DEBAT ONROEREND LANDSCHAP

De waarde van groen in tijden van stedelijke verdichting’ @ Landschapstriënnale 2017

12 september 2017

BNA Onderzoek mengt zich in het debat op de Landschapstriënnale. Het thema is “Het Volgende Landschap” en er wordt gedebatteerd over de volgende onderwerpen:

 • Wat is het landschap van de toekomst?
 • Hoe gaat onze leefomgeving er de komende decennia uitzien?
 • Wie gaat ervoor zorgen?
 • Wat zijn de drijvende krachten achter de veranderingen in het landschap?
 • Wie brengt dit tot stand?

Gezien de (groot-)stedelijke verdichtingsgolf die momenteel over de Nederlandse steden rolt, mengt BNA Onderzoek zich in het gesprek over een goede balans tussen rood en groen. Dit gebeurt in samenwerking met Philomene van der Vliet, directeur van BOOM Landscape en lid van het programmateam van BNA Onderzoek:

“Nu de bouwproductie weer enorm toeneemt en de overheid de inrichting van haar landschappen meer en meer overlaat aan de markt, is het de vraag hoe we er met elkaar voor kunnen zorgen dat we naast hoogkwalitatief stedelijk gebied ook hoogkwalitatieve landschappen kunnen bieden aan de bewoners van de Nederlandse stadsregio’s. Landschap lijkt het in economische zin altijd te verliezen; een hectare landschap is immers nog steeds financieel vele malen minder waard dan een hectare verstedelijkt gebied.

Maar hoe bepalen we met elkaar de maatschappelijke waarde van landschap? Wat als een stedelijke ontwikkeling niet meer succesvol is? Kunnen we nog verdunnen en gebouwen ‘vervangen’ door landschappen die we in kunnen zetten in de strijd tegen fijnstof, de sterke afname van biodiversiteit of groeiende waterproblematiek? Wij gaan 25 september samen met onderzoekers, lokale overheden en vakgenoten in gesprek over de financiële en juridische mogelijkheden om verouderde bedrijventerreinen, opstallen en verstedelijkt gebied in krimpregio’s uit te ruilen tegen productieve landschappen en kijken hoe we de waarde van groen goed kunnen borgen in de aankomende verstedelijkingsgolf. Hierin kunnen wij als architecten, stedenbouwkundigen en landschapsarchitecten samen optrekken met als doel succesvolle klimaatadaptieve, leefbare, maar ook esthetische (stads-)landschappen met een aantrekkelijk vestigingsklimaat.”

Kom op 25 september naar het debat! Je bent tussen 19:00 en 21:00 van harte welkom op de hoofdlocatie van de Landschapstriënnale, de schuur van Landgoed Kleine Vennep gelegen aan de Hoofdvaart van de Haarlemmermeerpolder.

 

Algemeen: Laatste BNA nieuws

ma 25 sep 2017

Debat ‘ONROEREND LANDSCHAP’

 • Type: congres
 • Locatie: Landgoed Kleine Vennep
 • Organisatie: BNA Onderzoek en BOOM Landscape
 • Onderwerp: BNA Onderzoek Duurzame ontwikkeling
Debat ‘ONROEREND LANDSCHAP’

di 26 sep 2017

Storytelling

 • Type: masterclass
 • Locatie: Amsterdam (ntb)
 • Organisatie: BNA Academie
 • Onderwerp: PR & MARKETING
Storytelling

Nieuws / 20 sep, 2017

Saint-Gobain Glassolutions levert bijdrage aan project Rijksmuseum Schiphol!

Luchthaven Schiphol is voorzien van een bijzondere glasconstructie op de Holland Boulevard. Saint-Gobain Glassolutions won de aanbesteding voor de levering van maar liefst 68 ton glas voor de massieve glazen kern en de vrijstaande glaswanden

Saint-Gobain Glassolutions levert bijdrage aan project Rijksmuseum Schiphol!

Nieuws / 19 sep, 2017

Nieuwe modelcontracten beschikbaar

De Stichting Fonds Architectenbureaus (SFA) heeft nieuwe modelcontracten opgesteld voor de deelnemers aan de beroepservaringperiode en medewerkers voor de duur van een project. De BNA en de bonden hebben afgesproken dat met deelnemers aan de beroepservaringsperiode langer

Nieuwe modelcontracten beschikbaar

Nieuws / 19 sep, 2017

Gastblog Jaap Modder: Een metropolitaan kliekjeslandschap

Omdat ook Nederlandse architecten steeds vaker meer doen dan alleen maquettes bouwen, hier een (staccato) reflectie naar aanleiding van een bezoek aan het westelijk Ruhrgebiet. De geschiedenis van dat gebied in een “rap”: agrarisch/natuur >

Gastblog Jaap Modder: Een metropolitaan kliekjeslandschap

Inloggen op BNA

(Sluiten)