BIM steeds belangrijker voor bureaus

Voorwaarde bij ketensamenwerking

13 juli 2017

BIM is niet meer weg te denken bij de meeste architectenbureaus. Hoe groter de bureaus hoe meer zij met BIM werken. Alleen van de allerkleinste bureaus geeft nog een deel aan niets met BIM te doen. Dat blijkt uit het BNA Verdiepingsonderzoek voorjaar 2017.

Data uitwisseling

Bij de grootste bureaus wisselt 50% bij vrijwel alle projecten BIM data uit met ketenpartners. Enkele jaren geleden was BIM nog alleen bij grote bureaus in gebruik, maar ook kleinere bureau werken steeds meer met BIM, al blijft er een deel bestaan dat er nog niets mee doet.

Bij welk % van de projecten die u het afgelopen halfjaar heeft opgestart is er sprake van BIM met uitwisseling van data met ketenpartners?
Bron: BNA Verdiepingsonderzoek voorjaar 2017 / Panteia

BIM standaarden

Het BIM Loket is het centrale informatie- en regiepunt voor open BIM-standaarden. Het beheert een aantal open uitwisselingsstandaarden. Bureaus geven aan dat de IFC standaard bijna overal wordt gebruikt. Door grote bureaus wordt de NL-SfB standaard vaak genoemd.

Inzet BNA

BNA-leden zien BIM als de belangrijkste technische innovatie in de bouw met grote invloed op het ontwerpproces. De BNA zet zich voor een optimale toepassing van BIM met open standaarden in het ontwerpproces. Hierdoor kunnen architecten optimaal met ketenpartners in de bouw communiceren. Met BIM wordt het ontwerpproces efficiënter, preciezer en vermindert de kans op faalkosten. Daarom steunt de BNA het BIM Loket en neemt deel aan de Bouwinformatieraad (BIR)

Voor meer informatie zie www.bimloket.nl en www.bouwinformatieraad.nl

Kijk ook op de BNA Academie voor de cursus “Informatie uitwisseling met behulp van BIM (IFC)

Algemeen: Laatste BNA nieuws

ma 25 sep 2017

Debat ‘ONROEREND LANDSCHAP’

  • Type: congres
  • Locatie: Landgoed Kleine Vennep
  • Organisatie: BNA Onderzoek en BOOM Landscape
  • Onderwerp: BNA Onderzoek Duurzame ontwikkeling
Debat ‘ONROEREND LANDSCHAP’

di 26 sep 2017

Storytelling

  • Type: masterclass
  • Locatie: Amsterdam (ntb)
  • Organisatie: BNA Academie
  • Onderwerp: PR & MARKETING
Storytelling

Nieuws / 19 sep, 2017

Nieuwe modelcontracten beschikbaar

De Stichting Fonds Architectenbureaus (SFA) heeft nieuwe modelcontracten opgesteld voor de deelnemers aan de beroepservaringperiode en medewerkers voor de duur van een project. De BNA en de bonden hebben afgesproken dat met deelnemers aan de beroepservaringsperiode langer

Nieuwe modelcontracten beschikbaar

Nieuws / 15 aug, 2017

Hoe selecteert uw opdrachtgever een architectenbureau?

Welke criteria zijn voor uw potentiële opdrachtgever belangrijk bij de selectie van een architectenbureau? Welke informatie over een bureau zou deze graag hebben, maar is moeilijk te achterhalen? Welke ontwerpen of diensten vereist hij/zij van een

Hoe selecteert uw opdrachtgever een architectenbureau?

Nieuws / 01 aug, 2017

BNA Benchmark Jaarcijfers 2016 van start

BNA bureaus kunnen opnieuw meedoen aan de BNA Benchmark Jaarcijfers. Welke omzet, kosten en resultaten werden er behaald in 2016? Komt het herstel van de markt al terug in de jaarcijfers? Hoe groot waren de opdrachten?

BNA Benchmark Jaarcijfers 2016 van start

Nieuws / 17 jul, 2017

Architectenbureaus zetten in op duurzaamheid

De ambitie om duurzame gebouwen te realiseren is bij architecten flink gegroeid. Vonden architecten voorheen dat voor de realisatie van duurzame gebouwen vooral de opdrachtgevers aan zet zijn nu vinden architectenbureaus hun eigen verantwoordelijkheid hiervoor

Architectenbureaus zetten in op duurzaamheid

Inloggen op BNA

(Sluiten)