Close-up: Vluchteling-student zoekt architect

"Saied verdient dezelfde kansen als mijn zonen."

13 oktober 2016

De 27-jarige Saied vluchtte najaar 2014 van Syrië naar Nederland. Saied kon zijn vijfjarige Bachelor Bouwkunde net niet afronden, maar in zijn ambitie om architect te worden, was hij niet te stoppen. Dankzij de betrokkenheid en inspanningen van architect Rob Moritz kan Saied binnenkort zijn studie vervolgen op de TU Delft.

button_vluchteling_studenten

Zomer 2014: Saied wordt thuis in Damascus gearresteerd. Weliswaar wordt hij snel weer vrijgelaten maar hij mag zijn studie aan de Yarmuk Private University niet meer afmaken. Waarom ze hem moeten hebben, daar kan Saied alleen maar naar raden. Maar één ding weet hij zeker: hij moet weg, zijn toekomst in Damascus is uitzichtloos – het leger dienen is geen optie.

Oktober 2016: na de herfstvakantie verhuist Saied naar een studentenappartement in Delft en binnenkort begint hij op de Bouwkundefaculteit aan een pittig schakelsemester dat hem idealiter toegang biedt tot de Master. Met dank aan architect Rob Moritz, die vanuit Zwolle ’19hetatelier’ runt. “Een bevriend stedenbouwkundige hier in Zwolle belde me afgelopen voorjaar op. Saied, die toen nog in Kampen woonde, had zich bij hem gemeld met de vraag of hij kon komen meelopen. Toen ik hoorde dat Saied Architectuurstudent was, zei ik: stuur hem maar naar ons.”

Meedraaien
Rob studeerde af aan de TU Delft, evenals een van zijn twee zonen, die ongeveer van dezelfde leeftijd zijn als Saied. “Hij verdient dezelfde kansen als zij. Ik zag meteen dat Saied heel ambitieus en vastberaden was om hier een doorstart te maken. We lieten hem daarom meteen meedraaien en een tentoonstelling inrichten. Volgens mij werkt inburgeren zo het beste.”

Saied studeert nu hard om Nederlands, Engels en Wiskunde naar het vereiste niveau te tillen. “Hard werken, ja, maar dat ben ik gewend. Mijn mentor in Damascus zei ooit tegen me: als je de kans krijgt, ga dan naar de TU Delft. Die kans krijg ik nu. Mijn Nederlands moet beter, maar dat gaat ook zeker lukken. Tegelijkertijd ben ik ook al de materie ingedoken: ik wil weten welke bouwsystemen Nederlandse architecten toepassen. In Syrië is bouwen gebaseerd op beton, hier wordt geïnnoveerd met beton, glas en hout.”

Saied sob

Op weg helpen
Saied doet nu taalmodules op de Haagse Hogeschool in een klas vol met vluchteling-studenten zoals hij. “Ze komen vooral uit Syrië, Eritrea en Iran, en ze willen heel graag hier een nieuw bestaan opbouwen. We geven elkaar tips over hoe je zaken hier in Nederland voor elkaar moet krijgen, bij welke instanties je moet zijn. Je moet alles zelf uitzoeken, daarom ben ik blij dat Rob me helpt. Ik mocht zelfs mee naar de diplomauitreiking van zijn zoon, tijdens zo’n middag leer ik meer mensen kennen dan in mijn hele eerste jaar hier in Nederland.”

Voor Rob was het een kleine moeite om een afspraak te maken met de juiste mensen op de TU Delft. “We zijn in de auto gestapt en kregen meteen een geweldige rondleiding. Saied heeft zelfs met de decaan kennisgemaakt.  Ik vind het leuk om zo’n mentorrol op me te nemen, en het stelt ook echt niet zo veel voor, hoor. Een busje huren om te verhuizen en wat telefoontjes plegen om zaken te ‘formaliseren’, onder meer via Stichting voor Vluchteling-Student (UAF.nl), Vluchtelingenwerk Delft, studentenhuisvesting en de gemeente. Maar het goede is dat alle betrokken partijen bijzonder voortvarend samenwerken. Er is echt de gedeelde wil om vluchteling-studenten als Saied op weg te helpen. Gelukkig maar, anders had die jongen nu nog in Kampen gezeten en daar kun je echt geen Architectuur studeren.”

Saied is inmiddels ook al benaderd om als ‘ervaringsdeskundige’ mee te denken over betere huisvesting voor vluchtelingen. “Ik heb wel ideeën over hoe je simpel de kwaliteit van leven in AZC’s kunt verbeteren. Ik zou het echt mooi vinden om op die manier iets te kunnen betekenen voor toekomstige vluchtelingen.”

Gezocht: beroepsoriëntatieplekken voor vluchteling-studenten
BNA roept, mede namens de gemeente Delft, BNA-leden uit de omgeving Delft, Rotterdam en Den Haag op die bereid zijn een beroepsoriëntatieplek vrij te maken voor vluchteling-studenten. De gemeente Delft heeft een aantal aanmeldingen van jonge Syriërs die overwegen aan de TU Delft te studeren. Om te onderzoeken of dit echt wat voor ze is en om te wennen aan de cultuur, het werk en het taalgebruik op een architectenbureau, is er dringend behoefte aan een aantal oriëntatieplaatsen. Deze vluchteling-studenten zijn goed opgeleid, zelfstandig en ambitieus. Wat zij nodig hebben, is een professional die hen helpt bij hun beroepsoriëntatie, bij het tot stand brengen van het juiste studietraject en bij het in orde maken van woon- en verblijfsformaliteiten. Aanmelden of meer informatie aanvragen kan bij Mira Tzvetkov van de gemeente Delft via mtzvetkov@Delft.nl

Algemeen: Laatste BNA nieuws

Nieuws / 18 dec, 2018

Een Kerstboodschap – van Nathalie & Fred

Dàt het beter gaat met ons als architectenbranche is onmiskenbaar. Maar zijn we ook gelukkiger? Het is een vraag die hoort bij de tijd waarin we met onze naasten verkeren en elkaar geluk wensen voor

Een Kerstboodschap – van Nathalie & Fred

Nieuws / 10 dec, 2018

Private sector aanjager groei architectenbranche

Na jaren ‘wederopbouwen’ na de crisis is de omzet van architectenbureaus in 2017 gegroeid met 6,6%. Voor 2019 verwachten zij een verdere groei van het aantal nieuwe opdrachten. De vraag naar woningen en kantoren is

Private sector aanjager groei architectenbranche

Nieuws / 04 dec, 2018

Aanbestedingstafel #6

Op 7 november organiseerde de BNA voor de zesde keer een Aanbestedingstafel om samen met architecten, opdrachtgevers en adviseurs mogelijke verbeteringen van de aanbestedingspraktijk te bespreken. Tenderkosten Fred Schoorl attendeert de aanwezigen op de Handreiking

Aanbestedingstafel #6

Inloggen op BNA

(Sluiten)