Aantal medewerkers bij bureaus neemt gestaag toe

Vinden gekwalificeerde medewerkers wordt lastiger

4 december 2017

Na de crisisjaren waarin er flink is gesneden in de omvang van de bureaus neemt het aantal medewerkers bij bureaus sinds 2015 gestaag weer toe. Ruim een derde van de bureaus verwacht volgend jaar nieuwe medewerkers aan te nemen. Het vinden van gekwalificeerde medewerkers wordt door bureaus als steeds lastiger ervaren. Dat blijkt uit de BNA Conjunctuurmeting najaar 2018.

‘The human factor’
Een bureau is zo goed als zijn medewerkers. ‘The human factor’ is de grootste bron van inkomsten en tegelijkertijd de grootste kostenpost van bureaus. In 2018 verwacht 38% van de bureaus een stijging van het aantal medewerkers met meer dan 5%. Ongeveer 5% van de bureaus schat in dat het aantal medewerkers afneemt. Het vinden van goede medewerkers wordt door bureaus steeds meer genoemd als speerpunt én knelpunt.

Verwachte ontwikkeling aantal medewerkers   (Bron: Panteia / BNA najaar 2017)

Aantrekken van medewerkers
Het aantrekken van goede eigen medewerkers kost bijna de helft van de bureaus moeite. 7% heeft er geen moeite mee. Het vinden van goede zzp’ers en uitzendkrachten kost 35% van de bureaus moeite. De problemen met het vinden en binden van goede medewerkers heeft invloed op de ontwikkeling van het bureau volgens 24%. Ruim 26% van de bureaus vindt dat dit voor hen niet het geval is.

Blijven leren en ontwikkelen
Met de huidige evolutie van circulair ontwerpen en bouwen en technologische innovaties, hebben medewerkers van bureaus vaker de behoefte om blijvend te willen leren en ontwikkelen. Maar ook werkgevers zijn gebaat bij de inbreng van kennis op de werkvloer. Het maakt het personeel duurzaam inzetbaar. Het zijn immers de mensen die ervoor zorgen dat een bureau – groot of klein – succesvol in beweging komt en blijft. De BNA Academie helpt bureaus en medewerkers door een actueel en relevant in company en cursus aanbod.

Algemeen: Laatste BNA nieuws

Nieuws / 29 jan, 2019

Architecten herontwerpen vaker door stijgende bouwkosten

‘Architectenbureaus moeten door de sterk stijgende bouwkosten steeds vaker hun ontwerpen aanpassen’ aldus de BNA in Het Financiële Dagblad. De BNA roept bureaus op hier vooraf goede afspraken over te maken met opdrachtgevers en aannemers.

Architecten herontwerpen vaker door stijgende bouwkosten

Nieuws / 08 jan, 2019

Architecten klaar voor uitvoering klimaatakkoord gebouwde omgeving

Architecten staan klaar voor de uitvoering van het klimaatakkoord voor de gebouwde omgeving. Zij  willen zo ook actief meebouwen aan het bereiken van de Parijs-klimaatdoelen. Partners die zij hierbij nodig hebben zijn bouwfysica adviseurs, installateurs,

Architecten klaar voor uitvoering klimaatakkoord gebouwde omgeving

Nieuws / 19 nov, 2018

Aantal deelnemers beroepservaringperiode stijgt fors

Uit het onderzoek Jonge ontwerpers en beroepservaring 2015-2017 blijkt dat het aantal deelnemers aan de beroepservaringperiode (bep) in 2017 zo’n vijf maal hoger is dan in 2015. Het aandeel ontwerpers dat, na het doorlopen van de

Aantal deelnemers beroepservaringperiode stijgt fors

Nieuws / 15 nov, 2018

Geef input aan het actieteam ‘meten van circulariteit’

Waar het gaat over circulariteit, wordt het voor architecten van steeds groter belang te weten of je ontwerp voldoet aan bepaalde criteria. Om daar duidelijkheid over te krijgen, is als onderdeel van de transitieagenda bouw

Geef input aan het actieteam ‘meten van circulariteit’

Inloggen op BNA

(Sluiten)