Leiderschap in projecten

Het managen van een project begint altijd bij uzelf.

TRAINING & INTERVISIE 

Ieder project is uniek en heeft zijn eigen uitdagingen. Een succesvol architectuur project is altijd een project waarvan het resultaat binnen de randvoorwaarden wordt opgeleverd en waarbij alle betrokken tevreden zijn over het proces naar dit resultaat toe.

Direct inschrijven

 

Het managen van een project begint echter altijd bij jezelf. Of je nu in de rol van projectmanager of ontwerpend architect staat, van jou wordt verwacht dat je in staat bent een project(fase) met alle stakeholders te managen binnen de randvoorwaarden van uw opdrachtgever. Het gaat om jou als persoon, jouw leiderschap en uw vermogen tot het bouwen van goede relaties met alle belanghebbenden bij het project. Invloed op je omgeving krijgen, vraagt om persoonlijk leiderschap, goede sociaal-communicatieve, management- en samenwerkingsvaardigheden. Je bent het visitekaartje van je bureau.

Wat vonden jouw vakgenoten van deze training?
“Het was interessant om te merken dat projectmanagement niet alleen over de theorie gaat maar ook over het projectteam en de verschillende persoonlijkheden die daarin verenigd zijn. Ik vond het erg leerzaam om alle stijlen langs te zien komen en te leren hoe je de synergie in een projectteam houdt. Projectmanagement is vooral mensenmanagement. De neuzen dezelfde kant op houden en de nadruk leggen op de positieve resultaten.”
Lees meer over de ervaringen van Remko Verkaar (projectleider / projectmanager bij Bakers Architecten)

Opzet en programma
Tijdens de intervisiebijeenkomsten staat het leren reflecteren op jezelf in jouw praktijk als projectmanager of projectleider centraal. Wat doe je in houding en gedrag om effectief te kunnen zijn in het leiden van een project. Jouw persoonlijke vragen en praktijkissues zijn daarom vertrekpunt voor deze intervisiebijenkomsten. We leren van en door elkaar.

Als rode draad gebruiken we de online in te vullen managementrollen (Quinn) en persoonlijke communicatiestijlen en energieprofiel DISC in. Ook wordt een checklist ‘defensiemechanismen’ gebruikt. Dit levert meer inzicht op over de eigen communicatieve en managementstijlen en hoe je effectief en op welke gebieden in de buitenwereld opereert.

Elke afzonderlijke bijeenkomst bestaat grofweg uit twee delen:
a. Trainen op persoonlijke ontwikkelingsthema’s en gedragscompetenties 
die jouw projectleiderschap en professie raken. Denk daarbij aan de logische niveaus van veranderen, patronen en overtuigingen, positionering en geloofwaardigheid, omgaan met emoties en assertiviteit, communicatie- en denkstijlen, invloed vergroten, stresspreventie, leiding geven aan teams en teamwork, onderhandelen en conflicthantering, commerciële gespreksvaardigheden voor de projectleider.

b. Gerichte reflectie door intervisie en groepscoaching
op een in te brengen praktijkvraagstuk per deelnemer. Dit doen we aan de hand van professionele, methodische intervisiewerkvormen. Ieder brengt zijn of haar praktijkvraag of projectcasus een keer in. Je ervaart de toepassing van een aantal effectieve intervisiemethodieken. De andere deelnemers zijn dan uw coach/sparringpartner. De trainer faciliteert en geeft feedback op het proces.

Programma
De dagdelen (per keer 4 uur) en locatie vinden in overleg plaats met de groep, kan eventueel ook in de avond. Je krijgt bij inschrijven alleen een bevestiging met de eerste datum.
De volgende onderwerpen komen aanbod:

  • Bijeenkomst 1: Persoonlijke leerdoelen: managementrollen, persoonlijk communicatiestijlen en leerstijlenprofiel
  • Bijeenkomst 2: Leiderschap in projecten
  • Bijeenkomst 3: Beïnvloeden adhv de krachten- en actorenveldanalyse: verdieping gespreksvoeringstrategieën
  • Bijeenkomst 4: Voeren van lastige gesprekken, omgaan met conflicten en weerstand
  • Bijeenkomst 5: Onderhandelen vanuit het win-win principe
  • Bijeenkomst 6: Leidinggeven aan een projectteam
  • Bijeenkomst 7: Jezelf presenteren en het leiden van een vergadering

Voor wie?
Voor alle deelnemers aan de cursus Projectmanagement voor Architecten en/of minimaal 3 jaar evaring hebben in het doen van projecten.

Je bent ontwerper, (tuin- en landschap-)architect, bouwkundige of projectleider en je wilt je verder professionaliseren in projectmanagement en investeren in je persoonlijke ontwikkeling en ‘soft skills’.

We werken met een kleine groep met maximaal 6 deelnemers. Dit is bewust klein vanwege het intieme en het persoonlijke karakter van de bijeenkomsten.

Competenties
Initiatief, flexibiliteit, integriteit, resultaatgerichtheid, overtuigingskracht, leiderschap en samenwerken

Hier kunt u zich aanmelden (max 6 deelnemers!)

Type Cursus
Kosten leden Kosten BNA-leden €175,- excl. btw per bijeenkomst (totaal € 1225,- excl. btw)
Kosten niet-leden Kosten niet-leden €225,- excl. btw per bijeenkomst (totaal  € 1575,- excl. btw)
Investering 7 dagdelen, 28 PBO-uren

In the spotlight

E-magazine BNA Academie

Het team BNA Academie wil jou bedanken voor het afgelopen jaar! Voor je ligt ons allereerste e-magazine, vol met inspiratie.

E-magazine BNA Academie

Lees ook: “Contracteren is het hart van ondernemen. Heldere afspraken zijn essentieel voor architecten.”

Michel Geertse, Beleidsmedewerker juridische zaken bij de BNA, heeft regelmatig architecten aan de telefoon.“Ik merk bij de BNA Helpdesk dat praktische problemen voortvloeien uit onduidelijke en onredelijke contractuele afspraken. Denk aan discussies over meerwerk, aansprakelijkheid en […]

Lees ook: “Contracteren is het hart van ondernemen. Heldere afspraken zijn essentieel voor architecten.”

Biobased Ontwerpen & Bouwen

Bij de training Biobased bouwen gaat het om het leren kennen van verschillende soorten materialen en de toepassingsgebieden daarvan.

Biobased Ontwerpen & Bouwen

Lees ook: De architect als drijvende kracht

Docent Iwan de Vries: ‘Tijdens de cursus zagen we steeds meer architecten die zelf de rol van de projectontwikkelaar overnamen.’

Lees ook: De architect als drijvende kracht

Groen in architectuur

Wie bij het ontwerpen van gebouwen de gebruiker centraal stelt kan niet om het aspect ‘beplanting” heen. Hoe zijn de voordelen van binnengroen onderbouwd en wat is er nodig om beplanting structureel en succesvol mee te nemen in een ontwerp.

Groen in architectuur

“Als leider ben je nooit uitgeleerd”

“Als architect heb je een natuurlijke leiderschapsrol in projecten.” Aan het woord is Janneke Bierman, directeur van Bierman Henket architecten.

“Als leider ben je nooit uitgeleerd”

Storytelling

Met behulp van een verhaal de ander overtuigen & beïnvloeden. Geef het architectenbureau een menselijk gezicht en een grotere herkenning!

Storytelling

InCompany

Wij denken graag mee over maatwerktrainingen!

InCompany

Inloggen op BNA

(Sluiten)