Biobased Ontwerpen & Bouwen

Hoe ontwerp & bouw je een écht biobased gebouw? Om verschillende reden is er steeds meer interesse in de mogelijkheden om met biobased materialen te bouwen. Dit komt omdat de bouwwereld  aan het veranderen is. Van een bedrijfstak die gebaseerd is op een lineaire benadering met fossiele grondstoffen en veel afval, in een moderne bedrijfstak die uitgaat van biobased oplossingen in een circulaire aanpak. De noodzaak om dit te doen is ingegeven door het wereldwijde besef dat de veranderingen van het leefklimaat de huidige maatschappij bedreigen. Hiervoor zijn bijvoorbeeld  klimaatafspraken in 2015 in Parijs gemaakt.

“Ik merk een toenemende belangstelling bij opdrachtgevers. Er is een verschuiving gaande van de particuliere markt naar professionele partijen. Ik zou architecten aanraden om je te verdiepen in Biobased Bouwen en Ontwerpen. De hele markt gaat daar naar toe. Ik denk dat als je het niet doet, je serieus de boot mist.” Daan Bruggink, Orga Architect

Lees hier het boeiende interview met Daan!  

In de nieuwe circulair denkende bouwwereld is het doel om de ecologische footprint van de activiteiten in de gebouwde omgeving uiteindelijk neutraal te maken en daarmee de natuurlijke grondstoffen niet uit te putten. Biobased materialen en -producten geven hiervoor veel oplossingen. Naast het grotere milieudoel zijn comfort, gezondheid en veiligheid, voor de gebruiker van de gebouwen, van essentieel belang. Deze aspecten passen naadloos in de biobased en natuurlijk bouwconcepten.
Voor de eigenaar van een gebouw is de economische waardevastheid van groot belang. Nu de energievraag van gebouwen standaard naar energie neutraal gaat levert onder andere het gebruik van duurzame biobased materialen een belangrijke meerwaarde ten opzichte van gebouwen met de gangbare materialen die wordt beloond met een betere score in rekentools als BREEAM, GPR en de Milieu Prestatieberekening Gebouw (MPG). Dit is voor de opdrachtgever aantrekkelijk omdat daarmee zijn/haar gebouw een hogere marktwaarde en uitstraling krijgt.

Bij de (introductie)training Biobased Ontwerpen & Bouwen gaat het om het leren kennen van verschillende soorten materialen en de toepassingsgebieden daarvan. Mogelijkheden voor nieuwbouw en voor renovatie.
Met deze kennis ben je beter voorbereid op de toekomstige vraag vanuit opdrachtgevers en je vergroot hiermee jouw marktkansen. Klik hier voor het programma

Wat leer je?

  • Je bent bekend met de ontwikkelingen voor biobased bouwen en standaardisering (prefabriceren) voor nieuwbouw en renovatie
  • Je leert hoe gebruik van biobased materialen ingezet kan worden als USP’s, investering/meerwaarde
  • Je hebt een goed beeld van de vele biobased materialen. Je weet wat biobased inhoud en welke verschillende soorten producten en productgroepen er zijn
  • Je kent de technische voordelen van biobased materialen, aardbeving-bestendig, gezond binnenklimaat, brandveilige constructie
  • Je kent de bouwfysische eigenschappen waar je op moet letten. Je weet wat dampopen bouwen is en je kent de basis van dampopen ontwerpen en detailleren.
  • Je weet waar bepaalde materialen zijn toe te passen. Welk product is geschikt voor welke toepassing of onderdeel van een bouwwerk.
  • Je leert over de vele innovaties die er nog aan zullen komen: bio-composieten, nieuwe grondstoffen uit planten, bijvoorbeeld rubber uit paardenbloemen en dergelijke

Studiewijze
Voorafgaand aan de training vindt een schriftelijke, persoonlijke intake plaats. Op basis hiervan kan de trainer beter inspelen op jouw persoonlijke doelstellingen en zou je deze voor jezelf kunnen formuleren. In deze training ligt de nadruk op kennis en toepassing van biobased materialen. Centraal staan kennis en inzicht, effect op de eigen huidige praktijk.

