BENG – Bijna Energie Neutrale Gebouwen ontwerpen

Direct inschrijvenVanaf 2020 moet in Nederland Bijna Energie Neutraal Gebouwd (BENG) worden. Voor overheidsgebouwen breekt dat moment al twee jaar eerder aan: in 2018. Dit betekent dat sommige projecten die nu op de schetstafel liggen hiermee rekening moeten houden. Er is best wat hulp beschikbaar om hierop te anticiperen. Maar waar begin je als architect?

Tijdens deze cursus word je in een korte sessie bijgepraat over BENG. Aan de hand van voorbeelden wordt duidelijk gemaakt waar u als architect rekening mee moet houden. De rol van het architectonisch ontwerp en de stedenbouwkundige opzet van wijken wordt bij BENG veel groter dan bij de huidige EPC-methode. Dat betekent dat je je nu al moet voorbereiden op jouw veranderende rol in het ontwerpproces.

Wees op tijd voorbereid op deze nieuwe rol en laat je bijpraten door Marieke Nijland van DGMR.

Wat leer je?

 • Je weet wat BENG betekent en welke (concept) eisen gesteld gaan worden aan gebouwen
 • Je leert welke parameters een grote invloed hebben op de BENG-indicatoren
 • Je leert wat jouw nieuwe rol als architect is in het ontwerpproces
 • Je krijgt gevoel voor de BENG indicatoren door de grote hoeveelheid voorbeelden die besproken wordt

Programma

 • Het overheidsbeleid t.a.v. energiebesparing, nu en in de toekomst.
  • We kijken terug op de stappen die de afgelopen jaren gezet zijn op het gebied van energiebesparing, en vooruit naar de toekomstige eisen die in het kader van het Energieakkoord in de regelgeving opgenomen zullen worden. Wat betekenen deze, en waarom worden deze eisen gesteld?
 • BENG indicatoren Er zijn drie BENG indicatoren.
  • Deze drie indicatoren worden uitgebreid besproken en toegelicht zodat je weet welke parameters invloed hebben op de drie indicatoren. Het gaat om een introductie van BENG op hoofdlijnen, er wordt niet gerekend aan BENG.
 • Voorbeelden
  • Aan de hand van voorbeelden wordt inzichtelijk gemaakt hoe je een woning of gebouw kunt ontwerpen dat voldoet aan de BENG-eisen.
 • Discussie
  • Tijdens de cursus is er ruime gelegenheid voor discussie en het stellen van vragen.

Studiewijze
Er wordt gewerkt met korte theoretische presentaties, praktijkvoorbeelden en discussies. De trainer zal de materie laten aansluiten bij jouw werksituatie en geeft persoonlijke aandacht om het leerproces te bevorderen.

Voor wie?
Architecten, stedenbouwkundigen, ontwerpers, ingenieurs en medewerkers van architecten- en ontwerpbureaus  die weinig ervaring hebben met BENG/ energie(prestatie).

Aanmelden
Kijk hier wanneer de cursus is ingepland.

BEP deelname
Deze cursus is opengesteld voor deelnemers aan de zelfstandige route van de beroepservaringsperiode. Er kan maximaal 1 BEP deelnemer deelnemen. Aanmelden kan alleen per e-mail, de prijs voor deelname is dan € 150 excl btw.

Type Cursus
Kosten leden € 165 excl. btw
Kosten niet-leden € 205 excl. btw
Investering 1 middag, 3 PBO-uren

 

In the spotlight

Investeren in talentontwikkeling is een strategische keuze geworden

Interview met Mirjam Hoveijn, programmamanager BNA Academie “Voor architecten is investeren in talentontwikkeling een strategische keuze geworden. Ze begrijpen dat ze hun kennis en vaardigheden up to date moeten houden om hun werk goed uit […]

Investeren in talentontwikkeling is een strategische keuze geworden

#3 Bessels architekten & ingenieurs spant de kroon

Door Merel Pit “Het kennisniveau van al onze mensen willen we verhogen. Daarom heeft iedereen binnen het bureau de plicht om zich te ontwikkelen,” aldus Herman Bessels, directeur Bessels architekten & ingenieurs over zijn personeel. […]

#3 Bessels architekten & ingenieurs spant de kroon

Biobased Ontwerpen & Bouwen

Bij de training Biobased bouwen gaat het om het leren kennen van verschillende soorten materialen en de toepassingsgebieden daarvan.

Biobased Ontwerpen & Bouwen

Groen in architectuur

Wie bij het ontwerpen van gebouwen de gebruiker centraal stelt kan niet om het aspect ‘beplanting” heen. Hoe zijn de voordelen van binnengroen onderbouwd en wat is er nodig om beplanting structureel en succesvol mee te nemen in een ontwerp.

Groen in architectuur

Hoe denkt en werkt een projectontwikkelaar?

Tijdens de cursus blijven we dus niet bij theorie alleen. We gaan aan de slag met ieders eigen praktijk en kijken naar alle processen waarmee je te maken krijgt.

Hoe denkt en werkt een projectontwikkelaar?

“Als leider ben je nooit uitgeleerd”

“Als architect heb je een natuurlijke leiderschapsrol in projecten.” Aan het woord is Janneke Bierman, directeur van Bierman Henket architecten.

“Als leider ben je nooit uitgeleerd”

Storytelling

Adriaan Jurriëns over zijn deelname aan de masterclass Storytelling: “Mij is het meest bijgebleven dat een goed verhaal niet abstract is, maar persoonlijk. Als architect ben je toch gewend om over van alles behalve jezelf te praten. Ik moest over die drempel om me kwetsbaar op te stellen, het verhaal vanuit mezelf te vertellen, durven te vereenvoudigen en details weg te laten, maar uiteindelijk maakte het mijn verhaal veel sterker. Op de laatste cursusdag zag ik mijn verhaal ineens landen bij de rest van de groep. Iedereen was er stil van. Dat was voor mij echt een openbaring.”

Storytelling

Inloggen op BNA

(Sluiten)