Groen in architectuur

planten als multifunctioneel bouwmateriaal

Wie bij het ontwerpen van gebouwen de gebruiker centraal stelt kan niet om het aspect ‘beplanting” heen. Hoe neem je planten succesvol mee in een ontwerp, wat zijn de mogelijkheden en waar moet je rekening mee houden?

“Studies show improved employee morale, decreased absenteeism, and increased worker efficiency result from such workplace enhancements. Having plants within view of workstations decreases both illness incidence, and the amount of self-reported sick leave.” (University of Washington)

De vraag naar beplanting in en aan gebouwen groeit explosief. Van het nieuwe Hotel Jakarta tot de Seattle Spheres van Amazon, groen wordt steeds mee onderdeel van architectuur. Dit is niet verwonderlijk gezien het toenemend wetenschappelijk bewijs dat planten stress verminderen, productiviteit vergroten, creativiteit stimuleren en daarnaast de luchtkwaliteit en akoestiek kunnen verbeteren. Om het meest te halen uit de voordelen van planten moeten ze vanaf het begin structureel worden meegenomen als onderdeel van het gebouw. Deze cursus geeft inzicht in de vele mogelijkheden van ontwerpen met planten en schetst daarnaast de context waar deze groene ontwikkeling op inhaakt.

Kijk hier voor inspiratie

Wat leer je?

 • Diverse manieren om groen functioneel toe te passen in en om het gebouw om te profiteren op gebieden als welbevinden, productiviteit, binnenklimaat en duurzaamheid
 • Kansen en beperkingen van planten voor verschillende marktsegmenten zoals kantoren, horeca en woningbouw
 • Praktische zaken om rekening mee te houden in een ontwerp (constructie, verlichting, water management, etc)
 • De lange termijn implicaties van groentoepassingen: automatisering, onderhoud, levensduur
 • De business case van groen – kosten en baten van beplanting
 • Hoe beplanting kan bijdragen aan duurzaamheidscertificering zoals WELL en BREEAM
 • Hoe kijkt een opdrachtgever aan tegen groen
 • Trends en nieuwe innovaties voor het toepassen van planten

Programma

 1. Introductie: Toekomstvisie groen in gebouwen
 2. Wetenschappelijke onderbouwing: Wat kan groen doen voor mensen en gebouwen (o.a. hogere productiviteit, luchtvochtigheid, akoestiek)?
 3. Building the businesscase: financiële afwegingen en aansluiting bij duurzaamheidscertificering
 4. Van de andere kant bekeken: opdrachtgever aan het woord
 5. Praktisch: verschillende manieren om planten toe te passen en waar rekening mee te houden
 6. Kennis toepassen: uitwerken van cases in groepsverband
 7. Inspiratie: Toelichting inspirerend groenproject op locatie

Studiewijze

Onder leiding van experts wordt er gewerkt met korte theoretische presentaties, wissel je praktijkvoorbeelden uit en wordt er gewerkt met groepsopdrachten (case uit de praktijk). De sprekers zullen de materie laten aansluiten bij jouw praktijk en geven persoonlijke aandacht om al je vragen te kunnen beantwoorden. Tijdens de cursus gaan we de praktijk in door o.a. een case te uit te diepen en door een project te bezoeken waarbij beplanting een belangrijk onderdeel is van het ontwerp.

Lees hier meer over Green Fortune en Donkergroen en de sprekers.

Voor wie?
Architecten, interieurarchitecten en ontwerpers, tuin-en landschapsarchitecten.

 

 

De cursus wordt gegeven op 29 november.

Kijk hier wanneer de cursus is ingepland

Type Cursus
Kosten leden € 195 excl. btw
Kosten niet-leden € 255 excl. btw
Investering 1 dag, 6 PBO-uren

In the spotlight

Circulair Ontwerpen & Bouwen

Circulair ontwerpen en bouwen is belangrijk in een economie en maatschappij die meer en meer streeft naar volledige duurzaamheid en zero-waste. In het Rijksbrede programma Nederland Circulair in 2050 dat het kabinet in september 2016 […]

Circulair Ontwerpen & Bouwen

Gerbrand Borgdorff oud-deelnemer van de Business Bootcamp

“Ik vind haar heel goed!” Nieuwsgierig gemaakt door Hanneke Hollander (gastdocent Business Bootcamp en Head Business Development bij Mecanoo) schreef Gerbrand Borgdorff zich vorig jaar in voor de Business Bootcamp. Gerbrand: “Ik had de behoefte […]

Gerbrand Borgdorff oud-deelnemer van de Business Bootcamp

Biobased Ontwerpen & Bouwen

Bij de training Biobased bouwen gaat het om het leren kennen van verschillende soorten materialen en de toepassingsgebieden daarvan.

Biobased Ontwerpen & Bouwen

Lees ook: De architect als drijvende kracht

Docent Iwan de Vries: ‘Tijdens de cursus zagen we steeds meer architecten die zelf de rol van de projectontwikkelaar overnamen.’

Lees ook: De architect als drijvende kracht

Groen in architectuur

Wie bij het ontwerpen van gebouwen de gebruiker centraal stelt kan niet om het aspect ‘beplanting” heen. Hoe zijn de voordelen van binnengroen onderbouwd en wat is er nodig om beplanting structureel en succesvol mee te nemen in een ontwerp.


Groen in architectuur

“Als leider ben je nooit uitgeleerd”

“Als architect heb je een natuurlijke leiderschapsrol in projecten.” Aan het woord is Janneke Bierman, directeur van Bierman Henket architecten.


“Als leider ben je nooit uitgeleerd”

Storytelling

Met behulp van een verhaal de ander overtuigen & beïnvloeden. Geef het architectenbureau een menselijk gezicht en een grotere herkenning!


Storytelling

Inloggen op BNA

(Sluiten)