Een Kerstboodschap – van Nathalie & Fred

Op naar een betekenisvol 2019

18 december 2018

Dàt het beter gaat met ons als architectenbranche is onmiskenbaar. Maar zijn we ook gelukkiger? Het is een vraag die hoort bij de tijd waarin we met onze naasten verkeren en elkaar geluk wensen voor het nieuwe jaar. Als BNA-ers doen we dat gelukwensen van harte. Tegelijkertijd is het de tijd om met elkaar iets meer naar onszelf en vooruit te kijken. Een voorwaarde voor succes.

Nog onlangs riep onze Rijksbouwmeester Floris Alkemade aan architecten op ons gezamenlijk nóg meer te verbinden aan de maatschappelijke agenda. De maatschappelijke, ecologische en sociale noden vragen om opgepakt te worden. De kwaliteit van architecten om meerwaarde te leveren wordt alleen helaas niet altijd gezien en te snel ondergewaardeerd – zowel naar inhoud als in geld uitgedrukt. Toen wij vanuit de BNA in 2011 met het manifest ‘Architectuur als Maatschappelijke Kracht’ kwamen, zaten we nog middenin een andere werkelijkheid. De vermaledijde crisis. Misschien was ons optimisme over deze ‘reddingsboei’ voor de branche toen iets te vroeg geworpen. Het stoelde niettemin op een lange geschiedenis van wat architectuur kan en moet bijdragen aan opdrachtgever en samenleving (de letterlijke opdracht in de BNA-missie). Het behoort zelfs tot de essenties van het vak. Venustas, utilitas en firmitas is min of meer hetzelfde drietal als gebruikswaarde, toekomstwaarde en belevingswaarde. Essentieel voor een duurzame toekomst zijn deze trio’s eveneens.

Wij zouden daarom graag de oproep van de Rijksbouwmeester krachtig willen ondersteunen en zelfs versterken. De rol en positie van de architect moeten verbeteren, via een erkende meerwaarde voor zowel opdrachtgever als  samenleving. We willen werken aan een branche waarin het leuk en goed werken is, waarin we vol overtuiging en passie bijdragen aan meer #GebouwdGeluk. En ook aan een branche waarvan anderen zeggen dat wij het in de praktijk doén. Inclusief alle medewerkers. Het afgelopen jaar hopen wij met onze BNA Academie, met het megaproject Stad van de Toekomst (méér dan 1.000 betrokkenen), met de succesvolle BNA Architectendag in Den Haag en het manifest ‘Wij Gaan circulair!’ ook het spreekwoordelijke steentje te hebben bijgedragen. Met de nadruk op duurzame en technologische ontwikkeling gaan we niet alleen door, we willen juist ook de bredere kracht van architectuur voor mensen meer benadrukken.

Ook probeerden we in 2018 als stem van de branche vooruitgang te boeken op lobbygebied. Zoals de acceptatie en waardering in de Tweede Kamer en bij Staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken (lees: het kabinet) van onze voorwaarden voor gezonde architectenselecties en aanbestedingen. En natuurlijk de lobby om voor meer kansen voor ‘jonge bureaus’ te creëren. En het duwtje dat we met het Next Step Program willen geven. Wij zijn en blijven een betekenisvolle en ook kleine, versnipperde branche. En moeten daarin de kracht met elkaar zoeken.

Maar dit terzijde.

Terzijde? Ja, wij geloven dat juist in dit bericht voor de feestdagen iets anders niet onbenoemd mag blijven. We mogen architectuur natuurlijk ook gewoon vieren, net als het leven. Eén van de hoogtepunten was dit jaar de uitreiking van de BNA Kubus aan Francine Houben. Een prachtige, emotionele uitreiking, waarin zij de prijs opdroeg aan haar sterke, onbaatzuchtige moeder. En waarin aan haar adagium people, place, purpose door Hubert-Jan Henket die van poëzie werd toegevoegd. Voor ons komt de architectuur met dit soort gebeurtenissen en verhalen nog weer dichter bij waar het om gaat, inderdaad: gebouwd geluk voor mensen. Met een gezonde aarde als voorwaarde, dat wel.

