‘Wij kunnen de BNA benutten om ons bureau verder te professionaliseren’

studio PROTOTYPE stelt zich voor

Sinds wanneer zijn jullie architect en hoe lang is jullie bureau actief?
Ik weet het nog als dag van gister… Wij hebben ons bureau opgericht op de dag dat Lehman Brothers Failliet ging op 15 September 2008; aan de vooravond van de grootste vastgoedcrisis. Waarom toen, kun je je afvragen? Voor ons was juist dit het moment om vanuit eigen kracht een bureau op te starten. Je kunt zeggen dat de crisis ons gevormd heeft tot wat we nu zijn als studio PROTOTYPE. Onze onderlinge samenwerking gaat verder terug; Jeroen Steenvoorden en ik (Jeroen Spee), grondleggers van ons bureau, zijn samen afgestudeerd aan de TU Delft in 2006.

Je zou dus kunnen zeggen dat de basis van onze samenwerking en het bureau dus tijdens onze studietijd is gevormd.Waarom ben je architect geworden?
Dit zat er bij mij als kind al vroeg in. Als kind was ik altijd al aan het tekenen en schilderen van ruimtelijke perspectieven van gebouwen. Daarnaast bouwde ik als kind veel met Lego. Ik was verslaafd aan het maken van ruimtelijke vormen en gebouwen, dat ging zelfs zover dat ik met een van mijn bouwwerken genomineerd werd voor de nationale Lego kampioenschappen. Nog steeds is het een mooi middel om iets ruimtelijk in beeld te brengen, getuige de The Why Factory van Winy Maas aan de TU Delft. In dezelfde periode verwonderde ik me over hoe mooi Nederland kon zijn, maar soms ook hoe lelijk. Zittend achterin de auto van mijn ouders probeerde ik gebouwen langs de snelweg in mijn gedachten mooier te maken, dit raakt ook de intrinsieke motivatie om een bijdrage te kunnen leveren als ontwerper aan een mooiere en betere wereld.

Waar ligt jullie ambitie? Hoe ziet het bureau er over vijf jaar uit?
Wij hebben dit als studio PROTOTYPE niet zo uitgestippeld, het ligt aan de opgaven waar je aan mag werken. Wij hadden in de crisis een belangrijke regel: bij de weinige opdrachten die we hadden, hebben we geprobeerd het maximale uit elke opgave te halen. Dat klinkt logisch of clichématig, maar dit is nog niet zo makkelijk. Deze filosofie hebben we nog steeds en dit levert goed doorwrochte en fijn gedetailleerde gebouwen op, die met enige regelmaat worden opgemerkt door jury’s en media in binnen- en buitenland.

Waarmee onderscheiden jullie je van andere architectenbureaus?
Wij stoppen niet voordat het detail van het gebouw 100% klopt. Een gebouw moet niet alleen goed zijn op beeld, maar moet ook op de juiste wijze aanvoelen als je het aanraakt. Hier gaan we heel ver in, zelfs zo ver dat we een gedeelte van het risico en de werkzaamheden van andere partijen in de bouwkolom dikwijls overnemen. Dit doen we met een duidelijk doel: het resultaat. De opdrachtgever meer kwaliteit bieden tegen een gunstiger investering.

Wat is voor jullie de meerwaarde van architectuur / architecten in het bouwproces?
Het draait veelal om kennis binnen het bouwproces. Ik stoor mij aan de versplintering van de kennis binnen de bouwkolom; hoe meer partijen, hoe meer kans op fouten en hoe meer partijen naar elkaar gaan wijzen. Architecten kunnen ook de hand in eigen boezem steken, we zijn blijkbaar niet meer in staat of worden niet goed opgeleid om een fatsoenlijk detail te tekenen en hebben technische kennis niet paraat om inhoudelijk een goede discussie te voeren. We hebben vanaf het begin geïnvesteerd om alles zelf te willen doen, wij ontwerpen projecten tot het laatste detail en nemen zelfs met een aantal kleinere projecten de rol van de aannemer over. Je kunt het vergelijken met de rol die de architect in het buitenland nog wel heeft, bijvoorbeeld in Zwitserland. Op deze wijze kan de architect ook inhoudelijk technisch een evidente bijdrage leveren aan het ontwerp- en bouwproces.

Waarom zijn jullie BNA-lid geworden, wat verwachten jullie van het lidmaatschap?
We zijn met de BNA in aanraking gekomen via de nominatie van ons bureau voor het Next Step Program, we kwamen met de BNA in gesprek en merkte dat ze ons veel te bieden hebben in de vorm van cursussen en meetings en daarnaast fungeren als spin in het web voor veel vraagstukken. Wij kunnen de BNA benutten om ons bureau verder te professionaliseren.

 

 

 

 

 

Jeroen Spee (op de foto rechts) en Jeroen Steenvoorden, Oprichters studio PROTOTYPE

Fotografie:  Robertino Nikolic

Algemeen: Laatste BNA nieuws

Nieuws / 19 feb, 2019

Caroline Bos over inclusief beleid UNStudio

UNStudio organiseert voor haar medewerkers een aantal keer per jaar UNS Talks: interne inspirerende lezingen over uiteenlopende onderwerpen, waaronder...

Caroline Bos over inclusief beleid UNStudio

Nieuws / 18 feb, 2019

De aanbestedingspraktijk: kleine stapjes voorwaarts

De Aanbestedingspraktijk blijft problematisch. Desondanks  zijn recente ontwikkelingen te bespeuren die de praktijk verbeteren. De adviezen van de Commissie van Aanbestedingsexperts en het Programma Beter aanbesteden dragen bij aan een betere selectiecultuur. Onlangs heeft de

De aanbestedingspraktijk: kleine stapjes voorwaarts

Nieuws / 14 feb, 2019

Wees realistisch, eis het onmogelijke

 Jort Kelder is juryvoorzitter van de 2019-verkiezing van BNA Beste Gebouw van het Jaar. Als opwarmer stelden we Jort wat gerichte vragen. We kregen waar we op hoopten: prikkelende antwoorden. ‘Laten we in hemelsnaam starten

Wees realistisch, eis het onmogelijke

Nieuws / 05 feb, 2019

Ledenraadverkiezing 2019

In de week van 25 februari a.s. vindt de digitale verkiezing voor de ledenraad van de BNA plaats. Via deze verkiezing kan ieder BNA bureaulid stemmen op de kandidaat / bureaudirecteur die naar zijn idee

Ledenraadverkiezing 2019

Inloggen op BNA

(Sluiten)