. Het daaruit voortgekomen pleidooi voor een integrale aanpak van de wateropgave is aangeboden aan Hermen Borst, directeur Staf Deltacommissaris











Notitie Ruimte, water en ontwerp aangeboden

Nieuws / 17 mrt, 2017

Primeur: BNA presenteert toonaangevende bureaus op vastgoedbeurs Mipim in Cannes

Tijdens de internationaal gerenommeerde vastgoedbeurs Mipim (14-17 maart 2017) komen investeerders, overheden en potentiële opdrachtgevers bij elkaar in het Franse Cannes. Voor het eerst presenteert de BNA in haar hoedanigheid als Royal Institute of Dutch






Primeur: BNA presenteert toonaangevende bureaus op vastgoedbeurs Mipim in Cannes

Inloggen op BNA

(Sluiten)