Groen in architectuur

planten als multifunctioneel bouwmateriaal

Wie bij het ontwerpen van gebouwen de gebruiker centraal stelt kan niet om het aspect ‘beplanting” heen. Hoe neem je planten succesvol mee in een ontwerp, wat zijn de mogelijkheden en waar moet je rekening mee houden?

“Studies show improved employee morale, decreased absenteeism, and increased worker efficiency result from such workplace enhancements. Having plants within view of workstations decreases both illness incidence, and the amount of self-reported sick leave.” (University of Washington)

De vraag naar beplanting in en aan gebouwen groeit explosief. Van het nieuwe Hotel Jakarta tot de Seattle Spheres van Amazon, groen wordt steeds mee onderdeel van architectuur. Dit is niet verwonderlijk gezien het toenemend wetenschappelijk bewijs dat planten stress verminderen, productiviteit vergroten, creativiteit stimuleren en daarnaast de luchtkwaliteit en akoestiek kunnen verbeteren. Om het meest te halen uit de voordelen van planten moeten ze vanaf het begin structureel worden meegenomen als onderdeel van het gebouw. Deze cursus geeft inzicht in de vele mogelijkheden van ontwerpen met planten en schetst daarnaast de context waar deze groene ontwikkeling op inhaakt.

Kijk hier voor inspiratie

Wat leer je?

 • Diverse manieren om groen functioneel toe te passen in en om het gebouw om te profiteren op gebieden als welbevinden, productiviteit, binnenklimaat en duurzaamheid
 • Buitengroen binnen de kavel
 • Kansen en beperkingen van planten voor verschillende marktsegmenten zoals kantoren, horeca en woningbouw
 • Praktische zaken om rekening mee te houden in een ontwerp (constructie, verlichting, water management, etc)
 • De lange termijn implicaties van groentoepassingen: automatisering, onderhoud, levensduur
 • De business case van groen – kosten en baten van beplanting
 • Hoe beplanting kan bijdragen aan duurzaamheidscertificering zoals WELL en BREEAM
 • Hoe kijkt een opdrachtgever aan tegen groen
 • Trends en nieuwe innovaties voor het toepassen van planten

Programma

 1. Introductie: Toekomstvisie groen in gebouwen
 2. Wetenschappelijke onderbouwing: Wat kan groen doen voor mensen en gebouwen (o.a. hogere productiviteit, luchtvochtigheid, akoestiek)?
 3. Building the businesscase: financiële afwegingen en aansluiting bij duurzaamheidscertificering
 4. Praktisch: verschillende manieren om planten toe te passen en waar rekening mee te houden
 5. Kennis toepassen: uitwerken van cases in groepsverband
 6. Inspiratie van een architect: projectpresentatie van een inspirerend groenproject op locatie

Sprekers
Deze editie van Groen in Architectuur zal plaatsvinden in Hotel Jakarta in Amsterdam. Naast onze vaste sprekers (zie hieronder) komt architect Katrin Hanf van SEARCH  vertellen over dit project. Hoe ontwerp je met groen?
Onze twee vaste sprekers – Merlijn Hoenekamp (Donkergoen) en Astrid Heijen (Greenfortune) – zijn twee bevlogen ‘groendenkers en -doeners’. Vanuit hun eigen ‘company’ zullen zij zo onafhankelijk mogelijk adviseren en hun kennis overdragen. Om nog meer bij te dragen aan dat gevoel van onafhankelijkheid, spreken er nog 3 andere mensen over het thema groen in architectuur. Ieder vanuit een andere invalshoek. Lees hier meer over Green Fortune en Donkergroen en de sprekers.

Locatie

Hotel Jakarta, Amsterdam

Studiewijze
Onder leiding van experts wordt er gewerkt met korte theoretische presentaties, wissel je praktijkvoorbeelden uit en wordt er gewerkt met groepsopdrachten (case uit de praktijk). De sprekers zullen de materie laten aansluiten bij jouw praktijk en geven persoonlijke aandacht om al je vragen te kunnen beantwoorden. Tijdens de cursus gaan we de praktijk in door o.a. een case te uit te diepen en door een project te bezoeken waarbij beplanting een belangrijk onderdeel is van het ontwerp.

Voor wie?
Architecten, interieurarchitecten en ontwerpers, tuin-en landschapsarchitecten.

BEP deelname
Deze cursus is opengesteld voor deelnemers aan de zelfstandige route van de beroepservaringsperiode. Er kunnen maximaal 2 BEP deelnemers deelnemen. Aanmelden kan alleen per e-mail, dan wordt er ook een korting van 25% op de reguliere prijs berekend. (geen plaats meer beschikbaar)

 

 

De cursus wordt gegeven op 14 maart.

Kijk hier wanneer de cursus is ingepland

Type Cursus
Kosten leden € 195 excl. btw
Kosten niet-leden € 255 excl. btw
Investering 1 dag, 6 PBO-uren

In the spotlight

Investeren in talentontwikkeling is een strategische keuze geworden

Interview met Mirjam Hoveijn, programmamanager BNA Academie “Voor architecten is investeren in talentontwikkeling een strategische keuze geworden. Ze begrijpen dat ze hun kennis en vaardigheden up to date moeten houden om hun werk goed uit […]

Investeren in talentontwikkeling is een strategische keuze geworden

#3 Bessels architekten & ingenieurs spant de kroon

Door Merel Pit “Het kennisniveau van al onze mensen willen we verhogen. Daarom heeft iedereen binnen het bureau de plicht om zich te ontwikkelen,” aldus Herman Bessels, directeur Bessels architekten & ingenieurs over zijn personeel. […]

#3 Bessels architekten & ingenieurs spant de kroon

Biobased Ontwerpen & Bouwen

Bij de training Biobased bouwen gaat het om het leren kennen van verschillende soorten materialen en de toepassingsgebieden daarvan.

Biobased Ontwerpen & Bouwen

Groen in architectuur

Wie bij het ontwerpen van gebouwen de gebruiker centraal stelt kan niet om het aspect ‘beplanting” heen. Hoe zijn de voordelen van binnengroen onderbouwd en wat is er nodig om beplanting structureel en succesvol mee te nemen in een ontwerp.


Groen in architectuur

Hoe denkt en werkt een projectontwikkelaar?

Tijdens de cursus blijven we dus niet bij theorie alleen. We gaan aan de slag met ieders eigen praktijk en kijken naar alle processen waarmee je te maken krijgt.


Hoe denkt en werkt een projectontwikkelaar?

“Als leider ben je nooit uitgeleerd”

“Als architect heb je een natuurlijke leiderschapsrol in projecten.” Aan het woord is Janneke Bierman, directeur van Bierman Henket architecten.


“Als leider ben je nooit uitgeleerd”

Storytelling

Adriaan Jurriëns over zijn deelname aan de masterclass Storytelling: “Mij is het meest bijgebleven dat een goed verhaal niet abstract is, maar persoonlijk. Als architect ben je toch gewend om over van alles behalve jezelf te praten. Ik moest over die drempel om me kwetsbaar op te stellen, het verhaal vanuit mezelf te vertellen, durven te vereenvoudigen en details weg te laten, maar uiteindelijk maakte het mijn verhaal veel sterker. Op de laatste cursusdag zag ik mijn verhaal ineens landen bij de rest van de groep. Iedereen was er stil van. Dat was voor mij echt een openbaring.”


Storytelling

Inloggen op BNA

(Sluiten)