Er is in de positieve psychologie een rotsvaste overtuiging dat geluk maakbaar is, net als onze omgeving dat volgens ons is. Een maakbare omgeving voor dito geluk. Daartoe zou je – even kort samengevat – drie stadia moeten doorlopen. Van de fase van ‘prettig leven’, waarin we geluk in vriendschap en liefde kunnen vinden, kom je pas in het ‘goede leven’ als we ook de unieke krachten van en in onszelf vinden. Al was het maar als kracht om anderen gelukkiger te maken. En dat lijkt toch op wat we met goede architectuur willen bereiken. In een laatste fase gaat het zelfs over ‘betekenisvol leven’, waarin we de bevrediging, het geluk ontlenen aan onze unieke krachten om ons met succes in te zetten voor een doel, veel groter dan onszelf.

Als wij kijken wat er nu in de wereld gebeurt – klimaat, energie, oorlogen, vluchtelingen, populisme , dictaturen – dan is het toch prachtig dat wij ook als collectief, de wereld van architecten en ruimtelijk ontwerpers, deze betekenisvolle reis langs drie stadia zouden kunnen maken. For the greater good! Naar de meerwaarde van architectuur die zin en betekenis geeft. Maar niet zonder mens te zijn.

Van prettig via goed naar betekenisvol leven en werken. Als we dat proberen – het leven blijft oefenen – dan is de Kerst een heerlijk moment om onze zegeningen te tellen. Om daarna in het nieuwe jaar de meer altruïstische architectuur als nooit tevoren te vieren en vooral beoefenen. Met elkaar, ook als vereniging van architectenbureaus en alle mensen die daarbinnen zin en betekenis zoeken. De people en purpose uit het adagium van ons lid Francine Houben krijgt dan letterlijk de ‘place’ die het in ons midden verdient. Gebouwd geluk als uiting van de maakbare samenleving.

Wij wensen u hele fijne feestdagen en een betekenisvol 2019!

Nathalie de Vries (voorzitter BNA) en Fred Schoorl (directeur BNA)

 

 

Algemeen: Laatste BNA nieuws

di 21 mei 2019

Partner worden

  • Type: cursus
  • Locatie: Amsterdam (ntb)
  • Organisatie: BNA Academie
  • Onderwerp: ONDERNEMEN
Partner worden

di 21 mei 2019

Debat Smart Cities of Domme Steden

  • Type: overig
  • Locatie: OBA Oosterdok, auditorium, Oosterdokskade 143 Amsterdam
  • Organisatie: Academie van Bouwkunst ism Architectuurcentrum Amsterdam
  • Onderwerp: Technologische ontwikkeling
Debat Smart Cities of Domme Steden

Nieuws / 17 mei, 2019

Noord-Zuidlijn is BNA Beste Gebouw van het Jaar 2019

De Noord-Zuidlijn in Amsterdam is verkozen tot het BNA Beste Gebouw van het Jaar 2019. Architect Jan Benthem (Benthem Crouwel Architects) en een vertegenwoordiger van opdrachtgever gemeente Amsterdam, Metro en Tram namen hun prijs – een

Noord-Zuidlijn is BNA Beste Gebouw van het Jaar 2019

Nieuws / 16 apr, 2019

Leve de architectuur, vier de verschillen!

Update:  De discussie over de renovatie van Het Binnenhof zwelt met de dag aan. Adriaan Mout (LEVS Architecten) schreef een prikkelende blog op de Cobouw.nl en BNA-lid Joost Ector sprak er met wijze woorden over

Leve de architectuur, vier de verschillen!

Nieuws / 08 jan, 2019

Architecten klaar voor uitvoering klimaatakkoord gebouwde omgeving

Architecten staan klaar voor de uitvoering van het klimaatakkoord voor de gebouwde omgeving. Zij  willen zo ook actief meebouwen aan het bereiken van de Parijs-klimaatdoelen. Partners die zij hierbij nodig hebben zijn bouwfysica adviseurs, installateurs,

Architecten klaar voor uitvoering klimaatakkoord gebouwde omgeving

Inloggen op BNA

(Sluiten)