Arie van der Neut: pleidooi voor circulair ontwerpen

Op weg naar een duurzame omgeving moeten ontwerpers weer plaatsnemen in de drivers seat

Arie van der Neut zet op de BNA Architectendag kort zijn opvattingen omtrent circulair ontwerpen uiteen. Maar de sessie heeft tot doel om te testen in hoeverre de deelnemers meegaan met Arie’s overtuiging dat de orkaan van innovaties en ambities op het gebied van circulariteit ontwerpers een uitgelezen kans biedt om in plaats van een dienstbare rol juist de rol van voortrekker te nemen. Hij houdt een pleidooi voor het nu terugnemen van de functie van vernieuwer in het ontwerpproces en toont waar voor ontwerpers de kansen daartoe liggen.

Arie van der Neut is architect en partner bij Studioninedots dat hij in 2011 oprichtte met Albert Herder, Vincent van der Klei en Metin van Zijl. De aanpak die het bureau hanteert voor circulaire gebiedsontwikkeling heeft z’n wortels in de diepgravende research voor en de ervaring met Buiksloterham in Amsterdam Noord. De schaal van het gebied biedt de meeste kansen voor een circulaire aanpak. De methodiek die Studioninedots gebruikt is dan ook het snelst doorontwikkeld bij de ontwikkeling van onder meer Wisselspoor (Utrecht), Cobercokwartier (Arnhem) en het Campinaterrein (Eindhoven). Net als de methode zelf zijn die plannen dynamisch en adaptief. Hier wordt ontworpen voor diversiteit en collectiviteit, lokaal verankerd en veerkrachtig, leefbaar, duurzaam en dierbaar.

Fotocredit: Jussi Puikkonen

Algemeen: Laatste BNA nieuws

wo 27 mrt 2019

Brandveilig Ontwerpen

  • Type: cursus
  • Locatie: Amsterdam (ntb)
  • Organisatie: BNA | Academie
  • Onderwerp: BNA Academie REGELGEVING
Brandveilig Ontwerpen

Nieuws / 01 nov, 2018

BNA Kubus uitgereikt aan Francine Houben

De 42ste BNA Kubus – oeuvreprijs sinds 1965 – is op 1 november uitgereikt aan Francine Houben (Sittard, 1955), spraakmakend architect-directeur en een van de oprichters van het internationaal succesvolle architectenbureau Mecanoo in Delft. In

BNA Kubus uitgereikt aan Francine Houben

Nieuws / 19 jul, 2018

Doe mee met jouw idee tijdens BNA Architectendag 2018

Wat mag volgens jou echt niet ontbreken tijdens de BNA Architectendag? Heb je een suggestie voor een spreker, onderwerp, workshop of activiteit? Of misschien ben je zelf zo’n spreker met een sterk en bevlogen verhaal?

Doe mee met jouw idee tijdens BNA Architectendag 2018

Inloggen op BNA

(Sluiten)