Blog Fred Schoorl: Transformatie in transitie

Met de branche een kwalitatieve impuls geven aan transformatie.

22 september 2014

140922_Fred_transformatieLaatst was ik op de TU Delft en zag enthousiaste studenten in de weer met blauw piepschuim. Het piepschuim van de toekomst is gerecycled, schoot door m’n hoofd. Want architecten zullen steeds meer met bestaand materiaal moeten werken.

Transformatie en transitie. Het zijn twee dure woorden, maar inmiddels dagelijkse kost in de architectenbranche. En transformatie en transitie zijn de toekomst.

De BNA is dan ook niet alleen druk bezig met een ingrijpende heroriëntatie van de branche: waar ligt onze meerwaarde? Waar kansen? Waar moeten we beter in worden? Maar ook met de metamorfose van de opgave in de gebouwde omgeving.

De dominante nieuwbouw is vervangen door de opgave van herbestemming en transformatie. De discussie over de vraag of nieuwbouw al dan niet noodzakelijk is – naar aanleiding van het rapport van het Planbureau van de Leefomgeving – kent zijn parallel niet in de transformatie: over de noodzaak daarvan is iedereen het wel eens. Alleen de manier waarop is punt van discussie. Waarbij overigens vernieuwbouw zeker ook een optie is.

Begin bij de vraag

Wat uit deze special heel duidelijk blijkt, is dat de transformatieopgave ook van architecten eist bij de vraag te beginnen en niet zomaar bij het gebouw. Minister Blok ziet kansen, als de branche het vernuft koppelt aan potentiele vraag. Good old Wessel de Jonge is kritisch over het beginnen bij het gebouw in plaats van de vraag.

Er zijn gelukkig genoeg voorbeelden die aantonen dat architecten gehoor geven aan deze oproep. Zo liep ik afgelopen weekeinde rond in het wonder van De Hallen in Amsterdam-West. Daar lukte het architect Andre van Stigt wél om buurt, ondernemers en andere partijen mee te krijgen na een reeks van mislukkingen door ‘gewone ontwikkelaars’. Geen reden voor arrogantie, maar wel een voorbeeld van wat architecten in deze spannende tijden vermogen.

Meerwaarde architecten

En daar gaat het de BNA om: het architectenbureau dat in de praktijk zijn meerwaarde voor opdrachtgever en samenleving toont, juist ook in de complexe transformatieopgave.

Alleen al uit de inzendingen voor Beste Gebouw van het Jaar blijkt de branche succesvol zijn creatieve kracht in te zetten. De samenleving vraagt het van ons, minister Blok vraagt het ons, dus over urgentie en meerwaarde hoeven we niet te twijfelen.

Oplossend vermogen

De Nationale Agenda Herbestemming ondertekende de BNA in 2012 dan ook vol overtuiging, samen met een dertigtal andere partijen, met als belofte ons ‘oplossend vermogen’ daartoe in te zetten.

Het gaat daarbij om meer dan leegstand, want het biedt ook werkelijke kansen om steden en dorpen nieuw leven in te blazen. Een culturele opgave, maar ook een economische, die in een keiharde vastgoedmarkt waargemaakt moet worden. Daar is vakmanschap, visie en uithoudingsvermogen voor nodig.

Kwalitatieve impuls transformatie

De BNA wil met de branche een kwalitatieve impuls geven aan de transformatieopgave. Er kunnen betere verbeterde gebouwen en omgevingen komen, die staan voor wat wij Gebouwd Geluk noemen. De pioniersgeest van architecten, hun conceptuele kracht en het vermogen tot verbeelden en verbinden van mens, gebouw en context, zou hier meer dan ooit beslissend kunnen zijn.

Rudy Stroink heeft natuurlijk een punt dat we niet moeten weglopen voor sloop. Sommige gebouwen komen weer terecht op de composthoop van de geschiedenis.

Nieuw vakmanschap

Transitie van de branche gaat de BNA niet uit de weg, evenmin als de transformatieopgave. Het zijn misschien wel de beste dingen die ons in crisistijd kunnen overkomen. Er doemt een nieuw vakmanschap, een nieuw repertoire op. De TU Delft is gewaarschuwd!

Fred Schoorl, directeur BNA

Algemeen: Laatste BNA nieuws

di 21 mei 2019

Debat Smart Cities of Domme Steden

  • Type: overig
  • Locatie: OBA Oosterdok, auditorium, Oosterdokskade 143 Amsterdam
  • Organisatie: Academie van Bouwkunst ism Architectuurcentrum Amsterdam
  • Onderwerp: Technologische ontwikkeling
Debat Smart Cities of Domme Steden

di 21 mei 2019

Partner worden

  • Type: cursus
  • Locatie: Amsterdam (ntb)
  • Organisatie: BNA Academie
  • Onderwerp: ONDERNEMEN
Partner worden

Nieuws / 18 apr, 2019

Akkoord cao architectenbranche 2019-2021

Begin april is de ledenraadpleging afgerond en op 17 april hebben alle cao-partijen (BNA, FNV, CNV, de Unie) definitief ingestemd met de nieuwe cao 2019-2021 voor de architectenbranche. Voor de cao wordt bij het ministerie

Akkoord cao architectenbranche 2019-2021

Nieuws / 26 mrt, 2019

Ledenraadpleging onderhandelingsresultaat cao 2019-2021

Op donderdag 14 maart 2019 hebben de cao delegaties van de BNA en de vakbonden een cao onderhandelingsresultaat bereikt over een nieuwe tweejarige cao. BNA bureaus hebben hierover een mail ontvangen met een toelichting. De

Ledenraadpleging onderhandelingsresultaat cao 2019-2021

Nieuws / 20 mrt, 2019

Doe mee aan de BNA Conjunctuurmeting voorjaar 2019

Doe mee aan de Conjunctuurmeting voorjaar 2019 met verdiepende vragen over actuele onderwerpen en vul de online vragenlijst in! Alle BNA bureaus ontvangen hiervoor een uitnodiging van onderzoeksbureau Panteia, dat het marktonderzoek voor de BNA verzorgt. Inzicht

Doe mee aan de BNA Conjunctuurmeting voorjaar 2019

Nieuws / 06 mrt, 2019

Gezocht: pensioenbestuurder namens werkgevers

In verband met het aflopen van de termijn van de huidige voorzitter namens werkgevers zoekt de BNA een geschikte kandidaat pensioenbestuurder voor het Pensioenfonds voor de Architectenbureaus. Het gaat bij voorkeur om een kandidaat met

Gezocht: pensioenbestuurder namens werkgevers

Inloggen op BNA

(Sluiten)