Notitie Ruimte, water en ontwerp aangeboden

Pleidooi voor een integrale aanpak van de wateropgave aangeboden aan Hermen Borst, directeur Staf Deltacommissaris

20 maart 2017

Nederland staat internationaal bekend om zijn architectuur, ingenieurskunst en vormgeving. Buitenlanders zijn dikwijls jaloers op het ‘design thinking’ dat hier zorgt voor de hoge kwaliteit in onze dagelijkse leefomgeving. Maar hoe krijgen we de Nederlandse ontwerpkracht nog beter verankerd in de grootschalige wateropgaven waar de rivierdelta waarin wij leven voor staat? En dan niet alleen maar in de ‘eerste laag’ – de dijken – maar vooral in de tweede laag, de laaggelegen gebieden achter de dijk die een belangrijke schakel vormen in de meerlaagse veiligheid van ons land?

Uit praktijkvoorbeelden als Nijmegen-Lent of Noordwaard blijkt dat samenwerken tussen de verschillende disciplines en stakeholders – ingenieurs en ontwerpers, maar ook overheden en bewoners – kan leiden tot duurzame en integrale oplossingen, die ook nog eens door alle partijen omarmd worden. Maar hoe kunnen de civieltechnisch ingenieurs, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten en architecten elkaar versterken? Hoe krijgen we dit soort nieuwe vormen van governance en samenwerking stevig verankerd in het beleid? En wat kan de beroepsgroep van architecten, stedenbouwkundigen en landschapsarchitecten hier zelf aan doen?

De BNA en het Delta Ontwerpplatform (DOP)*, sloegen eind 2016 de handen ineen om samen met koplopers op het gebied van ontwerpen met ruimte en water in gesprek te gaan. Deelnemers aan het gesprek waren: Jannemarie de Jonge (Wing), Frans Klijn (Deltares), Femke Feenstra (dJGA Architecten), Pieter Boone (Alterra), Fred Schoorl (BNA) en Walter de Vries (gemeente Rotterdam). Onder de leiding van Tracy Metz werd het debat gevoerd over bovenstaande en andere vragen. De uitkomsten, een boeiende reeks conclusies, denkrichtingen en aanbevelingen, zijn verwerkt in een notitie.

De notitie is gericht aan alle professionals die werken op het snijvlak van ruimte en water en is daarmee ook een oproep aan de vakwereld van ontwerpers zelf. We hopen dat zij handvatten biedt meer en vaker bruggen te slaan tussen beleidsmakers en ontwerpende disciplines, en de Nederlandse delta niet alleen maar veilig maar ook leefbaar, bruikbaar en mooi te houden.

Op 16 maart 2017 is de notitie ‘Ruimte, water en ontwerp’ aangeboden aan de directeur Staf Deltacommissaris, Hermen Borst.

Download hier de notitie ‘Ruimte, water en ontwerp’.

Aanbieding door Michiel van Dongen (IenM) en Fred Schoorl (BNA) aan Hermen Borst (SDC)

 

*Het DOP is per 1 januari 2017 onderdeel van het Actieprogramma Ruimtelijk Ontwerp 2017-2020 en is opgenomen in Atelier X (Klimaat en Water).

 

 

 

Algemeen: Laatste BNA nieuws

do 01 jun 2017

Masterclass Hout deel II: Houthoogbouw

  • Type: masterclass
  • Locatie: Amsterdam (onder voorbehoud)
  • Organisatie: BNA Academie
  • Onderwerp: Specials
Masterclass Hout deel II: Houthoogbouw

di 06 jun 2017

Projectmanagement voor architecten

  • Type: cursus
  • Locatie: Rotterdam (ntb)
  • Organisatie: BNA Academie
  • Onderwerp: management Persoonlijke vaardigheden
Projectmanagement voor architecten

Nieuws / 08 mei, 2017

‘Licht Verdicht’: grensverleggende ideeën voor optoppen in hart Rotterdam

Wonen in het hart van de stad is gewilder dan ooit. Dat betekent dat steden voor een zeer uitdagende verdichtingsopgave staan. Zo ook Rotterdam. In Licht Verdicht, een onderzoek naar verdichten door optoppen, keken 7

‘Licht Verdicht’: grensverleggende ideeën voor optoppen in hart Rotterdam

Nieuws / 13 mrt, 2017

Doe mee aan de BNA Conjunctuurmeting voorjaar 2017

De BNA nodigt alle leden uit om deel te nemen aan de Conjunctuurmeting voorjaar 2017 met daarin extra vragen over een aantal actuele onderwerpen. Deze geven u inzicht in de visie van collega bureaus op arbeidszaken,

Doe mee aan de BNA Conjunctuurmeting voorjaar 2017

Nieuws / 03 jan, 2017

Bureaus verwachten lichte stijging aantal medewerkers in 2017

Een kwart van de architectenbureaus verwacht een stijging van het aantal medewerkers. Bijna zeven van de tien bureaus schat in dat het aantal medewerkers ongeveer gelijk blijft. Dat blijkt uit de BNA Conjunctuurmeting najaar 2016, die

Bureaus verwachten lichte stijging aantal medewerkers in 2017

Nieuws / 27 okt, 2016

Doe mee aan de conjunctuurmeting najaar 2016

Graag vragen wij uw mening voor de BNA conjunctuurpeiling najaar 2016. Uit de branche komen uiteenlopende geluiden. Van zeer positief tot nog steeds negatief. De conjunctuurpeiling maakt het mogelijk een goed beeld te krijgen van hoe de zaken

Doe mee aan de conjunctuurmeting najaar 2016

Inloggen op BNA

(Sluiten)