Debat Smart Cities of Domme Steden

Welke rol kunnen architecten spelen bij de ontwikkeling van smart cities?

 • Type: overig
 • Datum: di 21 mei 2019
 • Locatie: OBA Oosterdok, auditorium, Oosterdokskade 143 Amsterdam
 • Tijd: 20.00 - 22.00
 • Organisator: Academie van Bouwkunst ism Architectuurcentrum Amsterdam
 • Onderwerp: Technologische ontwikkeling
 • Kosten leden:€ 13,00
 • Kosten niet-leden:€ 13,00
 • Alleen voor leden: Nee

ARCAM organiseeert tijdens het residentschap van Do Janne Vermeulen op dinsdag 21 mei een debat rondom smart cities. We hebben het over de ontwikkelingen van data in Amsterdam, kijken naar de ontwikkelingen in Toronto en praten over de rol van de architect. Met deze avond hopen we het debat vanuit een ontwerpende blik te voeden.

Immers er gebeurt op dit terrein veel. In Toronto lijkt een proeftuin voor de stedelijke ontwikkeling van smart cities te komen. Sidewalk Labs, onderdeel van Google’s moederbedrijf Alphabet, gaat het waterfront van de stad herontwikkelen. Hier worden data gebruikt om slimmer, duurzamer te ontwerpen, om beter met afval om te gaan of om ons energiegebruik te beperken. Maar met Google aan het roer, zijn data ook het kapitaal van deze stadswijk: en waartoe leidt dat nog meer? Hoog tijd om hierover het gesprek aan te gaan met architecten.

Programma en sprekers

Do Janne Vermeulen – Team V – Medeoprichter en architect
We maken kennis met Do Janne als onze tweede Architect in Residence. Hierna geeft zij een korte pitch over de rol van big data in haar vakgebied.

Marleen Stikker – Waag Society – Oprichter
Marleen Stikker begeleidt de digitalisering van de samenleving met onderzoek en allerlei initiatieven vanuit Waag Society. Deze avond deelt zij haar opvattingen over de ontwikkelingen rondom Big Data. Ook biedt zij perspectief op de rol van de architect binnen smart cities.

Ger Baron – Gemeente Amsterdam – Chief Technology Officer (CTO)
Ger Baron, de eerste CTO van Amsterdam, brengt ons up to speed over technologische innovatie en de digitale transformatie van Amsterdam.

Emil Zelic – Waterfront Toronto – Executive Director Project Management Office & IT
Overgevlogen vanuit Toronto, vertelt Emil Zelic vanuit zijn functie als projectmanager over het aandeel van SideWalk Labs op Waterfront Toronto. Hij reflecteert op de voortgang en filosofeert over de toepasbaarheid in Amsterdam.

Na afloop is er ruimte voor debat tussen publiek en sprekers.

Algemeen: Laatste BNA nieuws

do 06 jun 2019

Parametrisch ontwerpen

 • Type: workshop
 • Locatie: Amsterdam (ntb)
 • Organisatie: BNA | Academie
 • Onderwerp: BNA Academie Vakmanschap
Parametrisch ontwerpen

Nieuws / 18 mrt, 2019

Welke invloed gaat robotica hebben op het werk van architecten de komende 5 jaar?

Technologische ontwikkelingen zorgen voor ingrijpende veranderingen in de samenleving en economie, die grote gevolgen hebben voor de architectuur in de toekomst. BNA organiseerde daarom op 12 maart de tweede denktank in de reeks, waarbij de

Welke invloed gaat robotica hebben op het werk van architecten de komende 5 jaar?

Nieuws / 20 nov, 2018

Denktank technologie en digitalisering voor het eerst bijeen

door Marc Mijer Wat zijn voor architecten op dit moment de meest relevante technologische ontwikkelingen? Wat kunnen/moeten zij daarmee? En welke rol kan de BNA hierin spelen? Op zoek naar antwoorden op deze en andere

Denktank technologie en digitalisering voor het eerst bijeen

Nieuws / 23 okt, 2018

Kan een energieleverend gebouw ook mooi zijn?

Eigenlijk is het gek dat onze steden en gebouwen over het algemeen energieverbruikers zijn, terwijl er zoveel nuttig oppervlak is om gebouwen in te zetten als energieproducenten. Als je hierover doordenkt is het simpel. Naast

Kan een energieleverend gebouw ook mooi zijn?

Nieuws / 31 jul, 2018

Augmented Reality, VR en 3D-printing volgens architecten meest kansrijk

Architectenbureaus zien deze technologische ontwikkelingen vooral als kans en niet of nauwelijks als een bedreiging. Volgens hen zullen vooral Augmented Reality, Virtual Reality en het 3D-printen van bouwcomponenten doorbreken de komende 5 jaar, dit blijkt

Augmented Reality, VR en 3D-printing volgens architecten meest kansrijk

Inloggen op BNA

(Sluiten)