Nieuw BNA-lid Rob Reintjes stelt zich voor

Sinds wanneer ben je architect en hoe lang is je bureau actief?
In januari 2011 behaalde ik masters in zowel architectuur als stedenbouw aan de TU Delft. Voor verschillende ondernemingen in de Retail ontwierp ik toen al routing- en interieurconcepten; zo was ik op ieder schaalniveau thuis. Na mijn diplomering maakte ik een vliegende start bij architectenbureau Cepezed en werkte ik nadien nog bij verschillende andere gerenommeerde bureaus, waaronder MEI en MoederscheimMoonen. In 2016 startte ik JURY!, dat inmiddels verschillende hoogwaardige projecten realiseerde en stap voor stap groeiende is.

Waarom ben je architect geworden?
Ik herinner mij de logeerpartijtjes met mijn twee jaar oudere neef waarbij wij steevast op grote vellen papier ware metropolen begonnen te tekenen; volledig in 3D en uiteraard vol met fly-overs in met rechtstreeks uit onze fantasie ontsnapte wolkenkrabbers. Ook waren we verknocht aan het bouwen van huizen met Lego. Mijn twee jaar oudere neef was mij lichtjaren voor in de ontwikkeling van zijn tekenkwaliteiten. Echter, toen al heeft het besef dat er iemand beter is in het tekenen, in die tijd voor mij de maatstaf of je geschikt zou zijn om architect te worden, mij er niet van weerhouden om vol te blijven houden. Het is voor mij altijd een drijfveer geweest om mijzelf te  verbeteren en net zo goed te worden als mijn neef. Een ambitieus streven blijft de ontwikkeling stuwen.

Waar ligt je ambitie?
Toen ik een jaar of 20 was zei ik altijd dat ik een bureau zou willen leiden met drie kantoren wereldwijd; één in New York, één in Tokyo en één in Maassluis. In die tijd was dat denk ik voornamelijk een ‘status’ dingetje. Inmiddels ben ik iets wijzer en erachter gekomen dat ik de nieuwe Kuip zou willen ontwerpen, of een museum in New York; grote publieke gebouwen waar heel veel mensen gebruik van maken. Dit maakt de ontwerpopgave complexer en dus wordt het een grotere uitdaging om ‘de puzzel’ goed te leggen. Om opgaven als deze  in opdracht te kunnen nemen heeft het bureau dus capaciteit nodig; Het is mijn ambitie om een sterk team op te bouwen. Een team dat met veel plezier en elkaar over heel de wereld bijdraagt aan een betere leefomgeving, waarbij allen trots zijn op het werk dat wij met elkaar en de andere betrokkenen weten te realiseren.

Hoe ziet je bureau er over vijf jaar uit?
Het liefste zou je iedere benodigde stap in een hoog tempo achter elkaar willen zetten. Maar zelf geloof ik in gecontroleerde groei. Zodra het team een zekere omvang heeft, kan er een stukje uit dit team, met het bedrijfs-DNA een nieuwe ‘afdeling’ opzetten waarbij het gedachtegoed gewaarborgd blijft. Op de manier geloof ik in gecontroleerde groei. Over vijf jaar hoop ik dat JURY! uit een team bestaat, waarbij iedereen trots op zijn/haar werk en bedrijf is. En het liefste met drie kantoren wereldwijd.

Waarmee onderscheid jij je van andere architectenbureaus?
Net als de meeste architecten ben ik in de waan dat ik goed kan luisteren naar de opdrachtgever. Echter graag wil ik met mijn bureau daar ook naar handelen. Door meer tijd in de voorkant van het ontwerpproces te stoppen, geloof ik erin dat er meer weloverwogen en dus duurzamere ontwerpoplossingen gekozen worden. Dit vertaalt zich door meer contactmomenten met de opdrachtgevers te hebben en hen iets meer de tijd te geven om mogelijke oplossingen te laten bezinken en overwegen. Daarnaast streef ik ernaar om in ieder deel van het proces veel aandacht te stoppen. Omdat ik er in geloof dat ieder beetje energie dat je op welk vlak binnen het ontwerpproces dan ook stopt, invloed heeft op het uiteindelijke resultaat van het gerealiseerde gebouw.

Wat is voor jou de meerwaarde van architectuur / architecten in het bouwproces?
Ieder gebouw heeft één of meerdere doelen. Van een architect mag verwacht worden dat hij/zij hier goed over nadenkt en zodoende goede motivaties ten grondslag liggen aan bepaalde ontwerpkeuzen. Op deze manier ontstaat er een gebouw dat veel langer zijn doel(en) op een goede manier kan dienen. Kortom, gebouwen worden slimmer en er wordt het maximale aan mogelijkheden uit het gebouw gehaald. Aangezien gebouwen doorgaans een lange levensduur hebben, loont het de moeite om hier goed over na te denken.

Waarom ben je BNA-lid geworden, wat verwacht je van het lidmaatschap?
Met name de kennisverrijking in de vorm van workshops, lezingen en symposia die vanuit de BNA georganiseerd worden vind ik erg interessant. Wanneer mijn bureau iets geconsolideerd is, zou ik het ook mooi vinden om via de BNA iets bij te kunnen dragen aan ons prachtige vak.

Rob Reintjes is eigenaar van architectenbureau JURY!

 

Algemeen: Laatste BNA nieuws

do 06 jun 2019

Parametrisch ontwerpen

  • Type: workshop
  • Locatie: Amsterdam (ntb)
  • Organisatie: BNA | Academie
  • Onderwerp: BNA Academie Vakmanschap
Parametrisch ontwerpen

Nieuws / 23 mei, 2019

Vakjury kiest 9 toptalenten voor Next Step Program 2019

Op 14 mei kwam de vakjury van het Next Step Program voor jong architectuurtalent bijeen om de Next Step Ahead Group te kiezen. Meer dan 40 inzenders hadden zich opgegeven voor deze 3e editie van

Vakjury kiest 9 toptalenten voor Next Step Program 2019

Nieuws / 23 mei, 2019

Ontwerpkracht voor bedrijventerreinen

Op vrijdag 10 mei presenteerden vier jonge ontwerpteams bestaand uit BNA-architecten, landschapsarchitecten en andere specialisten op bedrijventerrein Hoorn80 hun visies op energieneutrale bedrijventerreinen. De ontwerpstudie was een initiatief van BNA Onderzoek, Kortman Duurzame Gebiedsontwikkeling, de

Ontwerpkracht voor bedrijventerreinen

Nieuws / 17 mei, 2019

Noord-Zuidlijn is BNA Beste Gebouw van het Jaar 2019

De Noord-Zuidlijn in Amsterdam is verkozen tot het BNA Beste Gebouw van het Jaar 2019. Architect Jan Benthem (Benthem Crouwel Architects) en een vertegenwoordiger van opdrachtgever gemeente Amsterdam, Metro en Tram namen hun prijs – een

Noord-Zuidlijn is BNA Beste Gebouw van het Jaar 2019

Inloggen op BNA

(Sluiten)