BNA lanceert Richtlijn Gezonde Architectenselecties

Architectenbranche werkt samen met opdrachtgevers aan het voorkomen van perverse prikkels.

23 november 2016

plaatje-van-pdf-gezonde-architectenselectiesVandaag publiceert de BNA de Richtlijn Gezonde Architectenselecties. Doel van de richtlijn is de financiële en creatieve uitputtingsslag van de architectenbranche een halt toe te roepen. Fred Schoorl, BNA-directeur: “Gemeenten, scholen, het rijk, aannemers ondersteunen deze richtlijn om de perverse werking tegen te gaan. Dit betekent dat er een gemeenschappelijke ambitie is om de praktijk van het aanbesteden structureel te verbeteren. Dit is een doorbraak. We willen nu met elkaar een ‘Nieuw Normaal’.”

Architecten laten selecties steeds vaker liggen
De branchevereniging signaleert al jaren dat de tenderkosten de pan uitrijzen. Het is voor bureaus geen verdienmodel meer, ook voor sommige opdrachtgevers is dit steeds vaker het geval. Onlangs berichtte de BNA dat architectenbureaus EU aanbestedingen steeds vaker links laten liggen. Ontwikkelingen die de marktwerking schaden. De Richtlijn wil deze situatie structureel verbeteren.

Samenwerkende partijen aan de Richtlijn
De BNA heeft als initiatiefnemer de richtlijn opgesteld samen met ICSadviseurs en Architectuur Lokaal. Gemeenten, het rijk, adviseurs en aannemers zijn betrokken bij de Richtlijn en erkennen de noodzaak tot een betere aanbestedingscultuur. Ook zij zien dat de markt uit balans is en dat het ten koste dreigt te gaan van een goede marktwerking. Het Rijksvastgoedbedrijf neemt de Richtlijn mee bij het aanpassen van haar inkoopbeleid.

Richtlijn geeft helderheid
Opdrachtgevers vinden het vaak lastig om de juiste uitvraag te kiezen – wat heb je nodig om een architect te selecteren? – en hebben geen idee hoeveel tijd en geld een inschrijvende architect daar aan kwijt is. Die inspanning wordt stelselmatig veel te laag ingeschat. De Richtlijn Gezonde Architectenselecties geeft helderheid. Het verschaft inzicht in de voor- en nadelen van mogelijke uitvragen, maakt de inschrijfkosten inzichtelijk en doet een voorstel om tot een redelijke inschrijfvergoeding te komen.

 ‘Nieuw Normaal’
Opdrachtgevers en architecten moeten en kunnen naar een ‘Nieuw Normaal’. Partijen moeten zich bewust zijn van de inspanning die bij een bepaald type uitvraag hoort en daar naar handelen. En daar ook aanspreekbaar op zijn. Dat betekent ook dat er een redelijke vergoeding overwogen wordt, wanneer een significante inspanning gevraagd wordt, zoals dat ook in de aanbestedingsregels is vastgelegd.

Strategisch inschrijven op aanbestedingen
Mocht je als bureau willen meedingen naar selecties, hoe doe je dat dan op een succesvolle manier, en welke mogelijkheden biedt de nieuwe aanbestedingswet daarvoor? Daarover gaat de interactieve workshop ‘Strategisch inschrijven op aanbestedingen’ op 16 december van de BNA Academie. Meld je hier aan.

De Richtlijn Gezonde Architectenselecties kan hier worden gedownload.

Zie ook het interview met de BNA in Het Financieele Dagblad.

De BNA bedankt haar samenwerkingspartners:
ICSadviseurs: Jan Willem van Kasteel en Dennis Sandbulte
Architectuur Lokaal: Cilly Jansen en Bram Talman

De BNA bedankt tevens de deelnemers aan de workshops, Aanbestedingstafels o.a.:
Atelier Rijksbouwmeester & Rijksvastgoedbedrijf
Gemeenten Amsterdam en Rotterdam
Ruimte OK
Diverse architectenbureaus
Bouwregie Netwerk
VNG
NLingenieurs
Bureau Inkoop Zuid Oost Brabant (BIZOB)
BAM
Ballast Nedam
Heijmans
De Nijs en zonen
HEVO
ZRI
PROCAP
Twijnstra Gudde
Glaser & Partners
ABC Nova
AT Osborne

Speciale dank gaat uit naar Roger Tan, BNA-bestuur, voor zijn inzet bij het tot stand komen van de Richtlijn Gezonde Architectenselecties.

Algemeen: Laatste BNA nieuws

do 22 mrt 2018

BNA Live 2018: Groningen

  • Type: overig
  • Locatie: De Zwarte Hond
  • Organisatie: BNA
  • Onderwerp: BNA BNA Netwerken
BNA Live 2018: Groningen

do 22 mrt 2018

BNA Live 2018: Enschede

  • Type: overig
  • Locatie: IAA architecten, Enschede
  • Organisatie: BNA
  • Onderwerp: BNA BNA Netwerken
BNA Live 2018: Enschede

Nieuws / 19 mrt, 2018

Vaste Kamercommissie agendeert beter aanbesteden architecten

In een speciale bijeenkomst van MKB-Nederland met de Vaste Kamercommissie voor Economische Zaken en Klimaat op 14 maart jl. heeft BNA-directeur Fred Schoorl een toezegging gekregen voor architecten en creatieve industrie over aanbesteden. Zijn kritische

Vaste Kamercommissie agendeert beter aanbesteden architecten

Nieuws / 12 mrt, 2018

Actieagenda Beter Aanbesteden maakt aanbesteden leuk

Staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat heeft op 16 februari de Actieagenda Beter Aanbesteden  in ontvangst genomen. Dit is het eerste concrete resultaat van het Programma Beter Aanbesteden van EZK. Het document is niet

Actieagenda Beter Aanbesteden maakt aanbesteden leuk

Nieuws / 27 feb, 2018

Doe mee aan de BNA Conjunctuurmeting voorjaar 2018

De BNA nodigt alle leden uit om deel te nemen aan de Conjunctuurmeting voorjaar 2018 met extra vragen over actuele onderwerpen in samenwerking met de Stichting Fonds Architectenbureaus (SFA). Dit geeft inzicht in de visie van bureaus

Doe mee aan de BNA Conjunctuurmeting voorjaar 2018

Nieuws / 29 jan, 2018

Klacht BNA bij Commissie van Aanbestedingsexperts gegrond

De BNA heeft bij de Commissie van Aanbestedingsexperts geklaagd over een disproportionele uitvraag. Onlangs heeft de Commissie haar advies in deze zaak gepubliceerd. Disproportionele uitvragen komen helaas regelmatig voor. Wanneer de BNA hier een melding

Klacht BNA bij Commissie van Aanbestedingsexperts gegrond

Inloggen op BNA

(Sluiten)