Blog Fred Schoorl: Aanbesteden crisisproof?

De Nederlandse aanbestedingscultuur is onvolwassen, to put it mildly.

6 oktober 2014

141009_blog-fred-aanbesteden

Alle goeie bedoelingen ten spijt leidt het Europees Aanbesteden bij architectenbureaus tot een perverse uitputtingsslag, niet tot ‘gezonde marktwerking’.

De BNA heeft het fenomeen van het maatschappelijk onverantwoord aanbesteden met manifesten aan de kaak gesteld, samen met Architectuur Lokaal, bouwmanagers en anderen. Zelfs praktijkhoogleraar en Bouwfonds-huisgeleerde Friso de Zeeuw wordt het inmiddels te gortig: ‘De financiële belasting én werkbelasting voor architectenbureaus is veel te groot.’

“Het systeem” faalt, en is in ieder geval niet crisisproof.

Kosten overstijgen opdrachtsom

Aanbestedende diensten willen – opgejaagd door finance&control en de politiek – steeds meer risico’s vermijden. Dus dekken ze zich maximaal in en stellen ze veel te hoge eisen in de uitvraag.

Architectenbureaus zitten financieel moeilijk, schrijven soms tegen beter weten in, en komen (weer) van een koude kermis thuis. Er wordt massaal energie, kennis en geld verspild om opdrachten te krijgen.

En de prijzen zakken in crisistijd naar een abominabel niveau. Acquisitiekosten van meer dan 15% van de opdrachtsom zijn aan de orde van de dag. De gevallen waarbij voor een project de meedingende bureaus kosten maken die de opdrachtsom in veelvoud overstijgen, zijn dagelijkse kost geworden.

Lobby heeft systeemfouten gecorrigeerd

Lobbyen heeft wel geresulteerd in het corrigeren van enkele systeemfouten. Er is inmiddels een ombudsman voor misstanden (de commissie van aanbestedingsexperts) en het is gelukt de 3-jarige referentietermijn te verruimen.

Maar daarmee is de oorlog niet gewonnen. Doel van aanbesteden was een beter werkende markt. De transparantie verbeteren lijkt redelijk gelukt, meer efficiëntie en kwaliteit, en meer tevreden opdrachtgevers en opdrachtnemers zijn ver te zoeken.

Perverse prijswerking

Net als bij de PPS-contracten – waar volgens BAM-topman Witteveen perverse prijswerking optreedt en kwaliteitscriteria niet meer onderscheidend zouden zijn – dreigt ook bij aanbesteden een systeem dat zich tegen de doelstellingen richt. En daarmee tegen het belang van goede, innovatieve architectuur met meerwaarde voor opdrachtgevers en samenleving. Om nog maar te zwijgen van het belang van een vitale architectuurbranche, die kan ondernemen en innoveren omdat er fatsoenlijk beloond wordt.

Meedoen aan aanbestedingen is inmiddels een te dure aangelegenheid geworden, waar je alleen nog aan mee kunt doen als je genoeg geld overhoudt aan ‘ander werk’. There is no system in this madness.

Fred Schoorl, directeur BNA

Algemeen: Laatste BNA nieuws

di 21 mei 2019

Partner worden

  • Type: cursus
  • Locatie: Amsterdam (ntb)
  • Organisatie: BNA Academie
  • Onderwerp: ONDERNEMEN
Partner worden

di 21 mei 2019

Debat Smart Cities of Domme Steden

  • Type: overig
  • Locatie: OBA Oosterdok, auditorium, Oosterdokskade 143 Amsterdam
  • Organisatie: Academie van Bouwkunst ism Architectuurcentrum Amsterdam
  • Onderwerp: Technologische ontwikkeling
Debat Smart Cities of Domme Steden

Nieuws / 20 mrt, 2019

Doe mee aan de BNA Conjunctuurmeting voorjaar 2019

Doe mee aan de Conjunctuurmeting voorjaar 2019 met verdiepende vragen over actuele onderwerpen en vul de online vragenlijst in! Alle BNA bureaus ontvangen hiervoor een uitnodiging van onderzoeksbureau Panteia, dat het marktonderzoek voor de BNA verzorgt. Inzicht

Doe mee aan de BNA Conjunctuurmeting voorjaar 2019

Nieuws / 04 mrt, 2019

Online vragenlijst rechtsbescherming bij aanbesteden geopend

Als architect kun je een beroep doen op rechtsbescherming wanneer je in een aanbestedingsprocedure geconfronteerd wordt met voorwaarden en/of beslissingen van de aanbesteder, die niet stroken met de aanbestedingsregels. Wanneer de aanbesteder geen gehoor geeft,

Online vragenlijst rechtsbescherming bij aanbesteden geopend

Nieuws / 26 feb, 2019

Gestaag herstel architectenberoep in Europa

De Europese markt voor architecten herstelt gestaag. Vanaf 2012 groeit de markt weer. Het aantal architecten in Europa is de afgelopen 10 jaar gestegen. Dit en meer blijkt uit de ACE Sectorstudie 2018. De ACE Sectorstudie brengt tweejaarlijks sociale en economische ontwikkelingen over

Gestaag herstel architectenberoep in Europa

Nieuws / 05 feb, 2019

Architecten willen af van buitensporige aansprakelijkheidsrisico’s

Architecten, ingenieurs, installateurs en softwareleveranciers vechten tegen buitensporige aansprakelijkheidsrisico’s in contracten. ‘De gewoonte is gegroeid om de projectrisico’s zoveel mogelijk op het bordje van adviseurs te leggen. Die kunnen zich hiertegen nauwelijks verzekeren. Een opdracht

Architecten willen af van buitensporige aansprakelijkheidsrisico’s

Inloggen op BNA

(Sluiten)