Ruimtelijke recepten voor wijken uit de jaren '70 en '80
De wijken uit de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw hebben een bijzondere positie in de geschiedenis van de Nederlandse stedenbouw. Niet eerder werden nieuwe woongebieden op deze manier vormgegeven. Ze staan als ‘bloemkoolwijken’ bekend, door de kronkelige opbouw van straten en kleinschalige woonbuurtjes. Nu de eerste van deze wijken er bijna een halve eeuw staan, groeit het debat over hun toekomst: welke strategieën zijn mogelijk om het afglijden van deze wijken te voorkomen?
Er is al veel geanalyseerd, maar een goede gereedschapskist voor de aanpak ontbreekt. Reden om hier de spotlight op te zetten. De bureaus Hosper, M3H en GIDZ brachten drie wijken minutieus in beeld, als basis voor een toolbox vol ruimtelijke recepten. De conclusie: de wijken bieden volop kansen voor de toekomst, juist door hun ruimte, water en groen.
In dit onderzoek is samen met publieke, private en particuliere partijen gewerkt aan strategieën voor stapsgewijze transformatie. BNA leden hebben per locatie in workshops mee gewerkt aan ontwerpoplossingen.
Aan de hand van de ruimtelijke analyses en voorbeelduitwerkingen voor Peelo (Assen), Holy-Noord (Vlaardingen) en Kronenburg (Arnhem) is per locatie gezocht naar de meest wezenlijke opgaven en de meest haalbare ingrepen op korte termijn in het licht van enerzijds de huidige economische situatie en anderzijds een duurzame toekomst.
Cofinanciers: Stimuleringsfonds voor Architectuur, provincies Drenthe en Gelderland, gemeentes Arnhem, Assen en Vlaardingen, woningbouwcorporatie Vivare