Masterclass Toegankelijkheid

Masterclass Toegankelijkheid: Leer hoe je in de rol van architect toegankelijkheid tot een vanzelfsprekende opgave maakt.

Wij leven allen wel eens met een hulpvraag. Sommigen van ons hebben zelfs een groot deel van het leven hulp nodig en hebben dan een zorgvraag. Ook de sterk stijgende vergrijzing doet de zorgvraag groeien. Onze gebouwde omgeving is daar niet op voorbereid. In de 20e eeuw hebben wij namelijk vooral steden en gebouwen ingericht met een duidelijke functiescheiding. Maar geef je iedereen recht op vrijheid om zo zelfstandig mogelijk te kunnen leven en werken met zo min mogelijk afhankelijkheid van zorgverleners? Dan is een functiescheiding niet meer relevant. Hoe ga je daar als architect mee om? In deze Masterclass Toegankelijkheid leer je hoe je als architect toegankelijkheid tot een vanzelfsprekende opgave maakt.

“Goed dat de BNA toegankelijkheid agendeert door het als criterium te introduceren bij de 2019-verkiezing van Beste Gebouw van het Jaar. Tijdens de jurytour langs de genomineerde gebouwen viel me op dat ‘design for all’ nog lang niet vanzelfsprekend is. Daarom een oproep aan opdrachtgevers, van ontwikkelaars tot overheid: neem de kwaliteit “toegankelijkheid” standaard in het PvE op, dan kunnen architecten enorme winst boeken ten bate van de gebruikers en bezoekers van gebouwen. Dat is broodnodig, want we lopen echt achter in Nederland.”  aldus Willem Jagersma (PBT Consult). Hij was aanwezig bij de gebouw bezoeken van de jury BNA Beste gebouw van het jaar 2019.

Let op, niet alleen voor rolstoelgebruikers!
Toegankelijkheid gaat veel verder dan over mensen met een fysieke beperking (zoals mensen die een rolstoel of een rollator gebruiken). Het gaat ook over mensen met een zintuiglijke of geestelijke beperking, en oude mensen die zolang mogelijk zelfstandig willen wonen. Een brede groep dus, met zeer verschillende wensen. Sterker nog, iedereen heeft baat bij een gebouw waar je letterlijk de weg goed vindt en zo comfortabel mogelijk doorheen kunt bewegen.

‘Het zou zoveel schelen als architecten met compassie en creativiteit naar oplossingen zoeken.’ aldus Ed Bijman. Lees hier het interview in Trouw van 5 maart 2019

Recht op vrijheid
Als maatschappij willen wij iedereen hetzelfde recht op vrijheid geven om zelfstandig te kunnen leven en werken, en niet bij iedere alledaagse bezigheid afhankelijk te zijn van zorgverleners. Zelfs al zouden we als architecten geen rekening houden met toegankelijkheid: de urgentie voor een toegankelijke gebouwde omgeving ontstaat vanzelf. De Tweede Kamer heeft namelijk vorig jaar het VN-verdrag voor de rechten van de mens met een beperking geratificeerd. Dat schept verplichtingen voor de maatschappij in het algemeen en voor vormgevers van de maatschappij, zoals architecten, in het bijzonder.

Nieuwe ontwerpopgave
Aangepaste zorgwetgeving zorgt ervoor dat steeds meer mensen met een zorgvraag in reguliere wijken (blijven) wonen. Corporaties moeten daardoor een woningvoorraad hebben met een hoog adaptatievermogen. De aanpassing van de bestaande gebouwenvoorraad is een nieuwe, uitdagende ontwerpopgave geworden. Ook het realiseren van nieuwbouw dat goed bruikbaar is door mensen met een beperking gaat niet zonder slag of stoot. Hoogstwaarschijnlijk wordt voor nieuwbouw op termijn de bouwregelgeving aangescherpt.

Neem het voortouw, verbreed je kennis over toegankelijkheid
Voor zowel de bestaande als voor de nieuwbouw ben je als ontwerper voorlopig aangewezen op een lappendeken van normen, ontwerprichtlijnen en aanbevelingen die elkaar op sommige onderdelen zelfs tegenspreken. Als architect ben je dan genoodzaakt kennis te hebben van wayfinding, de menselijke ergonomie en toegankelijkheid, wil je een positieve invloed uitoefenen op de kwaliteit van de gebouwde omgeving voor zowel mensen met als zonder beperking.

Wat leer je in deze masterclass?

