Continu je kennis en kunde updaten is cruciaal

Mirjam Hoveijn is sinds voorjaar 2016 programmamanager van de BNA Academie.


Professionaliseren kun je leren, is haar motto. Nieuwe kennis leidt tot nieuwe inzichten die weer tot nieuwe opdrachten kunnen leiden. Wat dat betreft is de BNA Academie een effectieve leerpartner voor haar leden. “We weten met welke werkelijkheid professionals in de ruimtelijke ontwikkeling te maken hebben. Daarom kunnen we trainingen-op-maat aanbieden die op de huid van de ontwikkelingen zitten.” 

Mirjam Hoveijn is opleidingspecialist van huis uit. Ze weet wat nodig is om trainingen te ontwikkelen die meerwaarde bieden, of in haar woorden: “Die mensen helpen hun kennis en kunde verder te ontwikkelen, zodat je jezelf interessanter maakt voor je werkgever, je medewerkers of je opdrachtgevers. Welke functie je ook bekleedt, het is in elk opzicht cruciaal jezelf te blijven ontplooien – in beweging blijven qua kennis en vaardigheden, nieuwe inzichten opdoen.”

Hoveijns ambitie: de BNA Academie nog sterker neerzetten als professionele partner in leren & ontwikkelen. “Wat hebben de BNA-leden nodig om zichzelf en hun bureau naar een hoger plan te tillen, zowel creatief als commercieel. Daar gaan we ons aanbod nog beter op afstemmen, met onder meer InCompany-trainingen en zogenoemde Specials.”

Hoveijn bezoekt regelmatig architectenbureaus om uit eerste hand te horen welke issues en thema’s er spelen. “Dat contact vind ik ontzettend leuk!” Ook spart ze veel met andere interessante partijen binnen de branche om vast te stellen wat architecten nodig hebben om opdrachten binnen te halen of hun bureau efficiënt te runnen. “Ons aanbod speelt hier op in, van trainingen in persoonlijke vaardigheden tot workshops die je kennis van bouwregelgeving vergroten.”

Voor wie is de BNA Academie?
Voor alle partijen die actief zijn in de ruimtelijke ontwikkeling: architecten, ontwerpers, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten, gemeentes, woningcorporaties – eigenlijk iedereen die zijn kennis en vaardigheden wil ontwikkelen. Ons aanbod is dus breed georiënteerd, maar we hebben voor architecten ook een vakgerelateerd aanbod.

Sommige activiteiten zijn ook interessant voor andere ontwerpers. Zijn zij ook welkom?
Jazeker, we zijn er ook voor leden van de BNSP, NVTL, BNO en BNI. Niet alleen ontwerpers, ook bureaumanagers, projectleiders en andere vakmensen hebben we aansprekende trainingen te bieden.

Wat maakt de BNA Academie interessant voor de BNA-leden? 
Ons aanbod sluit naadloos aan op de werkelijkheid van de architect en zijn of haar bureau. De ene keer koppelen we best practices uit andere vakgebieden aan de praktijk. Een andere keer brengt een vakgenoot zijn expertise over.

Je noemt de BNA Academie ‘leerpartner’. Leg uit…
Het zijn de mensen die maken dat je organisatie – klein of groot – succesvol in beweging komt en blijft. We stellen ons wat dat betreft ook graag op als leer- of zelfs transformatiepartner. Mijn aanpak is sterk gericht op de werkpraktijk en biedt een hoge mate van flexibiliteit. Er zijn verschillende leervarianten, professionele docenten, klassieke en op maat gemaakte trainingen en er is een certificaat. Daarbij wil ik gesprekspartner zijn en sta ik open voor feedback. Een partner zijn betekent ook dat je een relatie aan wilt gaan op basis van vertrouwen. Zo wil ik werken.

Nieuw is dus InCompany, welke keus hebben de BNA-leden?
Onze InCompany-trajecten zijn opgesplitst in twee mogelijke paden: je kunt kiezen uit een training-op-maat of uit een sessie met sparringpartners, te weten: professionals die tot de top horen in hun expertise. We spreken regelmatig één- en tweepitters die hun propositie of meerwaarde beter over het voetlicht willen brengen. Hoe profileer ik me tijdens een gesprek met een potentiële opdrachtgever of hoe communiceer ik mijn specialisme op mijn site? Wie is mijn doelgroep en hoe kom ik ermee in gesprek? Voor de juiste antwoorden koppelen we je aan de juiste sparringpartner. Het kan ook zijn dat een bureau iemand zoekt die met een frisse blik – van buiten het architectuurvak – naar bijvoorbeeld duurzaamheidsontwikkelingen kijkt. Ook dan regelen we een optimale match.

