Virtual reality, een nieuwe wereld voor ontwerpers

Josine van Gulik (partner INBO) over VR

Virtual reality ontwikkelt zich momenteel in een sneltreinvaart. Bij Inbo heeft VR nog niet zo lang geleden zijn intrede gedaan.

Josine van Gulik (partner Inbo): “Tijdens de Dutch Design Week had ik voor het eerst een VR-bril op, bij Enversed. Ik stond in een brandend gebouw en moest over een stalen balk, hoog boven de straat, oversteken naar een ander gebouw om mezelf in veiligheid te brengen. Een plankje dat op de vloer getapet was, maakte mijn virtuele beleving nog echter: hoewel ik wist dat ik op een stevige betonnen vloer liep, ging ik wankelend naar de overkant. Ik was meteen overtuigd van de kracht van VR.”

Proefdraaien
“Dankzij virtual reality kun je jezelf onderdompelen in een andere wereld. Iedereen die ooit een VR-bril heeft gedragen, beaamt dat denk ik. Voor even ben je in een andere wereld dan de fysieke omgeving. Je visuele waarneming wint het van je ratio; een veel intensere ervaring dan het bekijken van een tekening of een 3D-model. Met deze nieuwe techniek zijn we op dit moment bij Inbo aan het proefdraaien en experimenten, om te ontdekken hoe wij deze nieuwe techniek concreet kunnen gaan inzetten in ons werk. Tim van der Grinten (architect én VR-designer en mede-oprichter bij Enversed) helpt ons daarbij.”

Tim van der Grinten organiseert tevens voor de BNA Academie de workshop VR, lees hier meer. Wil je weten hoe andere architecten deze workshop hebben ervaren? Lees hier meer.

Mogelijkheden en toepassingen
“Virtual reality maakt het mogelijk ruimten echt te beleven. Wij zien het dan ook als een belangrijke tool om de mensen voor wie wij bouwen mee te nemen in ons ontwerp en denkproces. Hoe ervaar je een ruimte, hoe beweeg je je door een gebouw, en wat betekent het bijvoorbeeld als je een vide maakt?

Voor de echte VR beleving zijn wij op ons kantoor een speciale VR-room aan het maken. Met professionele apparatuur kunnen wij opdrachtgevers en gebruikers straks meenemen in een virtuele ‘customer journey’ door hun eigen gebouw. Hoe gaaf is dat? Om VR ook gemakkelijk op locatie te kunnen laten zien, werken we aan een Inbo-app waarin gebruikers met een simpele cardboard bril 360-graden foto’s in VR kunnen zien.

Voor de Virtual Reality modellen maken wij gebruik van een game engine. Die software werkt veel slimmer dan de standaard (ontwerp)programma’s waar architecten mee werken. Deze zijn vaak traag doordat iedere keer dat het model beweegt, alles opnieuw wordt uitgerekend. Een game engine rekent alleen uit wat je op dat moment ziet. Daardoor kun je je veel sneller en soepeler door modellen heen bewegen.”

Een nieuwe wereld
“Wanneer je in de wereld van VR duikt, kom je allerlei verschillende partijen tegen die ermee bezig zijn, zowel buiten als binnen de architectuurwereld. Zo blijkt een opdrachtgever van ons ook met virtual reality te experimenteren. Wij maken een VR-model van hun nieuwbouw als tool in het ontwerp- en communicatieproces. Zij gebruiken het om te onderzoeken hoe mensen ruimten beleven. Een mooie manier om ervaringen te delen en samen tot nieuwe ideeën te komen.

Als je VR wilt toepassen in het ontwerpproces, kun je vele kanten op, maar het is wel handig om eerst goed bedenken wat je er precies mee wilt laten zien en voor wie het bedoeld is. Wil je mensen vrij door je gebouw heen laten lopen, of wil je (bijvoorbeeld in een presentatie) meer sturen in wat je laat zien? Verschillende jonge ontwerpbureaus zijn op kleine schaal en met eenvoudige middelen al aan het experimenteren met VR en willen graag met ons ervaringen uitwisselen. Het is leuk om zo samen na te denken over alle mogelijkheden die er zijn. VR is een terrein waar nog veel te winnen en te ontdekken valt voor ontwerpers, maar het begin is er.”

Morgen al aan de slag met virtual reality? En weten wat zijn de mogelijkheden zijn in de nabije toekomst? Schrijf je in voor de workshop VR georganiseerd door BNA Academie, lees hier meer.  Eerste mogelijkheid is 16 mei 2017. 

In the spotlight

Future Flux Festival en BNA Academie presenteren: How Do You Do 2017

FUTURE FLUX FESTIVAL FUTURE FLUX FESTIVAL bestaat uit een Playground vol ‘instructables’, interactieve installaties en performances; Workstations, waarin creatieven, industrie en publiek samenwerken aan nieuwe ideeën; een Academy waar je je onderdompelt in kennis van anderen […]

Future Flux Festival en BNA Academie presenteren: How Do You Do 2017

Van Projectarchitect tot Partner

Na afloop kun je met meer kennis en zelfvertrouwen de verwachtingen van je zelf, je partners en medewerkers beter managen.

Van Projectarchitect tot Partner

Harvard Onderhandelen

Als je in een samenwerking resultaten wilt behalen waar alle partijen tevreden mee zijn én je wilt de relatie goed houden, dan vraagt dat nogal wat van de wijze waarop je onderhandelt. Je leert de vijf spelregels van het Harvard onderhandelen toe te passen.

Harvard Onderhandelen

Liever InCompany?

Wij denken graag mee over opleidingsvraagstukken binnen de organisatie!

Liever InCompany?

Leiderschap in projecten

Tijdens de intervisiebijeenkomsten staat het leren reflecteren op jezelf in jouw praktijk als projectmanager of projectleider centraal.

Leiderschap in projecten

Continu je kennis en kunde updaten is cruciaal

Mirjam Hoveijn is opleidingspecialist van huis uit. Ze weet wat nodig is om trainingen te ontwikkelen die meerwaarde bieden, of in haar woorden: “Die mensen helpen hun kennis en kunde verder te ontwikkelen, zodat je jezelf interessanter maakt voor je werkgever, je medewerkers of je opdrachtgevers.

Continu je kennis en kunde updaten is cruciaal

Een passend honorarium berekenen

BNA Academie - Rekenen aan herbestemming 800-550

Je leert zelf te beoordelen welke onderdelen bij de ene offerte zwaarder wegen dan bij een andere offerte.

Een passend honorarium berekenen

Inloggen op BNA

(Sluiten)