 • Je krijgt een actuele kijk op toegankelijkheid: wat houdt dit precies in?
 • Je krijgt inzicht in praktische en toepasbare kennis.
 • Je bent op de hoogte van de meest actuele regelgeving en kwaliteitssystemen rondom wonen, zorg en ontwerprichtlijnen.
 • Je krijgt inzicht in wat vroeger werkte op gebied van toegankelijkheid, maar nu niet meer.
 • Je wordt je bewust van de scope van toegankelijkheid: van overall principe tot aan details.
 • Je leert de fijne kneepjes van ‘wayfinding’, een expertise op zich.
 • Je leert hoe je nieuwe wensen vanuit de maatschappij omzet in nieuwe ontwerpopgaven, maar ook in bestaande gebouwen.
 • Je krijgt inzicht in verschillende perspectieven voor de toekomst van het vak en hoe je in de rol van architect toegankelijkheid tot een vanzelfsprekende opgave maakt.
 • Je krijgt feedback op hoe je toegankelijkheid in jouw ontwerpen zo goed mogelijk uit de verf laat komen.

Programma 23 mei 2019
12.30 -12.45 inleiding BNA
12.45 -13.30 ‘Een kwestie van normen?’ – Hoe hou je als ontwerper rekening met de niet-standaard mens? (Maarten Wijk, emeritus-hoogleraar)

13.30 -14.45 ‘Een kwestie van gezond verstand?’ – De nieuwe ontwerpopgave voor architecten: het ontwerpen van inclusieve, adaptieve toegankelijke gebouwen en wijken (Reimar van Meding, algemeen directeur/ architect/ partner KAW)

14.45 -15.00 pauze

15.00 -16.00 ‘Een kwestie van bordjes ophangen?’ – Hoe ontwerp je een gebouwde omgeving waar alle mensen de weg vanzelf vinden? (Sander Baumann, Design Workplan)

16.00 -17.20 De praktijk: ‘Proef op de som’ – Projectanalyse door een ervaringsdeskundige. Laat je eigen project doorlichten door experts (Reimar von Meding i.s.m. Christiaan Zandstra)

17.20 -17.30 afsluiting
17.30 borrel / hapje / drankje

 

 

Voor wie?
Architecten, stedenbouwkundige, corporaties, projectontwikkelaars, bouwbedrijven, zorgaanbieders, overheden 

Type Masterclass
Kosten leden € 225,- excl. btw
Kosten niet-leden € 295,- excl. btw
Investering een middag van 12:30 tot 17:30 (4 PBO uren)

Algemeen: Laatste BNA nieuws

do 06 jun 2019

Parametrisch ontwerpen

 • Type: workshop
 • Locatie: Amsterdam (ntb)
 • Organisatie: BNA | Academie
 • Onderwerp: BNA Academie Vakmanschap
Parametrisch ontwerpen

Nieuws / 05 jun, 2018

Pakhuis de Zwijger & BNA presenteren Architecture Now #9:

Op woensdag 27 juni organiseren Pakhuis de Zwijger en de BNA de negende Architecture Now avond. Deze avond heeft als thema Gebouwd Geluk. We leven in een tijd van hoogconjunctuur: er wordt weer op grote

Pakhuis de Zwijger & BNA presenteren Architecture Now #9:

Nieuws / 29 mei, 2018

Gastblog Vincent Bijlo

Wie had kunnen denken dat ik ooit nog eens in de Bijlmer Bajes zou zitten. Ik was te laat, veel te laat, er was geen gevangene meer te bekennen, de gevangenis is inmiddels gesloten, of

Gastblog Vincent Bijlo

Nieuws / 14 mei, 2018

Reimar von Meding pleit voor toegankelijke gebouwen

Wij kunnen ons nu niet meer voorstellen hoe het was toen iedereen nog rookte in de kroeg. Als wij ons best doen zullen onze kinderen ons vragen waarom er ooit gebouwen waren, waar mensen met

Reimar von Meding pleit voor toegankelijke gebouwen

Nieuws / 13 mrt, 2018

Krijgt Bouwbesluit betere toegankelijkheidsregels?

Minister De Jonge ontvouwde zaterdag 3 maart in een vraaggesprek in het tv-programma KASSA plannen om minister Ollongren te vragen het Bouwbesluit aan te passen. Hij deed deze uitspraak bij de uitreiking van de prijs

Krijgt Bouwbesluit betere toegankelijkheidsregels?

Inloggen op BNA

(Sluiten)