BNA lanceert Richtlijn Gezonde Architectenselecties

Architectenbranche werkt samen met opdrachtgevers aan het voorkomen van perverse prikkels.

23 november 2016

plaatje-van-pdf-gezonde-architectenselectiesVandaag publiceert de BNA de Richtlijn Gezonde Architectenselecties. Doel van de richtlijn is de financiële en creatieve uitputtingsslag van de architectenbranche een halt toe te roepen. Fred Schoorl, BNA-directeur: “Gemeenten, scholen, het rijk, aannemers ondersteunen deze richtlijn om de perverse werking tegen te gaan. Dit betekent dat er een gemeenschappelijke ambitie is om de praktijk van het aanbesteden structureel te verbeteren. Dit is een doorbraak. We willen nu met elkaar een ‘Nieuw Normaal’.”

Architecten laten selecties steeds vaker liggen
De branchevereniging signaleert al jaren dat de tenderkosten de pan uitrijzen. Het is voor bureaus geen verdienmodel meer, ook voor sommige opdrachtgevers is dit steeds vaker het geval. Onlangs berichtte de BNA dat architectenbureaus EU aanbestedingen steeds vaker links laten liggen. Ontwikkelingen die de marktwerking schaden. De Richtlijn wil deze situatie structureel verbeteren.

Samenwerkende partijen aan de Richtlijn
De BNA heeft als initiatiefnemer de richtlijn opgesteld samen met ICSadviseurs en Architectuur Lokaal. Gemeenten, het rijk, adviseurs en aannemers zijn betrokken bij de Richtlijn en erkennen de noodzaak tot een betere aanbestedingscultuur. Ook zij zien dat de markt uit balans is en dat het ten koste dreigt te gaan van een goede marktwerking. Het Rijksvastgoedbedrijf neemt de Richtlijn mee bij het aanpassen van haar inkoopbeleid.

Richtlijn geeft helderheid
Opdrachtgevers vinden het vaak lastig om de juiste uitvraag te kiezen – wat heb je nodig om een architect te selecteren? – en hebben geen idee hoeveel tijd en geld een inschrijvende architect daar aan kwijt is. Die inspanning wordt stelselmatig veel te laag ingeschat. De Richtlijn Gezonde Architectenselecties geeft helderheid. Het verschaft inzicht in de voor- en nadelen van mogelijke uitvragen, maakt de inschrijfkosten inzichtelijk en doet een voorstel om tot een redelijke inschrijfvergoeding te komen.

 ‘Nieuw Normaal’
Opdrachtgevers en architecten moeten en kunnen naar een ‘Nieuw Normaal’. Partijen moeten zich bewust zijn van de inspanning die bij een bepaald type uitvraag hoort en daar naar handelen. En daar ook aanspreekbaar op zijn. Dat betekent ook dat er een redelijke vergoeding overwogen wordt, wanneer een significante inspanning gevraagd wordt, zoals dat ook in de aanbestedingsregels is vastgelegd.

Strategisch inschrijven op aanbestedingen
Mocht je als bureau willen meedingen naar selecties, hoe doe je dat dan op een succesvolle manier, en welke mogelijkheden biedt de nieuwe aanbestedingswet daarvoor? Daarover gaat de interactieve workshop ‘Strategisch inschrijven op aanbestedingen’ op 16 december van de BNA Academie. Meld je hier aan.

De Richtlijn Gezonde Architectenselecties kan hier worden gedownload.

Zie ook het interview met de BNA in Het Financieele Dagblad.

De BNA bedankt haar samenwerkingspartners:
ICSadviseurs: Jan Willem van Kasteel en Dennis Sandbulte
Architectuur Lokaal: Cilly Jansen en Bram Talman

De BNA bedankt tevens de deelnemers aan de workshops, Aanbestedingstafels o.a.:
Atelier Rijksbouwmeester & Rijksvastgoedbedrijf
Gemeenten Amsterdam en Rotterdam
Ruimte OK
Diverse architectenbureaus
Bouwregie Netwerk
VNG
NLingenieurs
Bureau Inkoop Zuid Oost Brabant (BIZOB)
BAM
Ballast Nedam
Heijmans
De Nijs en zonen
HEVO
ZRI
PROCAP
Twijnstra Gudde
Glaser & Partners
ABC Nova
AT Osborne

Speciale dank gaat uit naar Roger Tan, BNA-bestuur, voor zijn inzet bij het tot stand komen van de Richtlijn Gezonde Architectenselecties.

Algemeen: Laatste BNA nieuws

Nieuws / 07 aug, 2018

Onderzoek BNA International: Kansen en knelpunten

Internationaal werkende Nederlandse architecten kiezen een duidelijk profiel voor de internationale markt. Dat blijkt uit onderzoek onder architectenbureaus die deelnemen aan het programma BNA International. Hun buitenlands succes is gebaseerd op duurzame ontwikkeling, een integrale

Onderzoek BNA International: Kansen en knelpunten

Nieuws / 03 jul, 2018

Architectenbureaus spelen eigen ‘WK voetbal’

Terwijl in Rusland het WK voetbal voor landenteams wordt gespeeld gingen afgelopen weekend in Rotterdam architectenbureaus de strijd aan voor de Archicup 2018. Na twee zeer spannende halve finales en de finale trok OMA aan

Architectenbureaus spelen eigen ‘WK voetbal’

Nieuws / 03 jul, 2018

BNA presenteert standpunt aanbesteden voor EU commissie

De Europese Commissie zit niet stil. Zij bezint zich op beleid om de aanbestedingspraktijk verder te verbeteren. De focus ligt daarbij op het bevorderen van innovatie, duurzaamheid, sociale doelen en de toegankelijkheid van overheidsopdrachten voor

BNA presenteert standpunt aanbesteden voor EU commissie

Nieuws / 24 apr, 2018

Één jaar De Bouwagenda

Op 19 april jl stond De Bouwagenda stil bij haar éénjarig bestaan tijdens een congres in Den Haag. Op deze dag overhandigde taskforce voorzitter Bernard Wientjes het verantwoordingsdocument ‘Eén jaar De Bouwagenda’ aan minister Ollongren, van

Één jaar De Bouwagenda

Inloggen op BNA

(Sluiten)