Hout: Gevelbekleding

Deze cursus is volgeboekt!

Waar moet je rekening mee houden als je hout toepast als gevelbekleding? Welke typen en vormen gevelbekledingen van hout zijn er? Welke houtsoorten zijn er? Welke voor- en nadelen hebben deze eigenlijk? Hoe zit het met ventilatie en de regelgeving rond brand? Deze cursus beantwoordt al je vragen over hout & gevelbekleding. Ook kun je de toepassing direct in praktijk bewonderen, we zijn namelijk te gast bij Natuurschuur (CNME), een ontwerp van Onix (Haiko Meijer). 

Hout is het beton van de 21ste eeuw en is inmiddels een veelgehoorde slogan in de bouwwereld. En het is waar, het natuurmateriaal wordt steeds belangrijker in de duurzaamheidsgolf die onafwendbaar naar de biobased of circulaire bouwpraktijk rolt. Niet alleen is hout een oneindig bijgroeiend materiaal, maar ook raken de houtproducten en houtbouwsystemen steeds geavanceerder en geschikter voor de woon- en werkvoorzieningen waarom onze groenende tijd vraagt.

Daarom ontwikkelde de BNA Academie een serie over Hout: dit is deel 3 over Hout & Gevelbekleding. Een praktische cursus waarin je alle ins & outs leert kennen van hout als gevelbekledingsmateriaal. We zijn elke keer aanwezig in een bijzonder ‘gebouw met/van hout’. De architect zal hier meer over vertellen en een rondleiding verzorgen.

Wat leert u?
Deze praktische cursus behandelt in drie delen de mogelijkheden, toepassing en noodzakelijk kennis rondom houten gevelbekleding. Deze cursus is een vervolg op Masterclass Hout deel 1: Ontwerpen & detailleren met hout, en gaat dieper en praktischer op hout in. Je kunt deze cursus ook volgen zonder deelname aan Masterclass Hout deel 1.

 1. ‘Hout als gevelbekledingsmateriaal’
 • houtsoorten: kenmerken&gedrag, voor-en nadelen
 • houtproducten (w.o. gemodificeerd hout)
 • herkomst
 • certificering
 • kwaliteiten
 • milieubelasting/ duurzaamheid (gevels en kozijnen)
 • biobased/ circulair
 1. ‘Ontwerp en detaillering van houten gevelbekledingen’
 • Verschillende typen en vormen gevelbekledingen: o.a. rabat, channel- en bevelsiding, open gevelbekledingen en bekledingen van houtachtige plaatmaterialen
 • Aandachtpunten voor het creëren van een technisch gezien optimale gevel: o.a. dilatatie, ventilatie, regelwerk, bevestiging, afwerking, folies
 1. ‘Regelgeving rond brand en bestekteksten’
 • Garanties en brandeisen en classificatie worden behandeld
 • Tips voor het effectief voorschrijven van hout voor gevelbekledingen

Project + architect: Natuurschuur (CNME), een ontwerp van Onix (Haiko Meijer).
We zijn te gast in een bijzonder en inspirerend gebouw met houten gevelbekleding. Haiko Meijer (Onix) zal het project toelichten en je aan het einde van de middag rondleiden. Ook zal hij problemen die hij is tegengekomen bij ontwerp&bouw behandelen, zodat zijn ervaringen jou weer verder kunnen helpen.

 

Programma 14.00-18.45

13.30 uur inloop koffie/thee
14.00 uur welkom door BNA
14.05 uur Inleiding project door Haiko Meijer
14.35 uur Inleiding ‘Gevelbekledingen’
14.45 uur ‘Hout als gevelbekledingsmateriaal’
15.45 uur Vragenronde 1
16.00 uur Pauze
16.20 uur ‘Ontwerp en detaillering van houten gevelbekledingen’
17.20 uur Vragenronde 2
17.30 uur ‘Regelgeving rond brand en bestekteksten’
18.00 uur Vragenronde 3
18.15 uur Rondleiding Natuurschuur
18.45 uur Afsluiting: borrel+snack

