Investeren in talentontwikkeling is een strategische keuze geworden

Interview met Mirjam Hoveijn, programmamanager BNA Academie

“Voor architecten is investeren in talentontwikkeling een strategische keuze geworden. Ze begrijpen dat ze hun kennis en vaardigheden up to date moeten houden om hun werk goed uit te voeren”, vertelt Mirjam Hoveijn, programmamanager BNA Academie, verheugd. Ze is blij dat ze kan constateren dat ondanks de huidige werkdruk op de architectenbureaus, ze wederom meer deelnemers heeft mogen ontvangen. De BNA Academie is dit jaar weer gegroeid met meer cursussen en trainingen – ook de op maat InCompany teamtrainingen. Tijd om even samen met Mirjam terug te blikken op afgelopen jaar. Voor welke thema’s lopen architecten warm? En welke cursussen zouden ze in haar ogen moeten volgen?

Hoe weet je welke thema’s je moet programmeren?
“Ik haal de thema’s uit de branche zelf. Allereerst spreek ik met architecten. Waar hebben zij behoefte aan? Waar lopen ze tegenaan in hun dagelijkse praktijk? Ook ga ik graag in gesprek met HR- en bureaumanagers. Zij hebben vaak een goed beeld aan welke kennis en vaardigheden hun collega’s ontberen. Daarnaast lees ik nieuwsbrieven en boeken die verschijnen, gebruik ik de evaluaties die de cursisten na afloop invullen en het onderzoek dat de BNA zelf uitvoert. Soms komt een bepaald thema niet heel concreet naar voren, maar vind ik het wel belangrijk om te agenderen, zoals de masterclass Parametrisch Ontwerpen.

En hoe is de masterclass Parametrisch Ontwerpen ontvangen?
“Blijkbaar leeft er binnen de branche een grote interesse voor dit onderwerp. De workshop zat meteen vol! Ik ben blij dat alle energie die ik erin heb gestoken zijn vruchten heeft afgeworpen. De docenten Gijs Joosen (Royal HaskoningDHV) en Pim van Wylick (Form Foundation/ Planalogic) zijn twee heel drukbezette architecten, maar ergens in hun tijd hebben we gelukkig toch een uitgebreide workshop kunnen neerzetten.”

Is er nog een andere cursus die je zelf graag wilde agenderen?
De masterclass-track Circulair Ontwerpen & Bouwen, aangezien die erg passend is bij ons BNA manifest ‘Wij gaan Circulair’. Om deze prachtige ambitie van de BNA en onze leden concreet te maken is het belangrijk om te weten hóe je daadwerkelijk circulair ontwerpt. Ik had wel verwacht dat er animo voor zou zijn, maar dat 33 architecten hiervoor tijd wilden vrijmaken had ik niet voorzien. En dat terwijl het niet een training van een dag is, maar een leergang van vijf intensieve bijeenkomsten.”

Wat is afgelopen jaar niet gelukt, maar hoop je in 2019 wel uit te voeren?
“Volgend jaar plan ik voor derde keer de cursus toegankelijkheid in. Tot nu toe schrijft bijna niemand zich hiervoor in, terwijl het een heel belangrijk onderwerp is. Dit gaat veel verder dan het realiseren van een hellingbaan voor mindervaliden of ouderen die moeilijk binnenkomen. Wanneer je spreekt over de toegankelijkheid van een gebouw dan gaat het over hoe comfortabel en veilig het is. Vanuit de gebruikerskant wordt op dit vlak vaak kritische feedback gegeven. Bijvoorbeeld dat de hoofdentree niet voor iedereen toegankelijk is en daardoor een achteringangetje wordt gebruikt of toiletten die te klein zijn.”

“Daarnaast is ‘way finding’ een essentieel onderdeel van de cursus. Voor de gebruikerservaring van een gebouw is het heel belangrijk dat een gebouw logisch voelt. Dit houdt in dat mensen makkelijk hun weg kunnen vinden. Het is je rol als architect om een gebouw te ontwerpen dat niet alleen mooi is, maar ook bruikbaar is.”

Welk nieuw thema wil je volgend jaar agenderen?
De lerende organisatie wil ik als thema introduceren met een masterclass voor bureau- en HR-managers, teamleiders, partner-architecten, etc. Samen met een focusgroep ben ik achter de schermen hier al een tijdje mee bezig. Interessant aan dit thema is dat het verdergaat dan een cursusje geven. Het gaat over de vraag: hoe geef je leren en ontwikkelen vorm binnen je bureau? En hoe doen we dat met z’n allen binnen de branche? Ik hoop dat komend jaar bij architectenbureaus het belang van leren en ontwikkelen nog meer gaat leven. Dit is niet slechts een puntje op de agenda van het functioneringsgesprek, maar noodzakelijk om te kunnen innoveren en blijvend succes te hebben als bureau.”

