Augmented Reality, VR en 3D-printing volgens architecten meest kansrijk

31 juli 2018

Architectenbureaus zien deze technologische ontwikkelingen vooral als kans en niet of nauwelijks als een bedreiging. Volgens hen zullen vooral Augmented Reality, Virtual Reality en het 3D-printen van bouwcomponenten doorbreken de komende 5 jaar, dit blijkt uit het BNA Verdiepingsonderzoek Q1 2018.

“Het is positief dat architecten de technologie omarmen en het zien als een kans in plaats van bedreiging. Het is belangrijk om als bureau up-to-date te blijven en goed te kijken hoe je de technologische ontwikkelingen kunt benutten. De BNA ziet het toepassen van technologie als één van de speerpunten om haar leden te ondersteunen”, aldus Alexander Pastoors – beleidsmedewerker ontwerpproces en techniek.

Welke van de deze techniektrends verwacht u dat in de komende 5 jaar gaan
doorbreken? Bron: Panteia / BNA Verdiepingsonderzoek voorjaar 2018

 

Parametisch ontwerpen in de praktijk
Ook parametrisch ontwerpen wordt door veel architectenbureaus gezien als interessante technologische ontwikkeling. Uit het onderzoek blijkt dat een derde van alle bureaus gebruikmaakt van parametrische software. Dit is voornamelijk te zien bij de grotere bureaus van 40+ fte’s, waar 70 procent hier al mee werkt. Robotisering vindt 24% van de leden interessant. Minder overtuigd zijn bureaus over Sensoring, Big Data, de Internet of Things en Mass Customisation.

Prestaties van gebouwen meetbaar
Bureaus achten het waarschijnlijk dat binnen 5 jaar de prestaties van een gebouw zoals energieprestaties, klimaatbeheersing en onderhoud door middel van sensor data inzichtelijk gemaakt kunnen worden. Met het BNA-programma ‘Technologische Innovaties’ ontwikkelt de BNA in samenspel met haar leden verschillende initiatieven zoals kennisnetwerken, cursussen en masterclasses om bewustwording en het benutten van technologische ontwikkelingen te bevorderen.

Bekijk het cursusaanbod over Parametrisch ontwerpen

Bekijk het programma van RobArch 2018. De belangrijkste internationale conferentie over toepassing van robots in architectuur en bouw die in september in Zürich wordt georganisserd.

Algemeen: Laatste BNA nieuws

Nieuws / 08 feb, 2017

TU Delft ontwikkelt online tool voor aardbevingsproblematiek

Kennis over het ontstaan van aardbevingen en de gevolgen hiervan voor bouwwerken is belangrijk voor de bouw, zeker in Groningen. Deze kennis is nodig voor het bedenken en toepassen van innovatieve oplossingen voor bouwkundige problemen die

TU Delft ontwikkelt online tool voor aardbevingsproblematiek

Nieuws / 01 feb, 2016

Er is ruimte voor een nieuw dijkrepertoire

De tijd is rijp Bij de presentaties en in de discussie bleek dat de dijk te monofunctioneel is geworden. “We moeten gaan verkennen hoe het programma op en om de dijk weer verrijkt kan worden.

Er is ruimte voor een nieuw dijkrepertoire

Inloggen op BNA

(Sluiten)