Leiderschap in projecten

Het managen van een project begint altijd bij jezelf.

TRAINING & INTERVISIE 

Ieder project is uniek en heeft zijn eigen uitdagingen. Een succesvol architectuur project is altijd een project waarvan het resultaat binnen de randvoorwaarden wordt opgeleverd en waarbij alle betrokken tevreden zijn over het proces naar dit resultaat toe.

Direct inschrijven

Het managen van een project begint echter altijd bij jezelf. Of je nu in de rol van projectmanager of ontwerpend architect staat, van jou wordt verwacht dat je in staat bent een project(fase) met alle stakeholders te managen binnen de randvoorwaarden van uw opdrachtgever. Het gaat om jou als persoon, jouw leiderschap en uw vermogen tot het bouwen van goede relaties met alle belanghebbenden bij het project. Invloed op je omgeving krijgen, vraagt om persoonlijk leiderschap, goede sociaal-communicatieve, management- en samenwerkingsvaardigheden. Je bent het visitekaartje van je bureau.

Wat vonden jouw vakgenoten van deze training?
“Het was interessant om te merken dat projectmanagement niet alleen over de theorie gaat maar ook over het projectteam en de verschillende persoonlijkheden die daarin verenigd zijn. Ik vond het erg leerzaam om alle stijlen langs te zien komen en te leren hoe je de synergie in een projectteam houdt. Projectmanagement is vooral mensenmanagement. De neuzen dezelfde kant op houden en de nadruk leggen op de positieve resultaten.”
Lees meer over de ervaringen van Remko Verkaar (projectleider / projectmanager bij Bakers Architecten)

Opzet en programma
Tijdens de intervisiebijeenkomsten staat het leren reflecteren op jezelf in jouw praktijk als projectmanager of projectleider centraal. Wat doe je in houding en gedrag om effectief te kunnen zijn in het leiden van een project. Jouw persoonlijke vragen en praktijkissues zijn daarom vertrekpunt voor deze intervisiebijenkomsten. We leren van en door elkaar.

Als rode draad gebruiken we de online in te vullen managementrollen (Quinn) en persoonlijke communicatiestijlen en energieprofiel DISC in. Ook wordt een checklist ‘defensiemechanismen’ gebruikt. Dit levert meer inzicht op over de eigen communicatieve en managementstijlen en hoe je effectief en op welke gebieden in de buitenwereld opereert.

Elke afzonderlijke bijeenkomst bestaat grofweg uit twee delen:
a. Trainen op persoonlijke ontwikkelingsthema’s en gedragscompetenties 
die jouw projectleiderschap en professie raken. Denk daarbij aan de logische niveaus van veranderen, patronen en overtuigingen, positionering en geloofwaardigheid, omgaan met emoties en assertiviteit, communicatie- en denkstijlen, invloed vergroten, stresspreventie, leiding geven aan teams en teamwork, onderhandelen en conflicthantering, commerciële gespreksvaardigheden voor de projectleider.

b. Gerichte reflectie door intervisie en groepscoaching
op een in te brengen praktijkvraagstuk per deelnemer. Dit doen we aan de hand van professionele, methodische intervisiewerkvormen. Ieder brengt zijn of haar praktijkvraag of projectcasus een keer in. Je ervaart de toepassing van een aantal effectieve intervisiemethodieken. De andere deelnemers zijn dan uw coach/sparringpartner. De trainer faciliteert en geeft feedback op het proces.

Programma
De dagdelen (per keer 4 uur) en locatie vinden in overleg plaats met de groep, kan eventueel ook in de avond. Je krijgt bij inschrijven alleen een bevestiging met de eerste datum.
De volgende onderwerpen komen aanbod:

  • Bijeenkomst 1: Persoonlijke leerdoelen: managementrollen, persoonlijk communicatiestijlen en leerstijlenprofiel
  • Bijeenkomst 2: Leiderschap in projecten
  • Bijeenkomst 3: Beïnvloeden adhv de krachten- en actorenveldanalyse: verdieping gespreksvoeringstrategieën
  • Bijeenkomst 4: Voeren van lastige gesprekken, omgaan met conflicten en weerstand
  • Bijeenkomst 5: Onderhandelen vanuit het win-win principe
  • Bijeenkomst 6: Leidinggeven aan een projectteam
  • Bijeenkomst 7: Jezelf presenteren en het leiden van een vergadering

Voor wie?
Voor alle deelnemers aan de cursus Projectmanagement voor Architecten en/of minimaal 3 jaar evaring hebben in het doen van projecten.

