“Ik wil persoonlijke architectuur maken voor de mensen om wie het gaat”

Sinds wanneer ben je architect en hoe lang is je bureau actief?

Ik ben al 20 jaar werkzaam als architect en sinds juli 2015 ben ik mijn eigen bureau gestart. Ik wilde graag persoonlijke architectuur maken vanuit mijn eigen waarden en normen. Daarnaast is het prettig om je eigen tijd in te kunnen vullen en je eigen koers te bepalen. Mens, maatschappelijke context hebben en duurzaamheid zijn daarbij belangrijke punten voor mij. Ik ervaar het als een mooie stap in mijn carrière.

Waarom ben je architect geworden?

Van kleins af aan was ik al de meubelen in mijn kamer aan het verschuiven en in zandafgravingen hele woningen aan het uitgraven. Daarnaast vond ik techniek en tekenen erg leuk. Dat heeft geleid tot de keuze van architect.

Wat wil je bereiken met je ontwerpen?

Met mijn ontwerpen hoop ik de wereld een beetje mooier te maken. En vooral mensen blij te maken. Ik geloof dat als mensen wonen en werken in gebouwen en omgevingen waarin zij zich thuis voelen, ze gezonder zijn, beter presteren en gelukkiger zijn.

Waar ligt je ambitie? Hoe ziet je bureau er over vijf jaar uit?

Over 5 jaar hoop ik dat ik met mijn bureau een wezenlijke bijdrage te hebben geleverd aan de verduurzaming van Nederland. Mens, maatschappij en duurzaamheid vormen nog steeds de kernwaarden van mijn bureau. Ik werk momenteel samen met een ontwikkelaar aan een vernieuwd concept met duurzame ‘Nul op de meter’ woningen. Ook ben ik een jaar geleden gestart met een duurzaamheidscafé om particulieren laagdrempelig te informeren over duurzaamheid. Over vijf jaar gaat het ondernemen mij moeiteloos af.

Je naam is Bee Different, waarmee onderscheid jij je van andere architectenbureaus?

Mijn grootste onderscheid ben ik zelf (en mijn Beetle Cabrio [lacht]). Jarenlang heb ik als architect en projectleider gewerkt aan de meest uiteenlopende projecten. Daarmee heb ik enorm veel kennis opgedaan. Doordat ik nu voor de derde keer ook zelf ga bouwen weet ik ook hoe het is om aan de opdrachtgeverskant te staan. Ik wil persoonlijke architectuur maken voor de mensen om wie het gaat en niet voor mezelf. Architectuur met gevoel, gebouwen waar mensen zicht thuis voelen. Ik hoor meer dan mensen mij vertellen en vertaal dat in mijn ontwerpen.

Wat is voor jou de meerwaarde van architectuur/architecten in het bouwproces?

Architecten zijn getraind om grensoverschrijdend te denken en verbindingen te leggen waar anderen ze soms niet zien – dat is in ieder geval mijn ervaring. We kunnen meedenken op verschillende niveaus, over bijvoorbeeld technische aspecten of het doorvoeren van bezuinigen en spelen zo de rol van verbinder. Hierdoor kunnen we verschillende disciplines enthousiasmeren om samen tot een duurzame en voor de gebruikers beste oplossing te komen. Dat vind ik een zeer waardevolle kracht.

Tot slot: waarom ben je lid van de BNA geworden en wat verwacht je van het lidmaatschap?

Ik merk dat veel mensen waarde hechten aan de naam BNA, waar een enorme hoeveelheid  kennis verzameld en gedeeld. Mijn verwachting is dat ik door mijn lidmaatschap een snellere groei als ondernemer kan doormaken, waardoor ik nog meer mensen kan en mag helpen.

 

Jenny Smets is eigenaar van Bee Different

Algemeen: Laatste BNA nieuws

vr 03 aug 2018

JOIN the PRIDE

  • Type: overig
  • Locatie: Pension Homeland, Amsterdam
  • Organisatie: BNA
JOIN the PRIDE

Inloggen op BNA

(Sluiten)