DEBAT ONROEREND LANDSCHAP

De waarde van groen in tijden van stedelijke verdichting’ @ Landschapstriënnale 2017

12 september 2017

BNA Onderzoek mengt zich in het debat op de Landschapstriënnale. Het thema is “Het Volgende Landschap” en er wordt gedebatteerd over de volgende onderwerpen:

  • Wat is het landschap van de toekomst?
  • Hoe gaat onze leefomgeving er de komende decennia uitzien?
  • Wie gaat ervoor zorgen?
  • Wat zijn de drijvende krachten achter de veranderingen in het landschap?
  • Wie brengt dit tot stand?

Gezien de (groot-)stedelijke verdichtingsgolf die momenteel over de Nederlandse steden rolt, mengt BNA Onderzoek zich in het gesprek over een goede balans tussen rood en groen. Dit gebeurt in samenwerking met Philomene van der Vliet, directeur van BOOM Landscape en lid van het programmateam van BNA Onderzoek:

“Nu de bouwproductie weer enorm toeneemt en de overheid de inrichting van haar landschappen meer en meer overlaat aan de markt, is het de vraag hoe we er met elkaar voor kunnen zorgen dat we naast hoogkwalitatief stedelijk gebied ook hoogkwalitatieve landschappen kunnen bieden aan de bewoners van de Nederlandse stadsregio’s. Landschap lijkt het in economische zin altijd te verliezen; een hectare landschap is immers nog steeds financieel vele malen minder waard dan een hectare verstedelijkt gebied.

Maar hoe bepalen we met elkaar de maatschappelijke waarde van landschap? Wat als een stedelijke ontwikkeling niet meer succesvol is? Kunnen we nog verdunnen en gebouwen ‘vervangen’ door landschappen die we in kunnen zetten in de strijd tegen fijnstof, de sterke afname van biodiversiteit of groeiende waterproblematiek? Wij gaan 25 september samen met onderzoekers, lokale overheden en vakgenoten in gesprek over de financiële en juridische mogelijkheden om verouderde bedrijventerreinen, opstallen en verstedelijkt gebied in krimpregio’s uit te ruilen tegen productieve landschappen en kijken hoe we de waarde van groen goed kunnen borgen in de aankomende verstedelijkingsgolf. Hierin kunnen wij als architecten, stedenbouwkundigen en landschapsarchitecten samen optrekken met als doel succesvolle klimaatadaptieve, leefbare, maar ook esthetische (stads-)landschappen met een aantrekkelijk vestigingsklimaat.”

Kom op 25 september naar het debat! Je bent tussen 19:00 en 21:00 van harte welkom op de hoofdlocatie van de Landschapstriënnale, de schuur van Landgoed Kleine Vennep gelegen aan de Hoofdvaart van de Haarlemmermeerpolder.

 

Algemeen: Laatste BNA nieuws

wo 23 mei 2018

Biobased Ontwerpen & Bouwen

  • Type: cursus
  • Locatie: Midden van het land (ntb)
  • Organisatie: BNA Academie
  • Onderwerp: Duurzaamheid Duurzame ontwikkeling Vakmanschap
Biobased Ontwerpen & Bouwen

Nieuws / 18 mei, 2018

Het Gelders Huis in Arnhem is BNA Beste Gebouw van het Jaar 2018

De winnaar van de 13e editie van BNA Beste Gebouw van het Jaar is Het Gelders Huis in Arnhem, ontworpen door Team V Architectuur, in opdracht van VolkerWessels Integraal. De architectuurprijs van de Branchevereniging Nederlandse

Het Gelders Huis in Arnhem is BNA Beste Gebouw van het Jaar 2018

Nieuws / 17 mei, 2018

Overheid, neem het voortouw, ga paritair

Tijdens een recente bijeenkomst met MKB-Nederland hield BNA-directeur Fred Schoorl een kritisch betoog over aanbestedingen. Daarop besloot de Vaste Kamercommissie EZK om 16 mei een rondetafelbijeenkomst te organiseren over het Programma Beter Aanbesteden en de

Overheid, neem het voortouw, ga paritair

Nieuws / 16 mei, 2018

BNA Onderzoek zoekt auteur(s) voor Freestyle-publicatie #7

Architecten zijn verzamelaars. Van inspirerende gebouwen, bijzondere vormen, fascinerende plekken – alles wat ze helpt bij het maken van een ontwerp. Met de serie Freestyle brengt BNA Onderzoek deze verzamelingen in beeld. De reeks bestaat inmiddels

BNA Onderzoek zoekt auteur(s) voor Freestyle-publicatie #7

Inloggen op BNA

(Sluiten)