Docenten
Daan Bruggink en Guus Degen van Orga Architect.
Atto Harsta van Aldus bouwinnovatie en transitiestrateeg bij de De Bouwcampus.

Voor wie?
Architecten, tuin-en landschapsarchitecten, interieurarchitecten, ontwerpers, ingenieurs en medewerkers van architecten- en ontwerpbureaus, kortom iedereen die meer wil weten over biobased bouwen en het toepassen van biobased materialen. Dit is een introductiecursus op Biobased Ontwerpen & Bouwen.

BEP deelname
Deze cursus is opengesteld voor deelnemers aan de zelfstandige route van de beroepservaringsperiode. Er kunnen maximaal 2 BEP deelnemers deelnemen. Aanmelden kan alleen per e-mail, we vragen je om een motivatie te schrijven, op basis van die motivatie en aantal aanmeldigen, schrijven we je in. Als je ingeschreven wordt, wordt er ook een korting van 25% op de reguliere prijs berekend.

Type Cursus
Kosten leden € 395,- excl. btw
Kosten niet-leden € 495,- excl. btw
Investering 2 dagdelen á 4 uur

 

 

Zeker weten of dit bij je past? Bel voor meer informatie met de BNA Academie.

In the spotlight

Investeren in talentontwikkeling is een strategische keuze geworden

Interview met Mirjam Hoveijn, programmamanager BNA Academie “Voor architecten is investeren in talentontwikkeling een strategische keuze geworden. Ze begrijpen dat ze hun kennis en vaardigheden up to date moeten houden om hun werk goed uit […]

Investeren in talentontwikkeling is een strategische keuze geworden

#3 Bessels architekten & ingenieurs spant de kroon

Door Merel Pit “Het kennisniveau van al onze mensen willen we verhogen. Daarom heeft iedereen binnen het bureau de plicht om zich te ontwikkelen,” aldus Herman Bessels, directeur Bessels architekten & ingenieurs over zijn personeel. […]

#3 Bessels architekten & ingenieurs spant de kroon

Biobased Ontwerpen & Bouwen

Bij de training Biobased bouwen gaat het om het leren kennen van verschillende soorten materialen en de toepassingsgebieden daarvan.


Biobased Ontwerpen & Bouwen

Groen in architectuur

Wie bij het ontwerpen van gebouwen de gebruiker centraal stelt kan niet om het aspect ‘beplanting” heen. Hoe zijn de voordelen van binnengroen onderbouwd en wat is er nodig om beplanting structureel en succesvol mee te nemen in een ontwerp.


Groen in architectuur

Hoe denkt en werkt een projectontwikkelaar?

Tijdens de cursus blijven we dus niet bij theorie alleen. We gaan aan de slag met ieders eigen praktijk en kijken naar alle processen waarmee je te maken krijgt.


Hoe denkt en werkt een projectontwikkelaar?

“Als leider ben je nooit uitgeleerd”

“Als architect heb je een natuurlijke leiderschapsrol in projecten.” Aan het woord is Janneke Bierman, directeur van Bierman Henket architecten.


“Als leider ben je nooit uitgeleerd”

Storytelling

Adriaan Jurriëns over zijn deelname aan de masterclass Storytelling: “Mij is het meest bijgebleven dat een goed verhaal niet abstract is, maar persoonlijk. Als architect ben je toch gewend om over van alles behalve jezelf te praten. Ik moest over die drempel om me kwetsbaar op te stellen, het verhaal vanuit mezelf te vertellen, durven te vereenvoudigen en details weg te laten, maar uiteindelijk maakte het mijn verhaal veel sterker. Op de laatste cursusdag zag ik mijn verhaal ineens landen bij de rest van de groep. Iedereen was er stil van. Dat was voor mij echt een openbaring.”


Storytelling

Inloggen op BNA

(Sluiten)