Studiewijze
Via onze intakeformulieren kun je vooraf al al je vragen neerleggen, de docent zal deze dan tijdens deze cursus behandelen.
We starten deze middag met een projectpresentatie van de architect, die vertelt over het gebouw waar je bent. Hij licht zijn keuzes & uitdagingen toe omtrent de houten gevelbekleding. Ook geeft hij tips&trics voor als je zelf wil ontwerpen&bouwen met hout als gevelbekleding.
Daarna zal houtspecialist Eric de Munck (Centrum voor Hout) vanuit zijn jarenlange expertise alle belangrijke kennis met jullie delen over hout&gevelbekleding.
We sluiten de cursus af met een uitgebreide rondleiding door het gebouw onder leiding van de architect.
Na deze cursus kun je samen napraten met een glaasje en hapje.

Voor wie?
Voor iedereen die Masterclass Hout deel 1 ‘Ontwerpen & Detailleren’ heeft gevolgd en dieper op de materie wil ingaan, meer kennis van de praktische en technische kant van hout wil. Je kunt deze cursus ook volgen zonder deelname aan Masterclass Hout deel 1, dus ook geschikt voor architecten, constructeurs die meer kennis willen van hout & gevelbekleding.

Docent
Eric de Munck, Centrum voor Hout. Ondersteunt al jaren architecten (Houtinformatielijn, Architectenspreekuur) die met hout willen bouwen met allerlei technische en praktische kennis.

Kijk hier wanneer deze cursus gepland is.

Type Training
Kosten leden € 350 excl. btw
Kosten niet-leden € 450 excl. btw
Investering 1 dag, 7 PBO-uren

In the spotlight

Investeren in talentontwikkeling is een strategische keuze geworden

Interview met Mirjam Hoveijn, programmamanager BNA Academie “Voor architecten is investeren in talentontwikkeling een strategische keuze geworden. Ze begrijpen dat ze hun kennis en vaardigheden up to date moeten houden om hun werk goed uit […]

Investeren in talentontwikkeling is een strategische keuze geworden

#3 Bessels architekten & ingenieurs spant de kroon

Door Merel Pit “Het kennisniveau van al onze mensen willen we verhogen. Daarom heeft iedereen binnen het bureau de plicht om zich te ontwikkelen,” aldus Herman Bessels, directeur Bessels architekten & ingenieurs over zijn personeel. […]

#3 Bessels architekten & ingenieurs spant de kroon

Biobased Ontwerpen & Bouwen

Bij de training Biobased bouwen gaat het om het leren kennen van verschillende soorten materialen en de toepassingsgebieden daarvan.

Biobased Ontwerpen & Bouwen

Groen in architectuur

Wie bij het ontwerpen van gebouwen de gebruiker centraal stelt kan niet om het aspect ‘beplanting” heen. Hoe zijn de voordelen van binnengroen onderbouwd en wat is er nodig om beplanting structureel en succesvol mee te nemen in een ontwerp.

Groen in architectuur

Hoe denkt en werkt een projectontwikkelaar?

Tijdens de cursus blijven we dus niet bij theorie alleen. We gaan aan de slag met ieders eigen praktijk en kijken naar alle processen waarmee je te maken krijgt.

Hoe denkt en werkt een projectontwikkelaar?

“Als leider ben je nooit uitgeleerd”

“Als architect heb je een natuurlijke leiderschapsrol in projecten.” Aan het woord is Janneke Bierman, directeur van Bierman Henket architecten.

“Als leider ben je nooit uitgeleerd”

Storytelling

Adriaan Jurriëns over zijn deelname aan de masterclass Storytelling: “Mij is het meest bijgebleven dat een goed verhaal niet abstract is, maar persoonlijk. Als architect ben je toch gewend om over van alles behalve jezelf te praten. Ik moest over die drempel om me kwetsbaar op te stellen, het verhaal vanuit mezelf te vertellen, durven te vereenvoudigen en details weg te laten, maar uiteindelijk maakte het mijn verhaal veel sterker. Op de laatste cursusdag zag ik mijn verhaal ineens landen bij de rest van de groep. Iedereen was er stil van. Dat was voor mij echt een openbaring.”

Storytelling

Inloggen op BNA

(Sluiten)