De architectenbranche in beweging

Save the date: Futura eindsymposium 29 maart 2018 in Delft

2 januari 2018

De afgelopen vier jaar hebben de Technische Universiteit Delft, de Radboud Universiteit Nijmegen en de BNA in het FuturA project wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de veranderende rol van de architect. Doel was om veranderingen in het werkveld van de architect te doorgronden en kansen bloot te leggen voor architectenbureaus. Onze branche is volop in beweging. Omzet en werkgelegenheid nemen sinds kort weer toe. Architectenbureaus kunnen kiezen voor verschillende rollen en posities binnen projecten en in de bouwketen.

Technologie, circulariteit en duurzaamheid
Om succesvol in te blijven spelen op nieuwe ontwikkelingen in de markt, zoals nieuwe technologie, de verhoogde vraag om circulariteit en duurzaamheid zijn aanvullende competenties van architectenbureaus nodig. Vereiste competenties kunnen bureaus binnen hun eigen organisatie realiseren maar ook bewerkstelligen door meer samen te werken met andere partijen. Hier zullen binnen bureaus steeds meer weloverwogen keuzes voor moeten worden gemaakt.

Toenemende complexiteit
De vraag van opdrachtgevers in binnen- en buitenland in de diverse deelmarkten verandert en de complexiteit van projecten is toegenomen. Samenwerken binnen de bouwketen is een vereiste geworden. Om waarde te blijven creëren voor opdrachtgevers, eindgebruikers en de maatschappij, zullen architecten bewust hun rol en positie moeten kiezen. Daarbij zullen sommige bureaus hun grenzen verleggen ten aanzien van hun rol en dienstverlening.

Waarde(n) van architectuur
Om de branche te versterken is het van belang dat architecten de diverse waarden die zij creëren, zoals het ontwerpen van een energieneutraal, circulair gebouw of het aanbieden van coördinerende informatieprocessen, ook toe-eigenen en helder communiceren. Het beargumenteren van de toegevoegde waarde en prestaties van de ontwerpen en processen van architecten en de impact van technologische ontwikkelingen op de organisatie- en verdienmodellen van architectenbureaus vormen daarom belangrijke onderwerpen voor nader onderzoek en discussie.

Lees hier het white paper over de ontwikkelingen in arbeidsmarkt, afzetmarkten, bouwketen en mogelijke toekomstscenario’s voor de architectenbranche in Nederland. Het white paper is  ook beschikbaar in het Engels.

Save the date: Futura eindsymposium 29 maart 2018 in Delft
Op 29 maart 2018 wordt de afsluiting van het futurA project gevierd op de Faculteit Bouwkunde in Delft. ‘s Ochtends zullen de resultaten van futurA voor een wetenschappelijk publiek worden toegelicht, in de middag zijn professionals uit de architectuurbranche uitgenodigd om op interactieve wijze kennis te nemen van de nieuwe bevindingen. Zet 29 maart in de middag dus vast in je agenda! Wil je meer weten over het FuturA onderzoek of het afsluitende symposium ? Bezoek dan http://www.future-architect.nl/ of stuur een mail naar futura@tudelft.nl

Algemeen: Laatste BNA nieuws

do 22 mrt 2018

BNA Live 2018: Groningen

  • Type: overig
  • Locatie: De Zwarte Hond
  • Organisatie: BNA
  • Onderwerp: BNA BNA Netwerken
BNA Live 2018: Groningen

do 22 mrt 2018

BNA Live 2018: Enschede

  • Type: overig
  • Locatie: IAA architecten, Enschede
  • Organisatie: BNA
  • Onderwerp: BNA BNA Netwerken
BNA Live 2018: Enschede

Nieuws / 15 mrt, 2018

Onderhandelingsresultaat over loonontwikkeling 2018-2019

Op donderdag 8 maart 2018 heeft de cao-delegatie van de BNA een onderhandelingsresultaat bereikt over de loonontwikkeling 2018-2019. Deze loonontwikkeling was bij het afsluiten van de cao 2017-2019 (die afloopt op 28 februari 2019) afhankelijk

Onderhandelingsresultaat over loonontwikkeling 2018-2019

Nieuws / 13 mrt, 2018

Jonge bureaus: van start-up naar scale-up

De creatieve industrie floreert, start-ups schieten overal de grond uit en tal van incubators en accelerators proberen de meest innovatieve ideeën tot een succes te maken. Ook de bouwsector groeit, waarvan ook startende architectenbureaus kunnen profiteren.

Jonge bureaus: van start-up naar scale-up

Nieuws / 12 mrt, 2018

Wijziging aanlevering gegevens Pensioenfonds

Het Pensioenfonds voor de Architectenbureaus heeft de uitvoering van de pensioenregeling per 1 januari 2018 uitbesteed aan pensioenuitvoerder APG. Hierdoor is het aanleverproces veranderd. Graag informeert het Pensioenfonds nogmaals over de wijzigingen. Van voorschotnota naar

Wijziging aanlevering gegevens Pensioenfonds

Nieuws / 07 mrt, 2018

Update functiehandboek architectenbureaus

Het handboek functie-indeling architectenbureaus is geüpdatet. Met het functiehandboek worden functies gewogen en qua indeling en salariëring aan elkaar gerelateerd. Het functiehandboek is onderdeel van de cao. Waarom een update? De laatste grote bijstelling van het functiehandboek

Update functiehandboek architectenbureaus

Inloggen op BNA

(Sluiten)