CR 2013 helpt bij heldere afspraken tussen opdrachtgever en architect

15 februari 2013

Vandaag lanceert de BNA, Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus de vernieuwde ‘Consumentenregeling 2013 – Rechtsverhouding consument-architect’. Kortweg: de ‘CR 2013’, bedoeld om consumenten andere (vaak eenmalige) opdrachtgevers te ondersteunen in de contractvorming met hun architect. De CR 2013 legt uit wat het ontwerp- en bouwproces inhoudt, welke kosten daarmee gemoeid zijn en wat de architect doet. In de vernieuwde versie zijn de regels die de afgelopen jaren zijn geïntroduceerd, zoals het Bouwbesluit 2012, verwerkt. BNA-voorzitter Willem Hein Schenk: ‘De CR 2013 helpt architectenbureaus om vanuit en samen met de consument een heldere opdrachtomschrijving te formuleren.’

De CR 2013 is een praktisch digitaal hulpmiddel en bestaat uit een aantal onderdelen:

  • Algemene voorwaarden: met de algemene voorwaarden spreken architectenbureaus met hun opdrachtgevers af onder welke voorwaarden de opdracht uitgevoerd wordt. Zaken als advieskosten, betaling, aansprakelijkheid en vertraging worden er in geregeld.
  • Taakbeschrijving: dit schema geeft opdrachtgevers en architectenbureaus duidelijkheid over de inhoud van de opdracht. Wat doet de architect wel en niet? Zo weet de opdrachtgever waar hij op kan rekenen en wat eventueel uitbesteed moet worden.
  • Schema investeringskosten: dit hulpmiddel geeft de opdrachtgever duidelijkheid over de kosten die zijn gemoeid met het project. Het schema maakt onderscheid in grondkosten, bouwkosten, inrichtingskosten en bijkomende kosten (zoals verzekeringen en financieringskosten).
  • Modelovereenkomst: met dit model kunnen opdrachtgever en architect de afspraken op papier zetten. Het geeft een beknopte beschrijving van de opdracht, planning, advieskosten en vormt één geheel met de andere onderdelen van de CR 2013.

Voor architectenbureaus ontwikkelde de BNA ook een checklist. Die is te gebruiken als hulpmiddel bij hun aanbieding aan particulieren, MKB-bedrijven en kleine ondernemers. De CR 2013 kunnen ze digitaal invullen en voorzien van hun logo en vervolgens als één geheel aanbieden aan de opdrachtgever.

Algemeen: Laatste BNA nieuws

di 27 jun 2017

Internationale Topspelers in Duurzaamheid

  • Type: netwerkbijeenkomst
  • Locatie: NEC, Nederlandse Export Combinatie, Zielhorsterweg 53, 3813 ZX Amersfoort (tegenover station Amersfoort Schothorst)
  • Organisatie: BNA International
  • Onderwerp: BNA International Duurzame ontwikkeling
Internationale Topspelers in Duurzaamheid

Nieuws / 13 jun, 2017

40 % BNA-bureaus werkt bewust aan innovatie

Vier van de tien architectenbureaus werken actief aan innovaties van producten, diensten en processen. Zij besteden gemiddeld 10% van hun omzet aan innovatie, waarbij kleine bureaus 13% en grote bureaus op 5% van hun omzet

40 % BNA-bureaus werkt bewust aan innovatie

Nieuws / 12 jun, 2017

Akkoord nieuwe cao architectenbranche

Op 6 juni is de ledenraadpleging afgerond en hebben alle cao-partijen (BNA, FNV, CNV,...

Akkoord nieuwe cao architectenbranche

Inloggen op BNA

(Sluiten)