Circulair Ontwerpen & Bouwen

Circulair ontwerpen en bouwen is belangrijk in een economie en maatschappij die meer en meer streeft naar volledige duurzaamheid en zero-waste.
In het Rijksbrede programma Nederland Circulair in 2050 dat het kabinet in september 2016 heeft gelanceerd, zijn vijf sectoren/ketens aangewezen als prioritaire sectoren, waar ‘de Bouwsector’ er een van is.
Architecten hebben grote invloed op de toepassing van circulaire materialen in de bouw en kunnen de verduurzaming van de bestaande voorraad op een kwalitatief hoger plan tillen. De vraag is echter wel: Hoe pak je dat dan aan? Want, wat betekent circulair bouwen voor je ontwerpproces? Welke waarde creëert een circulair ontwerp? En hoe kun jij leiding nemen om de transitie te versnellen?

MASTERCLASS TRACK – HET PROGRAMMA
Om op deze vragen als architect antwoord te kunnen geven en om daadwerkelijk in staat te zijn om een circulair gebouw te ontwerpen, heeft de BNA Academie in samenwerking met Copper8 een masterclass-track ontwikkeld met 5 interessante modules en veel topsprekers. Dit programma gaat niet ‘hoog over’ maar leert je écht circulair te ontwerpen.

Klik hier voor het programma Circulair ontwerpen voor architecten.

DOELSTELLINGEN
Na het volgen van deze masterclass reeks:

 • Kan je de waarde onderschrijven van de circulaire economie
 • Ken je de definitie van circulair ontwerpen en een circulair ontwerpend bureau
 • Heb je kennis van de principes van circulair ontwerpen
 • Weet je de consequenties van circulair ontwerpen voor ons vakgebied
 • Kan je de circulair ontwerp principes toepassen in eigen ontwerpen/ ontwerpprocessen
 • Ben je bewust van de consequenties van circulair ontwerpen op de interne organisatie van het architectenbureau & het business model
 • Weet je hoe je geld kunt verdienen met circulair ontwerpen en bouwen
 • Ben je goed voorbereid op circulaire aanbestedingen
 • Heb je een kennisvoorsprong: breed inzicht & toepasbare kennis
 • Kan je je verbinden aan de juiste partijen
 • Heb je goed zicht op de veranderende rol & houding van de architect en heb je deze eigen kunnen maken: in control, overzicht hebbend, samenwerkend met veel (materialen)kennis etc
 • Weet je precies waar we staan binnen de transitie en wat je kunt doen om deze transitie te versnellen

PROGRAMMA
Klik op de link voor het zeer uitgebreide programma zodat je weet wat je kunt verwachten.

BIJZONDER | Direct toepassen van kennis in een nog niet gerealiseerd project
Gedurende deze masterclass track werk je aan een doorlopende opdracht van een nog niet gerealiseerd bouwproject. Alle kennis die je op doet tijdens de modules pas je toe op dit project. Dit kan een nieuwbouw-, renovatie- of transformatie project zijn met een duidelijke circulaire ambitie. Het project is dus nog niet gerealiseerd, maar je krijgt een kans om jouw circulair ontwerp talent te laten zien. Aan het einde van de rit, pitch je namelijk jouw ideeën aan de projecteigenaren die speciaal voor deze masterclass track zijn geselecteerd.

SPREKERS | DOCENTEN | LOCATIES 
Alle bijeenkomsten worden begeleid door Copper8 en op verschillende plekken in Nederland georganiseerd op Circulaire locaties. Zie hier alvast de lijst met sprekers.

DATA & TIJD
2 oktober, 30 oktober, 13 november, 4 december, 18 december 2018
13.00-18.00 uur | €250,- per bijeenkomst

Type
Masterclass Track
Kosten leden € 1250 excl. btw
Kosten niet-leden € 1495 excl. btw
Investering 5 dagdelen, 35 PBO uren

In the spotlight

Circulair Ontwerpen & Bouwen

Circulair ontwerpen en bouwen is belangrijk in een economie en maatschappij die meer en meer streeft naar volledige duurzaamheid en zero-waste. In het Rijksbrede programma Nederland Circulair in 2050 dat het kabinet in september 2016 […]

Circulair Ontwerpen & Bouwen

Gerbrand Borgdorff oud-deelnemer van de Business Bootcamp

“Ik vind haar heel goed!” Nieuwsgierig gemaakt door Hanneke Hollander (gastdocent Business Bootcamp en Head Business Development bij Mecanoo) schreef Gerbrand Borgdorff zich vorig jaar in voor de Business Bootcamp. Gerbrand: “Ik had de behoefte […]

Gerbrand Borgdorff oud-deelnemer van de Business Bootcamp

Biobased Ontwerpen & Bouwen

Bij de training Biobased bouwen gaat het om het leren kennen van verschillende soorten materialen en de toepassingsgebieden daarvan.

Biobased Ontwerpen & Bouwen

Lees ook: De architect als drijvende kracht

Docent Iwan de Vries: ‘Tijdens de cursus zagen we steeds meer architecten die zelf de rol van de projectontwikkelaar overnamen.’

Lees ook: De architect als drijvende kracht

Groen in architectuur

Wie bij het ontwerpen van gebouwen de gebruiker centraal stelt kan niet om het aspect ‘beplanting” heen. Hoe zijn de voordelen van binnengroen onderbouwd en wat is er nodig om beplanting structureel en succesvol mee te nemen in een ontwerp.

Groen in architectuur

“Als leider ben je nooit uitgeleerd”

“Als architect heb je een natuurlijke leiderschapsrol in projecten.” Aan het woord is Janneke Bierman, directeur van Bierman Henket architecten.

“Als leider ben je nooit uitgeleerd”

Storytelling

Met behulp van een verhaal de ander overtuigen & beïnvloeden. Geef het architectenbureau een menselijk gezicht en een grotere herkenning!

Storytelling

Inloggen op BNA

(Sluiten)