Blog: Veel te winnen met sociale innovatie

Innovatie is het nieuwe buzzword. Naast en in vehikels als ‘topsectoren’ en ‘lerende economie’ klinkt deze buzz als onderdeel van het verdienmodel van de BV Nederland.

4 maart 2014

Daar heb je goeie ideeën en onconventionele mensen voor nodig. Zo krijg je nieuwe producten en markten. Kansen, ook voor architectenbureaus en andere ruimtelijke professionals. Rapporten genoeg. Doen dus. Maar dan wel écht innoveren. En dat betekent: méér sociaal dan puur technologisch innoveren; en: méér risico nemen en dus méér mislukken als ereplicht (anders ben je niet ver genoeg gegaan). Net als ‘the road not taken’, uit het gedicht van Frost.

Binnen de architectenbranche zijn de mogelijkheden voor innovatie legio: vol ideeën en niet zelden onconventioneel. Het is vaak bon ton architectuur te koppelen aan alleen technologische innovatie. Van nieuwe materialen, via raamprofielen tot de 3D-printer. Allemaal leuke, lekker concrete voorbeelden uit de sfeer van innovatie, maar daar gaat het niet om. Er is meer dan technologie in de polder. De architect moet als grenzen opzoekende verbinder en verbeelder juist aansluiting zoeken bij de new frontier: sociale innovatie. Hoe doe je dingen anders, met elkaar?

Grootste ontwikkelkracht

Geen apekool, die sosjale innovatie, want dáár zit volgens de WRR de grootste ontwikkelkracht en onderscheidende macht van de Nederlandse economie. En laten we daar volgens de Rotterdam School of Management in de creatieve industrie nou juist slecht in zijn: we zijn klein in omvang en relatief nogal op onszelf gericht.

Maar, er zit veel verbeterpotentieel. Juist wij moeten volgens professor Volberda zoeken naar levensvatbare business modellen en die met onze creatieve kracht vertalen in producten en diensten. Hij roept het nog net niet, maar ‘kom uit je hok, creatieven!’ is zijn aansporing. Het veld in, de grenzen over en samen op reis. In het rapport wordt gepleit voor sociale innovatie door ‘platte organisatievormen’, ‘ondernemend managen’, ‘slimmer werken en vakmanschap’ en ‘co-creatie’: met anderen dus. Het zijn meta-boodschappen die makkelijk opgeschreven zijn.

Nieuwe branche

En toch zijn ze ook inspirerend voor onze branche. Het zijn zeker zaken die we bij de BNA herkennen als onderdeel van onze transitie naar een nieuwe branche, die slim samenwerkt in netwerken, co-creëert, vakmanschap viert en de consument en opdrachtgever als partner, inputleverancier en kennisdrager ziet. Een beetje genereus.

Zo worden we weer strategisch partner in een collectieve opgave. Dan wordt dienstbaarheid juist professionele dienstverlening. En doet de architect niet alleen op het ontwerp, maar ook in het proces- en productontwikkeling wat de samenleving van hem mag verwachten: unieke meerwaarde leveren. Om met Frost te eindigen: ‘It made all the difference’.

Fred Schoorl, directeur BNA

Algemeen: Laatste BNA nieuws

di 21 mei 2019

Partner worden

  • Type: cursus
  • Locatie: Amsterdam (ntb)
  • Organisatie: BNA Academie
  • Onderwerp: ONDERNEMEN
Partner worden

di 21 mei 2019

Debat Smart Cities of Domme Steden

  • Type: overig
  • Locatie: OBA Oosterdok, auditorium, Oosterdokskade 143 Amsterdam
  • Organisatie: Academie van Bouwkunst ism Architectuurcentrum Amsterdam
  • Onderwerp: Technologische ontwikkeling
Debat Smart Cities of Domme Steden

Nieuws / 17 mei, 2019

Noord-Zuidlijn is BNA Beste Gebouw van het Jaar 2019

De Noord-Zuidlijn in Amsterdam is verkozen tot het BNA Beste Gebouw van het Jaar 2019. Architect Jan Benthem (Benthem Crouwel Architects) en een vertegenwoordiger van opdrachtgever gemeente Amsterdam, Metro en Tram namen hun prijs – een

Noord-Zuidlijn is BNA Beste Gebouw van het Jaar 2019

Nieuws / 09 mei, 2019

Francesco Veenstra voorgedragen als kandidaat-voorzitter

Francesco Veenstra, mede-oprichter van het Delftse architectenbureau Vakwerk, is door het BNA-Bestuur voorgedragen als kandidaat-voorzitter. Veenstra is opgegroeid en gevormd binnen Meca­noo architecten in Delft, waar hij als ontwerper en later als architect en partner

Francesco Veenstra voorgedragen als kandidaat-voorzitter

Nieuws / 07 mei, 2019

Techblog: De toekomst van architectuur in een digitaal tijdperk

Onze habitat is drastisch aan het veranderen. Niet omdat onze fysieke omgeving een ingrijpende transformatie ondergaat, maar omdat we steeds meer tijd doorbrengen in de digitale wereld en minder in de fysieke. Ondanks dat we

Techblog: De toekomst van architectuur in een digitaal tijdperk

Inloggen op BNA

(Sluiten)