“Je wilt weten hoe het echt zit, juridisch kloppend.”

“Je wilt weten hoe het echt zit, juridisch kloppend. Zodat je niet in latere instantie, nadat een ontwerp is gemaakt en ingediend, voor verrassingen komt te staan,” vertelt Eric Huijten van architectenbureau Greiner van Goor Huijten. Daarom volgde hij eerder dit jaar de cursus ‘De juridische voorwaarden voor verbouw en herbestemmen’.

“Verbouwprojecten en herbestemming zijn al lange tijd onderdeel van onze opdrachtenportefeuille, en worden de laatste jaren steeds belangrijker voor ons bureau. We liepen regelmatig aan tegen de vraag hoe je het Bouwbesluit mag interpreteren als een gebouw bij herbestemming een andere functie krijgt. Hanteer je dan de regels die gelden voor bestaande bouw van de nieuwe functie óf moet je de nieuwbouweisen volgen omdat het een nieuwe functie is in een bestaand gebouw? En geldt dit dan voor alle aspecten van het Bouwbesluit of wordt hier nog onderscheid in gemaakt? Je opdrachtgever moet kunnen vertrouwen op je advies: hij of zij neemt belangrijke besluiten op basis daarvan.”

De eye-opener voor Eric was de in de cursus besproken systematiek om vast te stellen welke regels en eisen wanneer van toepassing zijn. “Wanneer is er sprake van nieuwbouw, wanneer van verbouw? Ga je geheel vernieuwen of gedeeltelijk vernieuwen, veranderen, vergroten? Is er een monument betrokken: hoe ga je daar dan mee om? Aan de hand van voorbeelden is het verschil in definities goed verbeeld. Door de systematiek consequent toe te passen ben je beter in staat om de regels juist te interpreteren en daarmee je ontwerp te toetsen en aan te passen.” Een extra pluspunt was de docent, Hajé van Egmond, vindt Eric. “Hij heeft zelf meegeschreven aan het Bouwbesluit, en kon dus heel goed uitleggen wat de gedachte achter een artikel was en hoe je het betreffende artikel moet interpreteren. Aan iedereen die zich bezighoudt met verbouw en herbestemming en de bedoeling achter de bouwregelgeving beter wil begrijpen kan ik deze cursus van harte aanbevelen.”

Meer inzicht in de bouwvoorschriften bij verbouw- en herbestemmingsprojecten? Schrijf je in voor de cursus ‘Verbouw en transformatie’’ op 29 november.

In the spotlight

Ontwerp en brandveiligheidsvoorschriften: een vurige match?

Robert Platje brengt een verrassend element aan het licht waar je misschien nog niet aan had gedacht.  In het Bouwbesluit 2012 staan brandveiligheidsvoorschriften die een behoorlijke impact kunnen hebben op het ontwerp van een gebouw. […]

Ontwerp en brandveiligheidsvoorschriften: een vurige match?

Partner worden

Na afloop kun je met meer kennis en zelfvertrouwen de verwachtingen van je zelf, je partners en medewerkers beter managen.

Partner worden

Leiderschap in projecten

Tijdens de intervisiebijeenkomsten staat het leren reflecteren op jezelf in jouw praktijk als projectmanager of projectleider centraal.

Leiderschap in projecten

Business Bootcamp voor Architecten

Als ondernemer heb je aan twee zaken behoefte: kennis over wat er komt kijken bij het ondernemerschap en een stevig netwerk.

Business Bootcamp voor Architecten

Groen in architectuur

Wie bij het ontwerpen van gebouwen de gebruiker centraal stelt kan niet om het aspect ‘beplanting” heen. Hoe zijn de voordelen van binnengroen onderbouwd en wat is er nodig om beplanting structureel en succesvol mee te nemen in een ontwerp.

Groen in architectuur

Privé: Gezonde gebouwen

Duurzaam binnenklimaat

In deze kennisbijeenkomst neemt Atze Boerstra je mee in alle ins en outs van het binnenmilieu.

Privé: Gezonde gebouwen

Storytelling

Met behulp van een verhaal de ander overtuigen & beïnvloeden. Geef het architectenbureau een menselijk gezicht en een grotere herkenning!

Storytelling

Continu je kennis en kunde updaten is cruciaal

Mirjam Hoveijn is opleidingspecialist van huis uit. Ze weet wat nodig is om trainingen te ontwikkelen die meerwaarde bieden, of in haar woorden: “Die mensen helpen hun kennis en kunde verder te ontwikkelen, zodat je jezelf interessanter maakt voor je werkgever, je medewerkers of je opdrachtgevers.

Continu je kennis en kunde updaten is cruciaal

Social media voor architecten

Dragen uw social media activiteiten eigenlijk wel bij aan het bereiken van uw zakelijk doelen? Genereer meer leads met een rendabele contentstrategie.

Social media voor architecten

InCompany

Wij denken graag mee over maatwerktrainingen!

InCompany

Inloggen op BNA

(Sluiten)