Jury nomineert zeven gebouwen voor BNA Beste Gebouw van het Jaar 2014

Donderdag, 17 april 2014

De keuze is bekend: de jury nomineert in totaal zeven gebouwen als kandidaat voor het BNA-predicaat Beste Gebouw van het Jaar 2014. De jury maakte deze selectie uit een totaal van 250 inzendingen. Twee nominaties vallen in de categorie Identiteit & Icoonwaarde, één in de categorie Leefbaarheid & Sociale Cohesie, twee nominaties in de categorie Stimulerende Omgevingen en twee in de categorie Particuliere Woonbeleving. Juryvoorzitter Paul Schnabel: ‘De nominaties zijn stuk voor stuk bijzondere gebouwen, die voor het individuele en collectieve plezier van bewoners, gebruikers en ons allemaal als burgers grote meerwaarde kunnen hebben.’ De jury kiest uit de zeven nominaties één prijswinnaar. Paul Schnabel maakt de winnaar op 20 mei bekend in het nieuwe TivoliVredenburg.

De genomineerde Nederlandse architectonische hoogstandjes met excellente belevings- en gebruikswaarde zijn:

In de categorie Particuliere Woonbeleving:

  • Verbouw boerderij Friesland in IJlst van Jelle de Jong architekten;
  • Villa Kogelhof in Kamperland van Architectenbureau Paul de Ruiter.

In de categorie Identiteit & Icoonwaarde:

  • Het Nieuwe Rijksmuseum in Amsterdam van Cruz y Ortiz Amsterdam BV;
  • Bibliotheek en Cultureel Centrum Rozet in Arnhem van Neutelings Riedijk Architecten.

In de categorie Leefbaarheid & Sociale Cohesie:

  • Cultuurcentrum Energiehuis in Dordrecht van TenBrasWestinga Architectuur / Interieur en Stedenbouw B.V.

In de categorie Stimulerende Omgevingen:

  • Museumkwartier ’s-Hertogenbosch in Den Bosch van Bierman Henket architecten;
  • Internationale School Eindhoven (Campus ISE) in Eindhoven van diederendirrix architecten.

Eervolle vermeldingen
Naast de zeven nominaties kende de jury twee eervolle vermeldingen toe. In de categorie Particulier Woonbeleving is dit ‘Alles gescheiden, behalve tafel en bed’ (Wassenaar) van Kavander Architectenbureau BNA. En in de categorie Identiteit & Icoonwaarde Uitbreiding Museum De Fundatie (Zwolle) van Bierman Henket architecten.

Publieksprijs start vandaag
Er is ook een Publieksprijs. Iedereen kan vanaf vandaag uit de nominaties van de vakjury zijn of haar persoonlijke favoriete gebouw kiezen via de website www.gebouwvanhetjaar.nl. De winnaar ontvangt de Publieksprijs op 20 mei de prijs uit handen van minister Stef Blok voor Wonen en Rijksdienst.

Locatie prijsuitreiking
Het bekendmaken van de winnaars en de prijsuitreiking zelf is op dinsdag 20 mei 2014 in het nieuwe TivoliVredenburg in Utrecht, jazzzaal Cloud Nine.

Juryleden
Naast Paul Schnabel (voormalig directeur SCP) bestaat de jury van de 9e editie Beste Gebouw van het Jaar uit Gerard Comello (partner Lingotto), Gerrit van Vegchel (voorzitter Stadsregio Parkstad Limburg), Ronald Rietveld (partner RAAAF), Marijn Schenk (partner NEXT architects) en Do Janne Vermeulen (partner Team V).

BNA Beste Gebouw van het Jaar 2014
De BNA heeft als branchevereniging met de nieuwe opzet van BNA Beste Gebouw van het Jaar nadrukkelijker gekozen voor de opvatting dat goede architectuur meer is dan mooi alleen, voor opdrachtgever, gebruiker en samenleving. Daarom de keuze voor de naam Beste Gebouw van het Jaar. Het draait bij de genomineerden om excellentie in brede zin: dus naast de architectonische kwaliteit, worden juist ook de gebruiks- en belevingswaarde, de toegevoegde maatschappelijke waarde en de kwaliteit van de samenwerking meegewogen. Het gebouw is vooral ‘integraal’ goed.

Alle ingezonden gebouwen zijn te zien op www.gebouwvanhetjaar.nl, hier kan tevens gestemd worden op de Publieksprijs.

Algemeen: Laatste BNA nieuws

Nieuws / 20 mrt, 2019

Doe mee aan de BNA Conjunctuurmeting voorjaar 2019

Doe mee aan de Conjunctuurmeting voorjaar 2019 met verdiepende vragen over actuele onderwerpen en vul de online vragenlijst in! Alle BNA bureaus ontvangen hiervoor een uitnodiging van onderzoeksbureau Panteia, dat het marktonderzoek voor de BNA verzorgt. Inzicht

Doe mee aan de BNA Conjunctuurmeting voorjaar 2019

Nieuws / 19 mrt, 2019

Architectuur met Toekomst

Op 4 februari van dit jaar ontving ik voor mijn bijdrage aan de stations van de Noord/Zuidlijn in Amsterdam de Nederlandse Bouwprijs 2019, in de categorie ‘Talent met Toekomst’. De jury was onder de indruk

Architectuur met Toekomst

Nieuws / 18 mrt, 2019

9 gebouwen in de race voor BNA Beste Gebouw 2019

De genomineerden voor dé architectuurprijs van Nederland zijn bekend. De vakjury onder leiding van journalist Jort Kelder selecteerde uit 114 inzendingen (vier meer dan vorig jaar) 14 projecten. Na een jureringsronde door Nederland bleven 9

9 gebouwen in de race voor BNA Beste Gebouw 2019

Nieuws / 18 mrt, 2019

Welke invloed gaat robotica hebben op het werk van architecten de komende 5 jaar?

Technologische ontwikkelingen zorgen voor ingrijpende veranderingen in de samenleving en economie, die grote gevolgen hebben voor de architectuur in de toekomst. BNA organiseerde daarom op 12 maart de tweede denktank in de reeks, waarbij de

Welke invloed gaat robotica hebben op het werk van architecten de komende 5 jaar?

Inloggen op BNA

(Sluiten)