BNA Beste Gebouw 2017: 113 inzendingen

Gebouwde meerwaarde voor mens, maatschappij en opdrachtgever

9 maart 2017

BNA-directeur Fred Schoorl is verheugd over het niveau van de inzendingen voor deze 2017-editie: “Het is bemoedigend om te constateren dat bouwkwaliteit leidend is bij veel opdrachtgevers. Hopelijk inspireren deze topgebouwen de bouwsector, nu de markt weer aantrekt, om bouwkwaliteit te laten prevaleren boven bouwkwantiteit. Goed opdrachtgeverschap en oog voor de meerwaarde voor mens en maatschappij is daarbij van cruciaal belang. Vandaar ook dat de vakjury hier op focust.”

Op 21 maart maakt de vakjury de genomineerde gebouwen bekend, en op 19 mei is de prijsuitreiking bij ASR in Utrecht. De meeste inzendingen vallen deze 11e editie binnen de categorie Identiteit & Icoonwaarde: 33 gebouwen. De categorieën Leefbaarheid & Sociale Cohesie en Particuliere Woonbeleving tellen elk 27 inzendingen, de categorie Stimulerende Omgevingen telt er 26.

21 maart: startschot stemmen Publieksprijs
Aan de jury nu de taak om hun favoriete gebouwen te bezoeken. Juryvoorzitter Hans Wijers: “Architecten en opdrachtgevers hebben te maken met een aantal lange-termijntrends: behoefte aan meer duurzaamheid, via de bebouwde omgeving een bijdrage leveren aan meer inclusiviteit in onze samenleving en natuurlijk innovatie: het benutten van nieuwe materialen en inspelen op de digitalisering. Ik hoop en verwacht dat deze trends op spannende, verrassende manieren zullen voorkomen in alle BNA Beste Gebouw van het Jaarcategorieën.”

De overige juryleden zijn Harry Abels, directeur IAA Architecten, Anne van der Zwaag, directeur designbeurs OBJECT Rotterdam, architect Ellen van der Wal, Edwin Oostmeijer, duurzaam projectontwikkelaar, en Tim van der Grinten, VR-pionier en oprichter Moodbuilders. Op 21 maart maken zij de genomineerde gebouwen bekend. Dit zal tevens het startschot zijn voor de Publieksprijs. In samenwerking met publieksmediapartner de Volkskrant kan elke architectuurliefhebbende Nederlander stemmen op zijn of haar favoriete gebouw. Hierdoor maken alle genomineerden kans om met zowel de Juryprijs als de Publieksprijs naar huis te gaan.

Prijs voor goed opdrachtgeverschap en maatschappelijke meerwaarde
BNA Beste Gebouw van het Jaar is de Nederlandse architectuurprijs voor architectenbureaus die opdrachtgevers en samenleving meerwaarde bieden. De prijs wordt sinds 2006 uitgereikt. Inzenders voor Beste Gebouw van het Jaar moeten aantonen dat het gebouw excellentie in brede zin biedt; naast de architectonische kwaliteit, worden juist ook de gebruiks- en belevingswaarde, de toegevoegde maatschappelijke waarde en de kwaliteit van de samenwerking meegewogen.

BNA: Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus – sinds 1842
Ruim 1200 architectenbureaus zijn verenigd in de BNA, een netwerkvereniging die modern, creatief ondernemerschap bevordert. Met als drijfveer de kracht van architectuur voor de leefomgeving. Missie: het versterken van architectenbureaus die op kansrijke markten toegevoegde waarde bieden aan opdrachtgever en samenleving. De BNA richt zich op architectenbureaus, de opdrachtgevers van architectenbureaus en de samenleving als geheel. Het inzetten en benutten van de collectieve kracht en het actief promoten van de meerwaarde van architecten zijn hierbij onmisbare instrumenten. De BNA viert dit jaar 175-jarig jubileum.

Meer informatie: www.gebouwvanhetjaar.nl en www.bna.nl

Algemeen: Laatste BNA nieuws

do 01 jun 2017

Masterclass Hout deel II: Houthoogbouw

  • Type: masterclass
  • Locatie: Amsterdam (onder voorbehoud)
  • Organisatie: BNA Academie
  • Onderwerp: Specials
Masterclass Hout deel II: Houthoogbouw

di 06 jun 2017

Projectmanagement voor architecten

  • Type: cursus
  • Locatie: Rotterdam (ntb)
  • Organisatie: BNA Academie
  • Onderwerp: management Persoonlijke vaardigheden
Projectmanagement voor architecten

Nieuws / 24 mei, 2017

Lancering Nationaal BIM Protocol: jouw feedback is van belang

Op 10 mei lanceerde de Werkgroep BIM Protocol van de Bouw Informatie Raad (BIR) een ‘Nationaal Model BIM Protocol’, een template voor contractuele voorwaarden van BIM-afspraken tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Samen met het ‘Nationaal Model

Lancering Nationaal BIM Protocol: jouw feedback is van belang

Nieuws / 19 mei, 2017

BNA Beste Gebouw van het Jaar is bekend!

‘Het station voelt als een gebouw waaromheen nog zoveel meer kan ontstaan. Partijen worden...

BNA Beste Gebouw van het Jaar is bekend!

Nieuws / 18 mei, 2017

Kennisdag ‘Wonen op daken’ – Rotterdamse Dakendagen 9 juni

Na de feestelijke boekpresentatie van de publicatie ‘Licht Verdicht‘ in HNI in Rotterdam op 11 mei, is het lichte optoppen in de Rotterdamse binnenstad ook onderwerp van de kennisdag ‘Wonen op daken’ in het kader

Kennisdag ‘Wonen op daken’ – Rotterdamse Dakendagen 9 juni

Nieuws / 16 mei, 2017

Ledenraadpleging onderhandelaarsakkoord CAO 2017-2019

Op dinsdag 9 mei 2017 hebben de cao-delegaties van de BNA en de vakbonden een onderhandelaarsakkoord bereikt over een nieuwe tweejarige cao. Deze zal bij een algemeen verbindend verklaring door SZW voor alle architectenbureaus in Nederland gaan gelden. Wat

Ledenraadpleging onderhandelaarsakkoord CAO 2017-2019

Inloggen op BNA

(Sluiten)