“Als leider ben je nooit uitgeleerd”

Janneke Bierman over leiderschap in projecten

“Als architect heb je een natuurlijke leiderschapsrol in projecten.” Aan het woord is Janneke Bierman, directeur van Bierman Henket architecten. “Je bent de bedenker van een gebouw, je werkt aan een ontwerp vanuit een visie. Het is belangrijk die leiderschapsrol te pakken en te houden gedurende het project.” Dat gaat niet vanzelf, erkent ze. “Je moet jezelf voortdurend bewijzen. Het is hard werken.”

Direct inschrijven

Volgens Bierman wisselt een architect verschillende rollen af. “Wil je het idee dat je in je hoofd hebt, gerealiseerd krijgen, dan zal je de leiding moeten nemen. Tegelijkertijd ben je ook dienend, een adviseur. Om goed te weten welke rol je wanneer vervult, is inzicht in hoe een proces in elkaar zit van belang. Dat krijg je door ervaring, maar ook door goed naar anderen te kijken en door erover te praten.”

Jezelf bewijzen
Valkuilen zijn er ook, vertelt Bierman. “Bijvoorbeeld als je je eigen rol overschat: je krijgt het niet vanzelf. Je moet het verdienen en je moet jezelf steeds bewijzen. Mij gebeurt het soms dat ik kwaad of verontwaardigd reageer. Van vrouwen wordt dat maar moeilijk geaccepteerd; dat wordt al snel als emotioneel gezien. Daar leer ik van dat ik de volgende keer beter eerst bij collega’s stoom kan afblazen voor ik weer in gesprek ga.”

Integrale adviseurs
“Waar ik nog altijd mijn rol in moet bevechten, is de betrokkenheid tot het eind van het bouwproces. Architecten worden toch nog vaak gezien als plaatjesmakers, estheten. En niet als de integrale adviseurs die we zijn, die weet hebben van techniek. Het is nooit vanzelfsprekend om gedurende het hele project betrokken te blijven: je moet geduldig zijn en je meerwaarde iedere keer weer onderstrepen.”

Als leider ben je nooit uitgeleerd, stelt Bierman. “Ik heb van vroegere leidinggevenden de kans gekregen in het diepe te springen in de wetenschap dat ik werd opgevangen als het mis ging en feedback kreeg op mijn handelen. Ik zoek dat nog steeds op en voer bijvoorbeeld regelmatig evaluatiegesprekken met mijn opdrachtgevers.”

Communicatie is essentieel
De belangrijkste les die Bierman mee kan geven aan architecten die het leiderschap in projecten op zich willen nemen: “Communicatie is essentieel. Een goede leider luistert en leeft zich in. Samen met professionaliteit en het streven naar een goed product is dat de sleutel tot succes.”

Uniek intervisietraject: ‘Leiderschap in projecten’
De BNA Academie biedt een uniek trainings- en intervisietraject voor architecten en projectleiders die hun leiderschapsstijl willen leren kennen en ontwikkelen. In zeven bijeenkomsten wissel je met maximaal vijf vakgenoten kennis en ervaringen uit en reflecteer je op jezelf en de manier waarop jij je het leiderschap in projecten invult.

In the spotlight

Parametrisch ontwerpen is de toekomst van ons vak

Merel Pit interviewde Lennaert van Capelleveen, mede-eigenaar ArchiTech Company. “Parametrisch ontwerpen maakt inzichtelijk wat je toegevoegde waarde is als architect. Het is daarmee zo’n krachtige tool, dat dit de toekomst van ons vak is.” Vanuit […]

Parametrisch ontwerpen is de toekomst van ons vak

Gerbrand Borgdorff oud-deelnemer van de Business Bootcamp

“Ik vind haar heel goed!” Nieuwsgierig gemaakt door Hanneke Hollander (gastdocent Business Bootcamp en Head Business Development bij Mecanoo) schreef Gerbrand Borgdorff zich vorig jaar in voor de Business Bootcamp. Gerbrand: “Ik had de behoefte […]

Gerbrand Borgdorff oud-deelnemer van de Business Bootcamp

Biobased Ontwerpen & Bouwen

Bij de training Biobased bouwen gaat het om het leren kennen van verschillende soorten materialen en de toepassingsgebieden daarvan.

Biobased Ontwerpen & Bouwen

Groen in architectuur

Wie bij het ontwerpen van gebouwen de gebruiker centraal stelt kan niet om het aspect ‘beplanting” heen. Hoe zijn de voordelen van binnengroen onderbouwd en wat is er nodig om beplanting structureel en succesvol mee te nemen in een ontwerp.

Groen in architectuur

Hoe denkt en werkt een projectontwikkelaar?

Tijdens de cursus blijven we dus niet bij theorie alleen. We gaan aan de slag met ieders eigen praktijk en kijken naar alle processen waarmee je te maken krijgt.

Hoe denkt en werkt een projectontwikkelaar?

“Als leider ben je nooit uitgeleerd”

“Als architect heb je een natuurlijke leiderschapsrol in projecten.” Aan het woord is Janneke Bierman, directeur van Bierman Henket architecten.


“Als leider ben je nooit uitgeleerd”

Storytelling

Met behulp van een verhaal de ander overtuigen & beïnvloeden. Geef het architectenbureau een menselijk gezicht en een grotere herkenning!


Storytelling

Inloggen op BNA

(Sluiten)