Groen in architectuur

planten als multifunctioneel bouwmateriaal

Wie bij het ontwerpen van gebouwen de gebruiker centraal stelt kan niet om het aspect ‘beplanting” heen; gebruikers vragen er expliciet om en in alle studies naar welbevinden is het een terugkerend fenomeen. Maar hoe zijn de voordelen van binnengroen onderbouwd en wat is er nodig om beplanting structureel en succesvol mee te nemen in een ontwerp. In deze cursus worden concrete handvatten en inspiratie aangereikt om op een duurzame manier planten te integreren in gebouwen, zodat ze niet alleen visueel iets toevoegen, maar ook functioneel kunnen bijdragen aan een prettiger gebouw.

“Studies show improved employee morale, decreased absenteeism, and increased worker efficiency result from such workplace enhancements. Having plants within view of workstations decreases both illness incidence, and the amount of self-reported sick leave.” (University of Washington)

A.S.R. Wooncomplex Futura Zoetermeer
Ontwerp: Klunder Architecten
Beplanting: ontwerp binnentuin en interieurbeplanting: Donkergroen Ontwerp&Advies

De vraag naar beplanting in en aan gebouwen groeit explosief. Van het nieuwe stadskantoor in Venlo tot de ‘groene kassen’ in het kantoor van Joolz, steeds meer wordt groen toegepast binnen de architectuur. Er komt steeds meer bewijs dat planten een positieve bijdragen leveren aan de luchtkwaliteit (o.a. luchtvochtigheid, CO2 , schadelijke stoffen) en akoestiek. Daarnaast tonen verschillende onderzoeken aan dat planten stress verminderen, productiviteit vergroten en creativiteit stimuleren.
Bij aanbestedingen wordt er ook steeds vaker een ‘visie op groen’ gevraagd: hoe pas je beplanting toe binnen het ontwerp en met welke reden doe je dit? Welk probleem los je hiermee op? Of welk statement kun je hiermee maken?
Om het meeste te halen uit de voordelen van planten moeten ze vanaf het begin structureel worden meegenomen als onderdeel van het gebouw. Maar waar moet je als architect rekening mee houden als je planten wilt integreren in je ontwerp?

Kijk hier voor inspiratie

Wat leer je?

 • Welke wetenschappelijk onderbouwde argumenten zijn er om planten toe te passen in gebouwen?

  Kantoor Schouw
  Ontwerp: i29 interior architects
  Beplanting: Green Fortune
 • Wat is het effect op het binnenklimaat, gezondheid, concentratie en luchtvochtigheid? En hoe moet je planten toepassen om hiervan te profiteren?
 • De business case van groen – kosten en baten van beplanting?
 • Hoe kan beplanting bijdragen aan duurzaamheidscertificeringen als BREEAM en WELL?
 • Waar hou je rekening mee als je een ‘visie op groen’ formuleert voor o.a. aanbestedingen?
 • Waar moet je rekening mee houden als je planten toe wilt passen in een ontwerp (verlichting, water management, etc)?
 • Wat zijn trends en nieuwe innovaties in groen?
 • De lange termijn implicaties van groentoepassingen: automatisering, onderhoud, levensduur

Programma

 1. Introductie: Toekomstvisie groen in gebouwen
 2. Wat kan groen doen voor mensen en gebouwen(o.a. hogere productiviteit, luchtvochtigheid, akoestiek)? Hoe is de wetenschappelijke onderbouwing daarvan?
 3. Aansluiting van groen op duurzaamheidscertificeringen
 4. Verschillende manieren om planten toe te passen en waar rekening mee gehouden moet worden (wanneer in het proces, welke voorzieningen zijn nodig, etc)
 5. Gezamenlijke case – kennis in de praktijk toepassen
 6. Projectbezoek aan een inspirerend groenproject

 

Circl pavilioen ABN Amro
Ontwerp: de Architekten Cie, Pi de Bruijn en Hans Hammink
Interieurarchitect: Doepelstrijkers
Beeld: WAX
B/H/S Huishoudapparaten Hoofddorp
Ontwerp: D/Dock
Beplanting: Mostert de Winter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe ziet de dag eruit

Tijdens de cursus gaan we de praktijk in door o.a. een case te uit te diepen en door een project te bezoeken waarbij beplanting een belangrijk onderdeel is van het ontwerp. Onder leiding van experts wordt er gewerkt met korte theoretische presentaties, wissel je praktijkvoorbeelden uit en wordt er gewerkt met een groepsopdracht (case uit de praktijk). De docenten zullen de materie laten aansluiten bij jouw praktijk en geven persoonlijke aandacht om al je vragen te kunnen beantwoorden.

Lees hier meer over Green Fortune en Donkergroen en de sprekers.

Voor wie?
Architecten, interieurarchitecten en ontwerpers, tuin-en landschapsarchitecten.

 

 

De cursus wordt gegeven op 29 november.

Kijk hier wanneer de cursus is ingepland

Type Cursus
Kosten leden € 165 excl. btw
Kosten niet-leden € 225 excl. btw
Investering 1 dag, 6 PBO-uren

In the spotlight

Circulair Ontwerpen & Bouwen

Circulair ontwerpen en bouwen is belangrijk in een economie en maatschappij die meer en meer streeft naar volledige duurzaamheid en zero-waste. In het Rijksbrede programma Nederland Circulair in 2050 dat het kabinet in september 2016 […]

Circulair Ontwerpen & Bouwen

Gerbrand Borgdorff oud-deelnemer van de Business Bootcamp

“Ik vind haar heel goed!” Nieuwsgierig gemaakt door Hanneke Hollander (gastdocent Business Bootcamp en Head Business Development bij Mecanoo) schreef Gerbrand Borgdorff zich vorig jaar in voor de Business Bootcamp. Gerbrand: “Ik had de behoefte […]

Gerbrand Borgdorff oud-deelnemer van de Business Bootcamp

Biobased Ontwerpen & Bouwen

Bij de training Biobased bouwen gaat het om het leren kennen van verschillende soorten materialen en de toepassingsgebieden daarvan.

Biobased Ontwerpen & Bouwen

Lees ook: De architect als drijvende kracht

Docent Iwan de Vries: ‘Tijdens de cursus zagen we steeds meer architecten die zelf de rol van de projectontwikkelaar overnamen.’

Lees ook: De architect als drijvende kracht

Groen in architectuur

Wie bij het ontwerpen van gebouwen de gebruiker centraal stelt kan niet om het aspect ‘beplanting” heen. Hoe zijn de voordelen van binnengroen onderbouwd en wat is er nodig om beplanting structureel en succesvol mee te nemen in een ontwerp.


Groen in architectuur

“Als leider ben je nooit uitgeleerd”

“Als architect heb je een natuurlijke leiderschapsrol in projecten.” Aan het woord is Janneke Bierman, directeur van Bierman Henket architecten.


“Als leider ben je nooit uitgeleerd”

Storytelling

Met behulp van een verhaal de ander overtuigen & beïnvloeden. Geef het architectenbureau een menselijk gezicht en een grotere herkenning!


Storytelling

Inloggen op BNA

(Sluiten)