Josine van Gulik (INBO): “Wees nieuwsgierig!”

We interviewden Josine van Gulik, partner/ bestuurder Inbo en spreker op dag 1 van de Business Bootcamp, over ondernemerschap: 

Wat is jouw voornaamste advies aan beginnende of kleine ondernemers?
Nieuwsgierig zijn. Veel vragen stellen, onderzoeken en open staan voor meningen van anderen. Niet bang zijn om kennis te delen. Het adagium ‘kennis is macht’ gaat allang niet meer op. In deze tijd kun je juist door samen te werken en kennis uit te wisselen elkaar verder helpen. En niet in de laatste plaats: gaan voor waar je in gelooft. Durf te kiezen, durf risico te nemen. Je bent het meest succesvol als je doet wat je écht leuk vindt.

Hoe zie jij ondernemerschap in de architectuur?
Architectuur is van oudsher ‘uurtje factuurtje’. Dat leidt ertoe dat je soms een middag betaald krijgt voor het bedenken van een oplossing waarmee je een veelvoud aan waarde toevoegt voor je opdrachtgever. Het interessante van deze tijd is dat je kunt nadenken over andere verdienmodellen, bijvoorbeeld een aandeel in het succes dat je boekt, of zelf projecten initiëren en ontwikkelen.

Hoe bevorder je intern ondernemerschap?
Bij Inbo is ruim de helft van de mensen mede eigenaar. Iedereen die een jaar of langer in dienst is kan een aandeel in Inbo kopen en deelt mee in de revenuen daarvan. Dat stimuleert mensen om op een meer ondernemende manier aan het werk te zijn en bewuster na te denken over hun effectiviteit en productiviteit.

Inhoudelijk stimuleren wij mensen een eigen profiel te kiezen waarmee ze ook voor de buitenwereld herkenbaar zijn. Anders dan bij veel architectenbureaus waar een of enkele mensen het gezicht van het bureau vormen, mag bij Inbo iedereen een eigen gezicht naar buiten hebben. Het geeft mensen veel voldoening om als zodanig herkend te worden en gebeld te worden voor een nieuwe opdracht.

Waar ga je op in tijdens de Business Bootcamp?
Vanuit mijn eigen ervaring vertel ik in de breedte over het ondernemerschap bij Inbo, waar mensen ondernemen als onderdeel van een collectief. Enerzijds over hoe je naar buiten treedt, hoe je herkenbaar bent voor opdrachtgevers, op welke manieren je kunt acquireren, welke rollen je kunt innemen. Anderzijds over hoe onze interne organisatie eruit ziet, hoe wij sturen en keuzes maken, hoe wij kennisdeling organiseren en hoe wij mensen stimuleren zich te ontwikkelen. En vooral natuurlijk over wat dat oplevert en waarom dat zo ontzettend leuk is!

Aanmelden Business Bootcamp voor Architecten?
Ben jij benieuwd naar het hele verhaal van Josine van Gulik, meld je dan snel aan voor de Business Bootcamp.

10 jaar | 10% korting | voor vrijdag 10.00 uur
Omdat de BNA Academie deze week 10 jaar bestaat krijg je 10% korting op de kosten (ex btw) als je je aanmeldt vóór 14 september 10 uur!

Meer over Josine van Gulik
Voor Josine is engineering meer dan het vertalen van een schets naar een bouwbare tekening. Als zij aan tafel zit ligt de lat nóg hoger en beseft iedereen dat een slim gezamenlijk proces leidt tot een beter resultaat. Als creative engineer legt Josine vanzelfsprekend de relatie tussen vorm, inhoud, techniek en duurzaamheid en werkt zij samen met internationale topbureaus. Als bestuurder en business developer richt zij zich op nieuwe manieren van samenwerken en op het inzetten van de techniek van morgen voor ons werk van vandaag.
Josine van Gulik (1978) studeerde af in architectuur en bouwtechnologie aan de TU Delft. In 2007 startte zij als projectleider bij Inbo, sinds 2012 gecombineerd met business development. Vanaf 2016 is zij partner bij Inbo, sinds 1 april 2018 partner/ bestuurder.

In the spotlight

Investeren in talentontwikkeling is een strategische keuze geworden

Interview met Mirjam Hoveijn, programmamanager BNA Academie “Voor architecten is investeren in talentontwikkeling een strategische keuze geworden. Ze begrijpen dat ze hun kennis en vaardigheden up to date moeten houden om hun werk goed uit […]

Investeren in talentontwikkeling is een strategische keuze geworden

#3 Bessels architekten & ingenieurs spant de kroon

Door Merel Pit “Het kennisniveau van al onze mensen willen we verhogen. Daarom heeft iedereen binnen het bureau de plicht om zich te ontwikkelen,” aldus Herman Bessels, directeur Bessels architekten & ingenieurs over zijn personeel. […]

#3 Bessels architekten & ingenieurs spant de kroon

Biobased Ontwerpen & Bouwen

Bij de training Biobased bouwen gaat het om het leren kennen van verschillende soorten materialen en de toepassingsgebieden daarvan.

Biobased Ontwerpen & Bouwen

Groen in architectuur

Wie bij het ontwerpen van gebouwen de gebruiker centraal stelt kan niet om het aspect ‘beplanting” heen. Hoe zijn de voordelen van binnengroen onderbouwd en wat is er nodig om beplanting structureel en succesvol mee te nemen in een ontwerp.

Groen in architectuur

Hoe denkt en werkt een projectontwikkelaar?

Tijdens de cursus blijven we dus niet bij theorie alleen. We gaan aan de slag met ieders eigen praktijk en kijken naar alle processen waarmee je te maken krijgt.

Hoe denkt en werkt een projectontwikkelaar?

“Als leider ben je nooit uitgeleerd”

“Als architect heb je een natuurlijke leiderschapsrol in projecten.” Aan het woord is Janneke Bierman, directeur van Bierman Henket architecten.

“Als leider ben je nooit uitgeleerd”

Storytelling

Adriaan Jurriëns over zijn deelname aan de masterclass Storytelling: “Mij is het meest bijgebleven dat een goed verhaal niet abstract is, maar persoonlijk. Als architect ben je toch gewend om over van alles behalve jezelf te praten. Ik moest over die drempel om me kwetsbaar op te stellen, het verhaal vanuit mezelf te vertellen, durven te vereenvoudigen en details weg te laten, maar uiteindelijk maakte het mijn verhaal veel sterker. Op de laatste cursusdag zag ik mijn verhaal ineens landen bij de rest van de groep. Iedereen was er stil van. Dat was voor mij echt een openbaring.”

Storytelling

Inloggen op BNA

(Sluiten)