‘Wij kunnen de BNA benutten om ons bureau verder te professionaliseren’

studio PROTOTYPE stelt zich voor

Sinds wanneer zijn jullie architect en hoe lang is jullie bureau actief?
Ik weet het nog als dag van gister… Wij hebben ons bureau opgericht op de dag dat Lehman Brothers Failliet ging op 15 September 2008; aan de vooravond van de grootste vastgoedcrisis. Waarom toen, kun je je afvragen? Voor ons was juist dit het moment om vanuit eigen kracht een bureau op te starten. Je kunt zeggen dat de crisis ons gevormd heeft tot wat we nu zijn als studio PROTOTYPE. Onze onderlinge samenwerking gaat verder terug; Jeroen Steenvoorden en ik (Jeroen Spee), grondleggers van ons bureau, zijn samen afgestudeerd aan de TU Delft in 2006.

Je zou dus kunnen zeggen dat de basis van onze samenwerking en het bureau dus tijdens onze studietijd is gevormd.Waarom ben je architect geworden?
Dit zat er bij mij als kind al vroeg in. Als kind was ik altijd al aan het tekenen en schilderen van ruimtelijke perspectieven van gebouwen. Daarnaast bouwde ik als kind veel met Lego. Ik was verslaafd aan het maken van ruimtelijke vormen en gebouwen, dat ging zelfs zover dat ik met een van mijn bouwwerken genomineerd werd voor de nationale Lego kampioenschappen. Nog steeds is het een mooi middel om iets ruimtelijk in beeld te brengen, getuige de The Why Factory van Winy Maas aan de TU Delft. In dezelfde periode verwonderde ik me over hoe mooi Nederland kon zijn, maar soms ook hoe lelijk. Zittend achterin de auto van mijn ouders probeerde ik gebouwen langs de snelweg in mijn gedachten mooier te maken, dit raakt ook de intrinsieke motivatie om een bijdrage te kunnen leveren als ontwerper aan een mooiere en betere wereld.

Waar ligt jullie ambitie? Hoe ziet het bureau er over vijf jaar uit?
Wij hebben dit als studio PROTOTYPE niet zo uitgestippeld, het ligt aan de opgaven waar je aan mag werken. Wij hadden in de crisis een belangrijke regel: bij de weinige opdrachten die we hadden, hebben we geprobeerd het maximale uit elke opgave te halen. Dat klinkt logisch of clichématig, maar dit is nog niet zo makkelijk. Deze filosofie hebben we nog steeds en dit levert goed doorwrochte en fijn gedetailleerde gebouwen op, die met enige regelmaat worden opgemerkt door jury’s en media in binnen- en buitenland.

Waarmee onderscheiden jullie je van andere architectenbureaus?
Wij stoppen niet voordat het detail van het gebouw 100% klopt. Een gebouw moet niet alleen goed zijn op beeld, maar moet ook op de juiste wijze aanvoelen als je het aanraakt. Hier gaan we heel ver in, zelfs zo ver dat we een gedeelte van het risico en de werkzaamheden van andere partijen in de bouwkolom dikwijls overnemen. Dit doen we met een duidelijk doel: het resultaat. De opdrachtgever meer kwaliteit bieden tegen een gunstiger investering.

Wat is voor jullie de meerwaarde van architectuur / architecten in het bouwproces?
Het draait veelal om kennis binnen het bouwproces. Ik stoor mij aan de versplintering van de kennis binnen de bouwkolom; hoe meer partijen, hoe meer kans op fouten en hoe meer partijen naar elkaar gaan wijzen. Architecten kunnen ook de hand in eigen boezem steken, we zijn blijkbaar niet meer in staat of worden niet goed opgeleid om een fatsoenlijk detail te tekenen en hebben technische kennis niet paraat om inhoudelijk een goede discussie te voeren. We hebben vanaf het begin geïnvesteerd om alles zelf te willen doen, wij ontwerpen projecten tot het laatste detail en nemen zelfs met een aantal kleinere projecten de rol van de aannemer over. Je kunt het vergelijken met de rol die de architect in het buitenland nog wel heeft, bijvoorbeeld in Zwitserland. Op deze wijze kan de architect ook inhoudelijk technisch een evidente bijdrage leveren aan het ontwerp- en bouwproces.

Waarom zijn jullie BNA-lid geworden, wat verwachten jullie van het lidmaatschap?
We zijn met de BNA in aanraking gekomen via de nominatie van ons bureau voor het Next Step Program, we kwamen met de BNA in gesprek en merkte dat ze ons veel te bieden hebben in de vorm van cursussen en meetings en daarnaast fungeren als spin in het web voor veel vraagstukken. Wij kunnen de BNA benutten om ons bureau verder te professionaliseren.

 

 

 

 

 

Jeroen Spee (op de foto rechts) en Jeroen Steenvoorden, Oprichters studio PROTOTYPE

Fotografie:  Robertino Nikolic

Algemeen: Laatste BNA nieuws

Nieuws / 19 apr, 2019

De Stad van de toekomst – Stad maken in tijden van grote transities

De door BNA Onderzoek gecoördineerde ontwerpstudie naar de stad van de toekomst, die een jaar duurde, heeft tien ontwerpvisies voor de vijf grootste steden van Nederland opgeleverd. Deze zijn nu gebundeld in een boek en

De Stad van de toekomst – Stad maken in tijden van grote transities

Nieuws / 18 apr, 2019

Akkoord cao architectenbranche 2019-2021

Begin april is de ledenraadpleging afgerond en op 17 april hebben alle cao-partijen (BNA, FNV, CNV, de Unie) definitief ingestemd met de nieuwe cao 2019-2021 voor de architectenbranche. Voor de cao wordt bij het ministerie

Akkoord cao architectenbranche 2019-2021

Nieuws / 16 apr, 2019

Leve de architectuur, vier de verschillen!

Update:  De discussie over de renovatie van Het Binnenhof zwelt met de dag aan. Adriaan Mout (LEVS Architecten) schreef een prikkelende blog op de Cobouw.nl en BNA-lid Joost Ector sprak er met wijze woorden over

Leve de architectuur, vier de verschillen!

Nieuws / 16 apr, 2019

Concept handvatten voor concrete aanpak circulair bouwen gereed

Drie actieteams van CB’23 (Circulair Bouwen 2023) hebben ieder een concept leidraad opgesteld met handvatten voor de concrete aanpak van circulair bouwen: Actieteam Framework circulair bouwen, Actieteam Paspoorten voor de bouw en Actieteam Meten van

Concept handvatten voor concrete aanpak circulair bouwen gereed

Inloggen op BNA

(Sluiten)