Laat je ook nog een proefballonnetje op?
“Jazeker! Twee zelfs. Allereerst staat er een cursus Engels voor architecten op het programma: ‘Sell your architectural services in English’. Ik denk dat een dergelijke cursus erg welkom is, want het is opvallend hoeveel fouten op Engelstalige gedeelte van websites van Architectenbureaus staan. Al gaat dat vaak heel onbewust. Om hier meer vat op te krijgen, levert iedereen van tevoren een Engelse tekst in en bespreken we veel gemaakte fouten. Communicatievormen die in Nederland heel normaal zijn, zijn voor veel Engelstaligen soms wat vreemd of onprofessioneel. Het is natuurlijk onwenselijk dat je website iets heel anders uitstraalt en zegt dan dat je voor ogen hebt. Tijdens de cursus wordt hierbij onderscheid gemaakt tussen Engelstaligen uit Groot-Brittannië, de VS en Canada. Naast tekstuele vaardigheden, komen ook verbale vaardigheden aanbod. Zo gaan de deelnemers presenteren in het Engels.”

“Daarnaast programmeer ik de geheel vernieuwde training ‘Presenteren en pitchen’. Deze cursus is sec gericht op de architectenbranche en onderscheidt zich daarmee van cursussen die je kunt volgen bij reguliere onderwijsinstituten. Het bijzondere aan deze training is dat deelnemers écht oefenen met de doelgroepen waar ze in hun dagelijkse praktijk veel mee te maken krijgen. Zo nodigen we een commerciële partij, bijvoorbeeld een ontwikkelaar, en iemand uit een welstandscommissie uit waarvoor ze mogen presenteren. Ook zetten we een trainingsacteur in en gebruiken we video-opnames. Er wordt tijdens de training dus heel veel geoefend, zodat je ook écht je eigen presentaties en pitches verbeterd. ”

Als je zo terugkijkt naar 2018, waar ben je dan het meest trots op?
“Het team waarmee ik de academie run. Samen met Gabrielle Fraanje en Monica Bommeljé werk ik met heel veel plezier en energie aan de academie. We zijn goed op elkaar ingespeeld. Het is prachtig om te zien hoe wij ons binnen de academie ontwikkelen.”

Algemeen: Laatste BNA nieuws

di 21 mei 2019

Debat Smart Cities of Domme Steden

  • Type: overig
  • Locatie: OBA Oosterdok, auditorium, Oosterdokskade 143 Amsterdam
  • Organisatie: Academie van Bouwkunst ism Architectuurcentrum Amsterdam
  • Onderwerp: Technologische ontwikkeling
Debat Smart Cities of Domme Steden

di 21 mei 2019

Partner worden

  • Type: cursus
  • Locatie: Amsterdam (ntb)
  • Organisatie: BNA Academie
  • Onderwerp: ONDERNEMEN
Partner worden

Nieuws / 17 mei, 2019

Noord-Zuidlijn is BNA Beste Gebouw van het Jaar 2019

De Noord-Zuidlijn in Amsterdam is verkozen tot het BNA Beste Gebouw van het Jaar 2019. Architect Jan Benthem (Benthem Crouwel Architects) en een vertegenwoordiger van opdrachtgever gemeente Amsterdam, Metro en Tram namen hun prijs – een

Noord-Zuidlijn is BNA Beste Gebouw van het Jaar 2019

Nieuws / 09 mei, 2019

Francesco Veenstra voorgedragen als kandidaat-voorzitter

Francesco Veenstra, mede-oprichter van het Delftse architectenbureau Vakwerk, is door het BNA-Bestuur voorgedragen als kandidaat-voorzitter. Veenstra is opgegroeid en gevormd binnen Meca­noo architecten in Delft, waar hij als ontwerper en later als architect en partner

Francesco Veenstra voorgedragen als kandidaat-voorzitter

Nieuws / 07 mei, 2019

Techblog: De toekomst van architectuur in een digitaal tijdperk

Onze habitat is drastisch aan het veranderen. Niet omdat onze fysieke omgeving een ingrijpende transformatie ondergaat, maar omdat we steeds meer tijd doorbrengen in de digitale wereld en minder in de fysieke. Ondanks dat we

Techblog: De toekomst van architectuur in een digitaal tijdperk

Inloggen op BNA

(Sluiten)