Gastblog Wessel van Beerendonk: Robots and Rockets

Baanbrekend

Op 31 maart 2017 lanceerde SpaceX een gebruikte raket voor de tweede keer de ruimte in. Wat voorheen onmogelijk werd geacht is gelukt, mede mogelijk gemaakt door een knap staaltje techniek: Supersonic Retro Propulsion. Als mensheid zetten we, mede dankzij dit type waanzinnige technologische innovaties, de eerste stappen naar het koloniseren van Mars.

Wanneer we in retroperspectief naar de bouwsector kijken, volgen dergelijke baanbrekende innovaties zich veel minder snel op. Tijdens de renaissance kreeg de bouwketen zijn lineaire karakter zoals we dat tot op de dag van vandaag kennen, een proces met een harde scheiding tussen ontwerp en realisatie. Aan het begin van de twintigste eeuw vond er een gigantische industrialisatie en schaalvergroting plaats, mede door de innovaties in seriële massaproductie. Vanaf de jaren negentig konden architecten, door software uit de animatiesector, eenvoudig de meest complexe vormen ontwerpen.

Veranderingen

Om ons heen veranderen industrieën razendsnel door ontwikkelingen in robotica, artificial intelligence, nanotechnologie, quantum computing, biotechnologie, Internet of Things, 3D-printing en autonome voertuigen. Dit exponentiële karakter is in de bouwsector vrijwel afwezig. Het lukt ons, ondanks de vrije toegang tot kennis en technologie, nog steeds niet om dergelijke innovaties succesvol in te zetten.

Deze discrepantie was voor ons aanleiding voor het starten van een nieuw type architectenbureau: Studio RAP. Doel: vernieuwende complexe ontwerpen voor gebouwen leveren plus de engineering en productie ervan. Voor de productie maken we gebruik van zes- en zeven-assige industriële robotarmen: machines die furore maakten in de automotive-industrie maar die ook buitengewoon geschikt blijken om architectuur mee te maken. Door in de vroege ontwerpfase gebruik te maken van geavanceerde ontwerpsoftware en deze te koppelen aan robotproductie, opent zich een compleet nieuwe wereld van mogelijkheden. Mede door deze machines is complexiteit in de bouwsector nu geen issue meer en zal de architectuur er – wat ons betreft – compleet anders uit komen te zien.

Nieuwe architectuur

Om uiteindelijk de grotere maatschappelijke uitdagingen aan te pakken moeten wij onze bouwsector compleet anders inrichten. Te beginnen met het ombuigen van de 1-dimensionale keten naar een digitaal integraal bouwproces. De sector komt hiermee in beweging en biedt daarmee ruimte aan ontwerpende partijen om zichzelf opnieuw te positioneren en te definiëren. Een nieuwe architect met een andere skill-set die meer controle heeft over proces én resultaat, die de nieuwste ontwikkelingen in andere sectoren succesvol vertaalt naar de gebouwde omgeving.

We hebben als creatieve ingenieurs de capaciteit om de huidige bouwkolom om te vormen. Om van een traag, vervuilend, conservatief en single-use Spoetnik te evolueren naar een high tech, herbruikbare raket. De bouw als draagraket voor een maatschappij waarin gezond wonen en werken bereikbaar is voor iedereen.

 

Algemeen: Laatste BNA nieuws

do 07 sep 2017

Business Bootcamp voor Architecten

  • Type: training
  • Locatie: Door het land (start in Amsterdam)
  • Organisatie: BNA Academie
  • Onderwerp: ONDERNEMEN
Business Bootcamp voor Architecten

Nieuws / 15 aug, 2017

Hoe selecteert uw opdrachtgever een architectenbureau?

Welke criteria zijn voor uw potentiële opdrachtgever belangrijk bij de selectie van een architectenbureau? Welke informatie over een bureau zou deze graag hebben, maar is moeilijk te achterhalen? Welke ontwerpen of diensten vereist hij/zij van een

Hoe selecteert uw opdrachtgever een architectenbureau?

Nieuws / 07 aug, 2017

Debat ‘ONROEREND LANDSCHAP’

25 september 2017 19:00 – 21:00, Nieuw-Vennep De bouwproductie draait weer op volle capaciteit; de heipalen zijn niet meer aan te slepen.

Debat ‘ONROEREND LANDSCHAP’

Nieuws / 02 aug, 2017

Nieuwe aanvragen BNA lidmaatschap

Overeenkomstig artikel 1a van het Huishoudelijk Reglement hebben de hieronder genoemde bureaus een verzoek om toelating bij de BNA ingediend: Architecten_Lab, Deventer FOSP, Assen Emma van Helden, Amsterdam o.a. architectuur, Haarlem Valk Architecten b.v., Soest

Nieuwe aanvragen BNA lidmaatschap

Inloggen op BNA

(Sluiten)