Blog Nathalie de Vries: ‘We geloven er weer in onderscheidend te zijn’

21 juni 2016

Nederland, Amsterdam 9-12-2016 BNA voorzitter Nathalie de Vries foto;ineke oostveen

Een half jaar geleden berichtte ik op deze plek nog een beetje schuchter over het herstel in de bouw. Inmiddels weet ik beter.. er wordt weer heel veel gebouwd en er zijn nog meer plannen.

De bouwactiviteiten volgen hierin de reële economie, ze zijn ongelijk verdeeld over het land. Des te meer reden voor de BNA om bij het opstellen van het nieuwe beleidsplan goed na te denken over wat de uitdagingen voor architectenbureaus worden zodat we onze programma’s en ondersteuning daar optimaal op kunnen richten.

Gaan onze werkzaamheden straks nog verder versnipperen in deelopdrachten? Zullen we massaal met de digitalisering meegaan of zorgt dat straks juist voor een nieuwe tweedeling? Waar verdienen we in de komende jaren ons geld mee? Ik was afgelopen weken op een aantal grote events aanwezig met de BNA waar ik de tendensen van ons vak kon waarnemen. Op de architectuurbiënnale van Venetië presenteerden we een korte film over Sense of Belonging met getuigenberichten van betrokken ontwerpers en opdrachtgevers. We sloten daarmee naadloos aan op de stemming en de uitdaging die curator Aravena van deze editie aan de architectuur had gesteld: meer maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en tegelijkertijd mooie projecten maken. Ik vat het even kort samen, maar het was opvallend hoe goed deze uitdaging bij veel tentoonstellingen tot uitdrukking kwam. Er hing een soort sfeer van ongebruikelijke vrolijke bescheidenheid over de hele event. Voor de kust voer een piratenschip van sustainable hedonisten van BIG voorbij, op de velden voor de paviljoens benadrukten curatoren en architecten op zeepkistachtige wijze hun betrokkenheid bij actuele opgaven.

Tijdens de twee BNA Live bijeenkomsten in Groningen en Deventer hoorde ik ook andere geluiden: Noord- en Oost-Nederland zijn regio’s waar de economie minder aantrekt. Van onze leden hoorden we o.a. over corporaties die massaal bouwen zonder architectenbureaus in te schakelen en over gemeenten die daar niet mee schijnen te zitten. Daar stond wel weer tegenover dat wij intensief met de aanwezigen over de ethiek in ons vak discussieerden, één van de onderscheidende kenmerken van BNA-leden. Dus daar staan we voor volgens mij in de komende tijd: Wij geloven er weer in dat we onderscheidend zijn en betere ontwerpen voor de toekomst kunnen maken, en dan hebben we hebben  daarbij opdrachtgevers nodig die dat ook vinden!

In dat licht heb ik gelukkig wel een goed bericht: Op de Provada deze week (‘nog nooit zoveel bezoekers’) lanceerde ik namens de BNA samen met Tobias Verhoeven, adjunct-directeur van projectontwikkelaar Synchroon het ‘NEXT STEP PROGRAM’ om jong architectuurtalent te ontdekken en te ontwikkelen. Een private partij die het gelukkig wel belangrijk vindt om met goede architecten te werken, en die daarom samen met de BNA de volgende goede architectengeneratie op de kaart gaat zetten om onze toekomst beter vorm te kunnen geven.

Bekijk de website van Next Step Program en meld je aan!

Nathalie de Vries, BNA-voorzitter

 

 

 

 

Algemeen: Laatste BNA nieuws

do 01 jun 2017

Masterclass Hout deel II: Houthoogbouw

  • Type: masterclass
  • Locatie: Amsterdam (onder voorbehoud)
  • Organisatie: BNA Academie
  • Onderwerp: Specials
Masterclass Hout deel II: Houthoogbouw

di 06 jun 2017

Projectmanagement voor architecten

  • Type: cursus
  • Locatie: Rotterdam (ntb)
  • Organisatie: BNA Academie
  • Onderwerp: management Persoonlijke vaardigheden
Projectmanagement voor architecten

Nieuws / 24 mei, 2017

Lancering Nationaal BIM Protocol: jouw feedback is van belang

Op 10 mei lanceerde de Werkgroep BIM Protocol van de Bouw Informatie Raad (BIR) een ‘Nationaal Model BIM Protocol’, een template voor contractuele voorwaarden van BIM-afspraken tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Samen met het ‘Nationaal Model

Lancering Nationaal BIM Protocol: jouw feedback is van belang

Nieuws / 19 mei, 2017

BNA Beste Gebouw van het Jaar is bekend!

‘Het station voelt als een gebouw waaromheen nog zoveel meer kan ontstaan. Partijen worden...

BNA Beste Gebouw van het Jaar is bekend!

Nieuws / 18 mei, 2017

Kennisdag ‘Wonen op daken’ – Rotterdamse Dakendagen 9 juni

Na de feestelijke boekpresentatie van de publicatie ‘Licht Verdicht‘ in HNI in Rotterdam op 11 mei, is het lichte optoppen in de Rotterdamse binnenstad ook onderwerp van de kennisdag ‘Wonen op daken’ in het kader

Kennisdag ‘Wonen op daken’ – Rotterdamse Dakendagen 9 juni

Nieuws / 16 mei, 2017

Ledenraadpleging onderhandelaarsakkoord CAO 2017-2019

Op dinsdag 9 mei 2017 hebben de cao-delegaties van de BNA en de vakbonden een onderhandelaarsakkoord bereikt over een nieuwe tweejarige cao. Deze zal bij een algemeen verbindend verklaring door SZW voor alle architectenbureaus in Nederland gaan gelden. Wat

Ledenraadpleging onderhandelaarsakkoord CAO 2017-2019

Inloggen op BNA

(Sluiten)