DEBAT ONROEREND LANDSCHAP

De waarde van groen in tijden van stedelijke verdichting’ @ Landschapstriënnale 2017

12 september 2017

BNA Onderzoek mengt zich in het debat op de Landschapstriënnale. Het thema is “Het Volgende Landschap” en er wordt gedebatteerd over de volgende onderwerpen:

 • Wat is het landschap van de toekomst?
 • Hoe gaat onze leefomgeving er de komende decennia uitzien?
 • Wie gaat ervoor zorgen?
 • Wat zijn de drijvende krachten achter de veranderingen in het landschap?
 • Wie brengt dit tot stand?

Gezien de (groot-)stedelijke verdichtingsgolf die momenteel over de Nederlandse steden rolt, mengt BNA Onderzoek zich in het gesprek over een goede balans tussen rood en groen. Dit gebeurt in samenwerking met Philomene van der Vliet, directeur van BOOM Landscape en lid van het programmateam van BNA Onderzoek:

“Nu de bouwproductie weer enorm toeneemt en de overheid de inrichting van haar landschappen meer en meer overlaat aan de markt, is het de vraag hoe we er met elkaar voor kunnen zorgen dat we naast hoogkwalitatief stedelijk gebied ook hoogkwalitatieve landschappen kunnen bieden aan de bewoners van de Nederlandse stadsregio’s. Landschap lijkt het in economische zin altijd te verliezen; een hectare landschap is immers nog steeds financieel vele malen minder waard dan een hectare verstedelijkt gebied.

Maar hoe bepalen we met elkaar de maatschappelijke waarde van landschap? Wat als een stedelijke ontwikkeling niet meer succesvol is? Kunnen we nog verdunnen en gebouwen ‘vervangen’ door landschappen die we in kunnen zetten in de strijd tegen fijnstof, de sterke afname van biodiversiteit of groeiende waterproblematiek? Wij gaan 25 september samen met onderzoekers, lokale overheden en vakgenoten in gesprek over de financiële en juridische mogelijkheden om verouderde bedrijventerreinen, opstallen en verstedelijkt gebied in krimpregio’s uit te ruilen tegen productieve landschappen en kijken hoe we de waarde van groen goed kunnen borgen in de aankomende verstedelijkingsgolf. Hierin kunnen wij als architecten, stedenbouwkundigen en landschapsarchitecten samen optrekken met als doel succesvolle klimaatadaptieve, leefbare, maar ook esthetische (stads-)landschappen met een aantrekkelijk vestigingsklimaat.”

Kom op 25 september naar het debat! Je bent tussen 19:00 en 21:00 van harte welkom op de hoofdlocatie van de Landschapstriënnale, de schuur van Landgoed Kleine Vennep gelegen aan de Hoofdvaart van de Haarlemmermeerpolder.

 

Algemeen: Laatste BNA nieuws

di 21 nov - wo 22 nov 2017

Bouwkunde Bedrijvendagen TU Eindhoven

 • Type: overig
 • Locatie: Gebouw Vertigo
 • Organisatie: Studenten TU Eindhoven
 • Onderwerp: Architectuur en ontwerpen Bedrijfsvoering Beroeps ervaringsperiode (BEP)
Bouwkunde Bedrijvendagen TU Eindhoven

do 23 nov 2017

Studiedag BBN brandveilig transformeren

 • Type: workshop
 • Locatie: Koninklijke Metaalunie te Nieuwegein, Einsteinbaan 1
 • Organisatie: BBN
 • Onderwerp: Techniek en bouwregelgeving
Studiedag BBN brandveilig transformeren

Nieuws / 15 nov, 2017

Gastblog Hugo de Clercq: De lenige architect

De woningbouwopgave in Nederland is nog steeds erg groot. Of beter gezegd: opnieuw. Na een stevige neergang in de laatste economische crisis komt de productietrein weer opgang. Hoe gaan wij als architecten hier mee om?

Gastblog Hugo de Clercq: De lenige architect

Nieuws / 13 nov, 2017

Den Haag krijgt nieuwe architectuurprijs

Het Haags Architectuur Café (HaAC) en de BNA in Den Haag introduceren samen een nieuwe architectuurprijs, de ‘Nieuwe Berlagevlag’. De vakprijs gaat naar het meest aansprekende ruimtelijke project in Den Haag, opgeleverd in de periode

Den Haag krijgt nieuwe architectuurprijs

Nieuws / 07 nov, 2017

Tweede editie Next Step Program van start

Na een geslaagde eerste editie van Het Next Step Program voor jong architectuurtalent losten BNA-directeur Fred Schoorl en Synchroon-directeur Tobias Verhoeven op 2 november jongstleden het startschot voor de tweede editie. Het programma, opgezet door

Tweede editie Next Step Program van start

Nieuws / 07 nov, 2017

“Het geld kan hier zoveel beter besteed worden”

Nathalie de Vries, voorzitter van de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA), vindt het de hoogste tijd dat het in het aardbevingsgebied niet alleen over technische veiligheidsmaatregelen gaat, maar ook over leef- en duurzaamheid. U vindt het

“Het geld kan hier zoveel beter besteed worden”

Inloggen op BNA

(Sluiten)