Biobased Ontwerpen & Bouwen

Deze cusrus beslaat twee dagen. Op dag 2 brengen we een bezoek aan een Houten Biobased Woonhuis in Eemnes onder begeleiding van de architect, Daan Bruggink van Orga Architect. 

Hoe ontwerp & bouw je een écht biobased gebouw? Om verschillende reden is er steeds meer interesse in de mogelijkheden om met biobased materialen te bouwen. Dit komt omdat de bouwwereld  aan het veranderen is. Van een bedrijfstak die gebaseerd is op een lineaire benadering met fossiele grondstoffen en veel afval, in een moderne bedrijfstak die uitgaat van biobased oplossingen in een circulaire aanpak. De noodzaak om dit te doen is ingegeven door het wereldwijde besef dat de veranderingen van het leefklimaat de huidige maatschappij bedreigen. Hiervoor zijn bijvoorbeeld  klimaatafspraken in 2015 in Parijs gemaakt.

In de nieuwe circulair denkende bouwwereld is het doel om de ecologische footprint van de activiteiten in de gebouwde omgeving uiteindelijk neutraal te maken en daarmee de natuurlijke grondstoffen niet uit te putten. Biobased materialen en -producten geven hiervoor veel oplossingen. 

Naast het grotere milieudoel zijn comfort, gezondheid en veiligheid, voor de gebruiker van de gebouwen, van essentieel belang. Deze aspecten passen naadloos in de biobased en natuurlijk bouwconcepten.

Voor de eigenaar van een gebouw is de economische waardevastheid van groot belang. Nu de energievraag van gebouwen standaard naar energie neutraal gaat levert onder andere het gebruik van duurzame biobased materialen een belangrijke meerwaarde ten opzichte van gebouwen met de gangbare materialen die wordt beloond met een betere score in rekentools als BREEAM, GPR en de Milieu Prestatieberekening Gebouw (MPG). Dit is voor de opdrachtgever aantrekkelijk omdat daarmee zijn/haar gebouw een hogere marktwaarde en uitstraling krijgt.

Bij de training Biobased Ontwerpen & Bouwen gaat het om het leren kennen van verschillende soorten materialen en de toepassingsgebieden daarvan. Mogelijkheden voor nieuwbouw en voor renovatie.
Met deze kennis ben je beter voorbereid op de toekomstige vraag vanuit opdrachtgevers en je vergroot hiermee jouw marktkansen. Klik hier voor het programma

Wat leer je?

  • Je bent bekend met de ontwikkelingen voor biobased bouwen en standaardisering (prefabriceren) voor nieuwbouw en renovatie
  • Je leert hoe gebruik van biobased materialen ingezet kan worden als USP’s, investering/meerwaarde
  • Je hebt een goed beeld van de vele biobased materialen. Je weet wat biobased inhoud en welke verschillende soorten producten en productgroepen er zijn
  • Je kent de technische voordelen van biobased materialen, aardbeving-bestendig, gezond binnenklimaat, brandveilige constructie
  • Je kent de bouwfysische eigenschappen waar je op moet letten. Je weet wat dampopen bouwen is en je kent de basis van dampopen ontwerpen en detailleren.
  • Je weet waar bepaalde materialen zijn toe te passen. Welk product is geschikt voor welke toepassing of onderdeel van een bouwwerk.
  • Je leert over de vele innovaties die er nog aan zullen komen: bio-composieten, nieuwe grondstoffen uit planten, bijvoorbeeld rubber uit paardenbloemen en dergelijke

Studiewijze
Voorafgaand aan de training vindt een schriftelijke, persoonlijke intake plaats. Op basis hiervan kan de trainer beter inspelen op jouw persoonlijke doelstellingen en zou je deze voor jezelf kunnen formuleren. In deze training ligt de nadruk op kennis en toepassing van biobased materialen. Centraal staan kennis en inzicht, effect op de eigen huidige praktijk.

De cursus vindt plaats op 7 & 14 februari 2018.

Op dag 1 gaat het om kennis en inspiratie, op dag 2 brengen we een bezoek aan een Houten Biobased Woonhuis in Eemnes onder begeleiding van de architect, Daan Bruggink van Orga Architect. 

Voor wie?
Architecten, tuin-en landschapsarchitecten, interieurarchitecten, ontwerpers, ingenieurs en medewerkers van architecten- en ontwerpbureaus, kortom iedereen die meer wil weten over biobased bouwen en het toepassen van biobased materialen

Type Cursus
Kosten leden € 395,- excl. btw
Kosten niet-leden € 495,- excl. btw
Investering 2 dagdelen á 4 uur

 

 

Zeker weten of dit bij u past? Bel voor meer informatie met de BNA Academie.

In the spotlight

Ontwerp en brandveiligheidsvoorschriften: een vurige match?

Robert Platje brengt een verrassend element aan het licht waar je misschien nog niet aan had gedacht.  In het Bouwbesluit 2012 staan brandveiligheidsvoorschriften die een behoorlijke impact kunnen hebben op het ontwerp van een gebouw. […]

Ontwerp en brandveiligheidsvoorschriften: een vurige match?

Partner worden

Na afloop kun je met meer kennis en zelfvertrouwen de verwachtingen van je zelf, je partners en medewerkers beter managen.

Partner worden

Leiderschap in projecten

Tijdens de intervisiebijeenkomsten staat het leren reflecteren op jezelf in jouw praktijk als projectmanager of projectleider centraal.

Leiderschap in projecten

Business Bootcamp voor Architecten

Als ondernemer heb je aan twee zaken behoefte: kennis over wat er komt kijken bij het ondernemerschap en een stevig netwerk.

Business Bootcamp voor Architecten

Groen in architectuur

Wie bij het ontwerpen van gebouwen de gebruiker centraal stelt kan niet om het aspect ‘beplanting” heen. Hoe zijn de voordelen van binnengroen onderbouwd en wat is er nodig om beplanting structureel en succesvol mee te nemen in een ontwerp.

Groen in architectuur

Privé: Gezonde gebouwen

Duurzaam binnenklimaat

In deze kennisbijeenkomst neemt Atze Boerstra je mee in alle ins en outs van het binnenmilieu.

Privé: Gezonde gebouwen

Storytelling

Met behulp van een verhaal de ander overtuigen & beïnvloeden. Geef het architectenbureau een menselijk gezicht en een grotere herkenning!

Storytelling

Continu je kennis en kunde updaten is cruciaal

Mirjam Hoveijn is opleidingspecialist van huis uit. Ze weet wat nodig is om trainingen te ontwikkelen die meerwaarde bieden, of in haar woorden: “Die mensen helpen hun kennis en kunde verder te ontwikkelen, zodat je jezelf interessanter maakt voor je werkgever, je medewerkers of je opdrachtgevers.

Continu je kennis en kunde updaten is cruciaal

Social media voor architecten

Dragen uw social media activiteiten eigenlijk wel bij aan het bereiken van uw zakelijk doelen? Genereer meer leads met een rendabele contentstrategie.

Social media voor architecten

InCompany

Wij denken graag mee over maatwerktrainingen!

InCompany

Inloggen op BNA

(Sluiten)