“Tegenwoordig is het nodig je te presenteren en te onderscheiden”

Marketing en PR volgens Jan Knikker (partner MVRDV)

15 november 2016

“Hoe doe je de branding van een bureau dat internationaal opereert, zonder de marketingbudgetten van bedrijven als Nike en Coca-Cola?” Met die vraag houdt Jan Knikker zich dagelijks bezig als partner bij MVRDV. “Ons budget besteden we aan medewerkers, niet aan paginagrote advertenties. We zijn daarin niet anders dan kleinere bureaus: het gaat erom dat je op slimme en creatieve wijze zorgt voor gratis publiciteit. Een goed en helder verhaal helpt daarbij.”
Direct inschrijven

 

Klein begonnen
Jan en zijn team begonnen klein. “We hadden een nieuwe website gelanceerd, maar merkten dat die niet werd bezocht. We hadden geen budget, dus kozen we in het begin ervoor volledig in te zetten op social media. Dat werkte: daar zijn wereldwijd veel journalisten te vinden die ons gingen volgen en zo ons werk op onze site vonden. De tijd die we investeren, betaalt zich terug.” Marketing en PR hoeft niet veel geld te kosten, legt Knikker uit. “Met de nieuwsbrief van de RVO blijven we op de hoogte van internationale handelsmissies. Zo ga je als bureau voor een relatief geringe prijs mee met een delegatie en breid je meteen je netwerk uit.”

Een soort notaris
Wie nu denkt: “Dit werkt voor een groot bureau als MVRDV maar een kleiner architectenbureau heeft dat niet nodig,” heeft het mis volgens Knikker. “De crisis heeft ons geleerd dat werk ons niet meer komt aanwaaien. Architecten staan midden in de maatschappij. Hadden we vroeger misschien nog een soort beroep zoals een notaris, met een vanzelfsprekende stroom van opdrachten, tegenwoordig is het nodig je te presenteren en te onderscheiden.” Knikker noemt het bureau van Peter Zumthor als beste voorbeeld hiervan: “Dat is een piepklein bureau, maar hij heeft wel een Pritzker Prize gewonnen. Het bureau heeft een goede reputatie, massa’s fans en veel publiciteit.”

Helder verhaal
Wil je je als bureau onderscheiden, dan is het hebben van een goed verhaal belangrijk, vindt Knikker. “BIG doet dat bijvoorbeeld heel goed met ‘sustainable hedonism’. Daarmee is meteen duidelijk waar het bureau voor staat. Ik wil ook zo’n helder verhaal voor MVRDV,” lacht hij. “Maar dat is lastiger, want wij willen niet kiezen en een breed portfolio houden. Een motto van twee woorden lukt ons dan niet, we hebben er al gauw veertig nodig.” Heeft Knikker nog een advies voor andere architectenbureaus bij het vertellen van hun verhaal? “Zorg dat je marketing je passie volgt. Haak aan op waar jij gelukkig van wordt, wat jij graag wil maken. Laat niet alleen zien wat je maakt, maar vertel ook over de filosofie erachter.”

9 januari 2017: Masterclass Storytelling
Wil je werken aan het verhaal van jouw bureau? Meld je dan aan voor de Masterclass Storytelling. In drie sessies bepaal je wat je wilt vertellen, hoe je dat op een goede manier overbrengt en hoe je daarmee anderen overtuigt.

Algemeen: Laatste BNA nieuws

do 22 mrt 2018

BNA Live 2018: Groningen

  • Type: overig
  • Locatie: De Zwarte Hond
  • Organisatie: BNA
  • Onderwerp: BNA BNA Netwerken
BNA Live 2018: Groningen

do 22 mrt 2018

BNA Live 2018: Enschede

  • Type: overig
  • Locatie: IAA architecten, Enschede
  • Organisatie: BNA
  • Onderwerp: BNA BNA Netwerken
BNA Live 2018: Enschede

Nieuws / 15 mrt, 2018

Onderhandelingsresultaat over loonontwikkeling 2018-2019

Op donderdag 8 maart 2018 heeft de cao-delegatie van de BNA een onderhandelingsresultaat bereikt over de loonontwikkeling 2018-2019. Deze loonontwikkeling was bij het afsluiten van de cao 2017-2019 (die afloopt op 28 februari 2019) afhankelijk

Onderhandelingsresultaat over loonontwikkeling 2018-2019

Nieuws / 13 mrt, 2018

Jonge bureaus: van start-up naar scale-up

De creatieve industrie floreert, start-ups schieten overal de grond uit en tal van incubators en accelerators proberen de meest innovatieve ideeën tot een succes te maken. Ook de bouwsector groeit, waarvan ook startende architectenbureaus kunnen profiteren.

Jonge bureaus: van start-up naar scale-up

Nieuws / 12 mrt, 2018

Wijziging aanlevering gegevens Pensioenfonds

Het Pensioenfonds voor de Architectenbureaus heeft de uitvoering van de pensioenregeling per 1 januari 2018 uitbesteed aan pensioenuitvoerder APG. Hierdoor is het aanleverproces veranderd. Graag informeert het Pensioenfonds nogmaals over de wijzigingen. Van voorschotnota naar

Wijziging aanlevering gegevens Pensioenfonds

Nieuws / 05 mrt, 2018

Omzet architectenbureaus groeit in 2017

De omzet van architectenbureaus steeg in het vierde kwartaal van 2017 met 3,9% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Op jaarbasis steeg de omzet met 7,3%. Na vijf jaar van afnemende omzetten stijgt

Omzet architectenbureaus groeit in 2017

Inloggen op BNA

(Sluiten)