Voor wie is een InCompany maatwerktraining interessant?
Voor bureaus die meerdere medewerkers in één keer op hetzelfde kennis- of vaardigheidsniveau willen brengen ten bate van een project of een specifieke situatie. Deze trainingen dragen bij aan de strategische doelen van een organisatie. We zetten speciaal geselecteerde trainers in, en ik verzorg als programmamanager het intaketraject.

Kun je een voorbeeld geven?
Voor KCAP Architects&Planners organiseren we nu een InCompany-training voor twee groepen van 13 medewerkers, bestaande uit projectverantwoordelijke architecten. Doel: hen commerciëler en oplossingsgerichter te laten denken en handelen tijdens gesprekken met opdrachtgevers. De training is ontwikkeld op basis van een uitgebreide intake met het management en de projectverantwoordelijken zelf, zodat we concrete doelstellingen kunnen formuleren.

Het BNA Academie-aanbod kent een nieuw product, waaronder Specials. Vertel…
Ja, naast Vakmanschap, Management, Persoonlijke vaardigheden en Marketing- Sales-Communicatie bieden we nu ook Specials aan die op de huid van de ontwikkelingen zitten. Deze Specials zijn actueel en eenmalig. Denk aan 3D-printing, Virtual Reality of een actueel onderwerp dat door een BNA-lid of ingenieursbureau is ingefluisterd.

Tot slot: wat is je advies aan het BNA-lid dat nu nieuwsgierig is geworden?
Bel me voor een vrijblijvend gesprek, ik vind het erg leuk om bij BNA-bureaus langs te komen. Of hou de agenda en het aanbod op BNA.nl/academie in de gaten. En als je iets mist: laat het me weten, het kan zomaar leiden tot een nieuwe interessante training.

Lees hier meer over InCompany trajecten

In the spotlight

Future Flux Festival en BNA Academie presenteren: How Do You Do 2017

FUTURE FLUX FESTIVAL FUTURE FLUX FESTIVAL bestaat uit een Playground vol ‘instructables’, interactieve installaties en performances; Workstations, waarin creatieven, industrie en publiek samenwerken aan nieuwe ideeën; een Academy waar je je onderdompelt in kennis van anderen […]

Future Flux Festival en BNA Academie presenteren: How Do You Do 2017

Business Bootcamp voor Architecten

Als ondernemer heb je aan twee zaken behoefte: kennis over wat er komt kijken bij het ondernemerschap en een stevig netwerk.

Business Bootcamp voor Architecten

Harvard Onderhandelen

Als je in een samenwerking resultaten wilt behalen waar alle partijen tevreden mee zijn én je wilt de relatie goed houden, dan vraagt dat nogal wat van de wijze waarop je onderhandelt. Je leert de vijf spelregels van het Harvard onderhandelen toe te passen.

Harvard Onderhandelen

Liever InCompany?

Wij denken graag mee over opleidingsvraagstukken binnen de organisatie!

Liever InCompany?

Leiderschap in projecten

Tijdens de intervisiebijeenkomsten staat het leren reflecteren op jezelf in jouw praktijk als projectmanager of projectleider centraal.

Leiderschap in projecten

Continu je kennis en kunde updaten is cruciaal

Mirjam Hoveijn is opleidingspecialist van huis uit. Ze weet wat nodig is om trainingen te ontwikkelen die meerwaarde bieden, of in haar woorden: “Die mensen helpen hun kennis en kunde verder te ontwikkelen, zodat je jezelf interessanter maakt voor je werkgever, je medewerkers of je opdrachtgevers.


Continu je kennis en kunde updaten is cruciaal

Een passend honorarium berekenen

BNA Academie - Rekenen aan herbestemming 800-550

Je leert zelf te beoordelen welke onderdelen bij de ene offerte zwaarder wegen dan bij een andere offerte.


Een passend honorarium berekenen

Inloggen op BNA

(Sluiten)