Je bent ontwerper, (tuin- en landschap-)architect, bouwkundige of projectleider en je wilt je verder professionaliseren in projectmanagement en investeren in je persoonlijke ontwikkeling en ‘soft skills’.

We werken met een kleine groep met maximaal 6 deelnemers. Dit is bewust klein vanwege het intieme en het persoonlijke karakter van de bijeenkomsten.

Competenties
Initiatief, flexibiliteit, integriteit, resultaatgerichtheid, overtuigingskracht, leiderschap en samenwerken

Hier kunt u zich aanmelden (max 6 deelnemers!)

Extra eigen kosten ivm aan te schaffen literatuur ca € 73  boek Projectmatig Creeren van Jos Bos en de Zeven eigenschappen van leiderschap van S. Covey

Type Cursus
Kosten leden Kosten BNA-leden €195,- excl. btw per bijeenkomst (totaal € 1360,- excl. btw). Dit is incl. de DISC ter waarde van €135,-
Kosten niet-leden Kosten niet-leden €245,- excl. btw per bijeenkomst (totaal  € 1710,- excl. btw). Dit is incl. de DISC ter waarde van €135,-
Investering 7 dagdelen, 28 PBO-uren

In the spotlight

Investeren in talentontwikkeling is een strategische keuze geworden

Interview met Mirjam Hoveijn, programmamanager BNA Academie “Voor architecten is investeren in talentontwikkeling een strategische keuze geworden. Ze begrijpen dat ze hun kennis en vaardigheden up to date moeten houden om hun werk goed uit […]

Investeren in talentontwikkeling is een strategische keuze geworden

#3 Bessels architekten & ingenieurs spant de kroon

Door Merel Pit “Het kennisniveau van al onze mensen willen we verhogen. Daarom heeft iedereen binnen het bureau de plicht om zich te ontwikkelen,” aldus Herman Bessels, directeur Bessels architekten & ingenieurs over zijn personeel. […]

#3 Bessels architekten & ingenieurs spant de kroon

Biobased Ontwerpen & Bouwen

Bij de training Biobased bouwen gaat het om het leren kennen van verschillende soorten materialen en de toepassingsgebieden daarvan.

Biobased Ontwerpen & Bouwen

Groen in architectuur

Wie bij het ontwerpen van gebouwen de gebruiker centraal stelt kan niet om het aspect ‘beplanting” heen. Hoe zijn de voordelen van binnengroen onderbouwd en wat is er nodig om beplanting structureel en succesvol mee te nemen in een ontwerp.

Groen in architectuur

Hoe denkt en werkt een projectontwikkelaar?

Tijdens de cursus blijven we dus niet bij theorie alleen. We gaan aan de slag met ieders eigen praktijk en kijken naar alle processen waarmee je te maken krijgt.

Hoe denkt en werkt een projectontwikkelaar?

“Als leider ben je nooit uitgeleerd”

“Als architect heb je een natuurlijke leiderschapsrol in projecten.” Aan het woord is Janneke Bierman, directeur van Bierman Henket architecten.

“Als leider ben je nooit uitgeleerd”

Storytelling

Adriaan Jurriëns over zijn deelname aan de masterclass Storytelling: “Mij is het meest bijgebleven dat een goed verhaal niet abstract is, maar persoonlijk. Als architect ben je toch gewend om over van alles behalve jezelf te praten. Ik moest over die drempel om me kwetsbaar op te stellen, het verhaal vanuit mezelf te vertellen, durven te vereenvoudigen en details weg te laten, maar uiteindelijk maakte het mijn verhaal veel sterker. Op de laatste cursusdag zag ik mijn verhaal ineens landen bij de rest van de groep. Iedereen was er stil van. Dat was voor mij echt een openbaring.”

Storytelling

Inloggen op BNA

(Sluiten)