Circulair Ontwerpen & Bouwen

Circulair ontwerpen en bouwen is belangrijk in een economie en maatschappij die meer en meer streeft naar volledige duurzaamheid en zero-waste.
In het Rijksbrede programma Nederland Circulair in 2050 dat het kabinet in september 2016 heeft gelanceerd, zijn vijf sectoren/ketens aangewezen als prioritaire sectoren, waar ‘de Bouwsector’ er een van is.

Architecten hebben een cruciale rol in de toepassing van circulaire materialen in de bouw en kunnen de verduurzaming van de bestaande voorraad naar een kwalitatief hoger plan tillen. De vraag is echter wel: Hoe pak je dat dan aan? Want, wat is nu eigenlijk circulair ontwerpen en bouwen? Wat betekent circulair bouwen voor je ontwerpproces? Welke waarde creëert een circulair ontwerp? En hoe kun jij als architect de leiding nemen om de transitie te versnellen?

MASTERCLASS TRACK – HET PROGRAMMA

Om op deze vragen als architect antwoord te kunnen geven en in staat te zijn om een circulair gebouw te ontwerpen, heeft de BNA Academie in samenwerking met Copper8 een masterclass-track ontwikkeld met 5 interessante modules en veel topsprekers. Dit programma gaat niet ‘hoog over’ maar leert je écht circulair te ontwerpen.

 

Klik hier voor het programma Circulair ontwerpen voor architecten.

DOELSTELLINGEN
Na het volgen van deze masterclass reeks:

 • Kan je de waarde onderschrijven van de circulaire economie
 • Ken je de definitie van circulair ontwerpen en een circulair ontwerpend bureau
 • Heb je kennis van de principes van circulair ontwerpen
 • Weet je de consequenties van circulair ontwerpen voor ons vakgebied
 • Kan je de circulair ontwerp principes toepassen in eigen ontwerpen/ ontwerpprocessen
 • Ben je bewust van de consequenties van circulair ontwerpen op de interne organisatie van het architectenbureau & het business model
 • Weet je hoe je geld kunt verdienen met circulair ontwerpen en bouwen
 • Heb je een kennisvoorsprong: breed inzicht & toepasbare kennis
 • Kan je je verbinden aan de juiste partijen
 • Heb je goed zicht op de veranderende rol & houding van de architect en heb je deze eigen kunnen maken: in control, overzicht hebbend, samenwerkend met veel (materialen)kennis etc
 • Weet je precies waar we staan binnen de transitie en wat je kunt doen om deze transitie te versnellen

PROGRAMMA
Klik op de link voor het zeer uitgebreide programma zodat je weet wat je kunt verwachten.

BIJZONDER | Direct toepassen van kennis in een nog niet gerealiseerd project
Circulair ontwerpen en bouwen is een onderwerp dat voor velen nog abstract is. Vaak wordt pas duidelijk wat de impact van circulair bouwen is als je er mee aan de slag gaat. Om die reden zal er tijdens deze masterclass track in groepen gewerkt worden aan drie casussen die elk een andere insteek van circulariteit hebben, circulariteit vanaf het verleden naar het heden, circulariteit vanaf het heden naar de toekomst en de biologische kringloop van de Circulaire Economie. Op die manier ga je direct aan de slag met de kennis die je tijdens de masterclass track hebt opgedaan en werk je samen met andere deelnemers aan creatieve circulaire concepten.

SPREKERS | DOCENTEN | LOCATIES 
Alle bijeenkomsten worden begeleid door Copper8 en op verschillende plekken in Nederland georganiseerd op Circulaire locaties. Zie hier de lijst met sprekers.

BEP deelname
Deze cursus is opengesteld voor deelnemers aan de zelfstandige route van de beroepservaringsperiode. Er kunnen maximaal 2 BEP deelnemers deelnemen. Aanmelden kan alleen per e-mail, we vragen je om een motivatie te schrijven, op basis van die motivatie en aantal aanmeldigen, schrijven we je in. Als je ingeschreven wordt, wordt er ook een korting van 25% op de reguliere prijs berekend.

DATA & TIJD
voorjaar 2019

 • 7 mei
 • 14 mei
 • 28 mei
 • 11 juni
 • 25 juni

13.00-18.00 uur | €250,- per bijeenkomst

Type
Masterclass Track
Kosten leden € 1250 excl. btw
Kosten niet-leden € 1495 excl. btw
Investering 5 dagdelen, 35 PBO uren

In the spotlight

Investeren in talentontwikkeling is een strategische keuze geworden

Interview met Mirjam Hoveijn, programmamanager BNA Academie “Voor architecten is investeren in talentontwikkeling een strategische keuze geworden. Ze begrijpen dat ze hun kennis en vaardigheden up to date moeten houden om hun werk goed uit […]

Investeren in talentontwikkeling is een strategische keuze geworden

#3 Bessels architekten & ingenieurs spant de kroon

Door Merel Pit “Het kennisniveau van al onze mensen willen we verhogen. Daarom heeft iedereen binnen het bureau de plicht om zich te ontwikkelen,” aldus Herman Bessels, directeur Bessels architekten & ingenieurs over zijn personeel. […]

#3 Bessels architekten & ingenieurs spant de kroon

Biobased Ontwerpen & Bouwen

Bij de training Biobased bouwen gaat het om het leren kennen van verschillende soorten materialen en de toepassingsgebieden daarvan.

Biobased Ontwerpen & Bouwen

Groen in architectuur

Wie bij het ontwerpen van gebouwen de gebruiker centraal stelt kan niet om het aspect ‘beplanting” heen. Hoe zijn de voordelen van binnengroen onderbouwd en wat is er nodig om beplanting structureel en succesvol mee te nemen in een ontwerp.

Groen in architectuur

Hoe denkt en werkt een projectontwikkelaar?

Tijdens de cursus blijven we dus niet bij theorie alleen. We gaan aan de slag met ieders eigen praktijk en kijken naar alle processen waarmee je te maken krijgt.

Hoe denkt en werkt een projectontwikkelaar?

“Als leider ben je nooit uitgeleerd”

“Als architect heb je een natuurlijke leiderschapsrol in projecten.” Aan het woord is Janneke Bierman, directeur van Bierman Henket architecten.

“Als leider ben je nooit uitgeleerd”

Storytelling

Adriaan Jurriëns over zijn deelname aan de masterclass Storytelling: “Mij is het meest bijgebleven dat een goed verhaal niet abstract is, maar persoonlijk. Als architect ben je toch gewend om over van alles behalve jezelf te praten. Ik moest over die drempel om me kwetsbaar op te stellen, het verhaal vanuit mezelf te vertellen, durven te vereenvoudigen en details weg te laten, maar uiteindelijk maakte het mijn verhaal veel sterker. Op de laatste cursusdag zag ik mijn verhaal ineens landen bij de rest van de groep. Iedereen was er stil van. Dat was voor mij echt een openbaring.”

Storytelling

Inloggen op BNA

(Sluiten)