DEBAT ONROEREND LANDSCHAP

De waarde van groen in tijden van stedelijke verdichting’ @ Landschapstriënnale 2017

12 september 2017

BNA Onderzoek mengt zich in het debat op de Landschapstriënnale. Het thema is “Het Volgende Landschap” en er wordt gedebatteerd over de volgende onderwerpen:

  • Wat is het landschap van de toekomst?
  • Hoe gaat onze leefomgeving er de komende decennia uitzien?
  • Wie gaat ervoor zorgen?
  • Wat zijn de drijvende krachten achter de veranderingen in het landschap?
  • Wie brengt dit tot stand?

Gezien de (groot-)stedelijke verdichtingsgolf die momenteel over de Nederlandse steden rolt, mengt BNA Onderzoek zich in het gesprek over een goede balans tussen rood en groen. Dit gebeurt in samenwerking met Philomene van der Vliet, directeur van BOOM Landscape en lid van het programmateam van BNA Onderzoek:

“Nu de bouwproductie weer enorm toeneemt en de overheid de inrichting van haar landschappen meer en meer overlaat aan de markt, is het de vraag hoe we er met elkaar voor kunnen zorgen dat we naast hoogkwalitatief stedelijk gebied ook hoogkwalitatieve landschappen kunnen bieden aan de bewoners van de Nederlandse stadsregio’s. Landschap lijkt het in economische zin altijd te verliezen; een hectare landschap is immers nog steeds financieel vele malen minder waard dan een hectare verstedelijkt gebied.

Maar hoe bepalen we met elkaar de maatschappelijke waarde van landschap? Wat als een stedelijke ontwikkeling niet meer succesvol is? Kunnen we nog verdunnen en gebouwen ‘vervangen’ door landschappen die we in kunnen zetten in de strijd tegen fijnstof, de sterke afname van biodiversiteit of groeiende waterproblematiek? Wij gaan 25 september samen met onderzoekers, lokale overheden en vakgenoten in gesprek over de financiële en juridische mogelijkheden om verouderde bedrijventerreinen, opstallen en verstedelijkt gebied in krimpregio’s uit te ruilen tegen productieve landschappen en kijken hoe we de waarde van groen goed kunnen borgen in de aankomende verstedelijkingsgolf. Hierin kunnen wij als architecten, stedenbouwkundigen en landschapsarchitecten samen optrekken met als doel succesvolle klimaatadaptieve, leefbare, maar ook esthetische (stads-)landschappen met een aantrekkelijk vestigingsklimaat.”

Kom op 25 september naar het debat! Je bent tussen 19:00 en 21:00 van harte welkom op de hoofdlocatie van de Landschapstriënnale, de schuur van Landgoed Kleine Vennep gelegen aan de Hoofdvaart van de Haarlemmermeerpolder.

 

Algemeen: Laatste BNA nieuws

di 12 dec 2017 - wo 31 jan 2018

Reinvent the habitat

  • Type: overig
  • Organisatie: Thorb
Reinvent the habitat

Nieuws / 17 jan, 2018

BNA Beste Gebouw van het Jaar: de 2018-jury

De BNA Beste Gebouw van het Jaar editie 2018 gaat 25 januari van start met Louise Vet als voorzitter, fervent voorstander van duurzaam bouwen. Zij volgt Hans Wijers op, die in 2017 de juryvoorzitter was.

BNA Beste Gebouw van het Jaar: de 2018-jury

Nieuws / 16 jan, 2018

Cao architectenbranche algemeen verbindend verklaard

De cao 2017-2019 voor de architectenbranche is door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid algemeen verbindend verklaard. Dit betekent dat deze geldt voor alle werkgevers en werknemers op architectenbureaus in Nederland. De cao heeft

Cao architectenbranche algemeen verbindend verklaard

Nieuws / 16 jan, 2018

Wij gaan circulair

BNA lanceert campagne ‘Wij gaan circulair’, erop gericht om architectenbureaus te bewegen circulaire ontwerpprincipes...

Wij gaan circulair

Nieuws / 11 jan, 2018

Nieuwe privacy-verplichtingen, ook voor MKB-bedrijven

Vanuit onze leden krijgen we steeds vaker vragen over de wettelijke verplichtingen die zijn vastgelegd in de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Vanaf 25 mei 2018 moeten namelijk alle organisaties – dus ook bedrijven – voldoen

Nieuwe privacy-verplichtingen, ook voor MKB-bedrijven

Inloggen op BNA

(Sluiten)