#3 Bessels architekten & ingenieurs spant de kroon

“Als we als beroepsgroep willen overleven moeten we naar ‘Permanent Education’", aldus Herman Bessels.

Door Merel Pit

“Het kennisniveau van al onze mensen willen we verhogen. Daarom heeft iedereen binnen het bureau de plicht om zich te ontwikkelen,” aldus Herman Bessels, directeur Bessels architekten & ingenieurs over zijn personeel. In totaal hebben zijn mensen dit jaar alleen al bij de BNA Academie twaalf cursussen en trainingen gevolgd, naast andere instanties. Daarmee spant bureau Bessels met 18 man personeel bij de BNA Academie de kroon. 

Impressie: Kon. Euroma Zwolle

Wanneer we Herman Bessels hiervan op de hoogte brengen, reageert hij verbaast. In zijn ogen is een architect een kennismanager en moet je om te overleven je continu bijscholen. “Het grootste probleem van veel architectenbureaus is dat ze geen actuele kennis in deze razendsnel veranderende tijd meer hebben. Velen zijn slechts vormgevers. Daarnaast is hij ervan overtuigd dat door het ontwikkelen van ‘zoveel mogelijk kennis’ binnen het bureau hij de juiste opdrachtgevers bereikt.

‘Permanent Education’
“Als we als beroepsgroep willen overleven moeten we naar ‘Permanent Education’. Dit betekent voor ons dat we naast het volgen van de uitstekende cursussen van de BNA Academie, ook elke maand een kennislunch organiseren met een marktpartij. Niet gericht op verkoop maar juist op niches en noviteiten die eraan komen”, vertelt Bessels enthousiast.

Opleidingsbudget
Robert-Jan Pel heeft binnen het bureau aan de meeste cursussen en trainingen van de BNA Academie deelgenomen. Net als alle andere werknemers heeft hij een eigen opleidingsbudget dat hij in overleg met de directie ‘redelijk vrij’ kan inzetten. Collega Johnny Keupink voegt hieraan toe: “iedereen binnen het bureau bedenkt waar hij/zij zich in wil ontwikkelen en dat wordt bijna altijd gehonoreerd.” Beide heren vinden het logisch dat ze de ruimte krijgen om zich te ontwikkelen: “Als je slechts reageert op wat op je pad komt, dan ga je niet snel genoeg vooruit. Je moet zelf leading zijn,” aldus Pel.

Verdieping en handvatten
Pel zit momenteel middenin de masterclassreeks ‘Circulair Ontwerpen & Bouwen’. Al een tijdje is hij met het onderwerp bezig, maar hij zoekt verdieping en handvatten om opdrachtgevers te kunnen overtuigen van de noodzaak van investeren in circulariteit. “Ik wil weten hoe je ervoor zorgt dat de materialen die je nu gebruikt, zolang mogelijk van waarde blijven. De masterclasses bieden een breder beeld van wat circulariteit betekent en welke business cases je ermee kunt maken. Ik kom tot verrassende ontdekkingen en duik steeds dieper de materie in.”

Voordeel
Op het moment is Bessels bezig om nieuwe werknemers aan te nemen, ook eentje afkomstig uit Syrië. “Deze mannen zijn hartstikke slim, hebben in hun hoofd een megaboekenkast met nog veel ruimte. Deze moet echter nog worden gevuld met kennis en ervaring. Zij krijgen een fors opleidingsbudget, zodat zij de mogelijkheid krijgen om zich snel te ontwikkelen.” Een dergelijk aanbod is echter niet slechts in het voordeel van zijn bureau. Volgens Keupink vergroten ontwikkelingsmogelijkheden ook zijn werkplezier, doordat hij in aanraking komt met nieuwe vaardigheden, zoals parametrisch ontwerpen: “Het volgen van cursussen geeft me het gevoel dat ik werkelijk competent ben.”

Algemeen: Laatste BNA nieuws

di 21 mei 2019

Partner worden

  • Type: cursus
  • Locatie: Amsterdam (ntb)
  • Organisatie: BNA Academie
  • Onderwerp: ONDERNEMEN
Partner worden

di 21 mei 2019

Debat Smart Cities of Domme Steden

  • Type: overig
  • Locatie: OBA Oosterdok, auditorium, Oosterdokskade 143 Amsterdam
  • Organisatie: Academie van Bouwkunst ism Architectuurcentrum Amsterdam
  • Onderwerp: Technologische ontwikkeling
Debat Smart Cities of Domme Steden

Inloggen op BNA

(Sluiten)