Particuliere Woonbeleving
i29 Architects

Tiny Holiday Home

Aan de Vinkeveense plassen heeft i29 architects een Tiny Holiday Home gerealiseerd. Een sculpturaal ontwerp van vier volumes die aan elkaar zijn geschakeld, omringen een patio en omvatten het complete woonprogramma. Met een woonoppervlakte van 75 vierkante meter gaat het huis overal een directe relatie aan met het omliggende natuurgebied.

Toelichting categorie

Het ontwerp voor het Tiny Holiday Home speelt in op een groeiende behoefte om met minder juist meer te kunnen doen. Het is tevens het antwoord op de zoektocht naar de ideale plek waar je naartoe gaat om even weg te zijn. Een plek om jezelf terug te trekken, na te denken en tot goede inzichten en ideeën te komen. Een plek om één te zijn met de natuur, om in vervoering te raken en in beweging te komen. Een plek om juist echt samen te zijn als gezin. Een plek om weer echt thuis te zijn. Tiny Holiday Home is precies genoeg en het is innig met buiten. Het is de perfecte recreatieve woonplek op fietsafstand van het familiehuis van het opdrachtgeverskoppel in Amsterdam. Het is een uitnodigde plek die ook met anderen wordt gedeeld. Het is een plek om samen te komen en met veel plezier te verblijven. De recreatiewoning is compleet ontworpen als een maatpak. Op de wensenlijst van het opdrachtgeverskoppel stond een sterke relatie tussen binnen en buiten, niet alleen qua indeling maar ook wat betreft kleur- en materiaalgebruik. De uitstraling moest modern en sober, maar niet te streng zijn. Het moest wel een warm familiehuis worden. En omdat het zo klein is, wilde het opdrachtgeverskoppel veel opbergruimte. Een recreatiewoning op een idyllische plek: het is een belangrijke invloedsfactor om een hoogwaardig ontwerp te bedenken dat de dialoog met de omgeving aan kan. Het is wat ons betreft gelijk het antwoord op de vraag of we het moeten aandurven om weer meer te bouwen in de buitengebieden. Het gaat immers om een wederkerigheid waarbij het niet alleen de vraag is wat het buitengebied te bieden heeft aan de gebouwde structuren van de bewoners maar ook wat de gebouwde structuren van de bewoners kunnen bieden aan het buitengebied.

Toelichting ontwerp

Het project is gelegen op een langwerpig eilandperceel bij de Vinkeveense plassen. Door het huis in vier volumes van verschillende grootte te verdelen en geschakeld aan elkaar te positioneren rond een patio, ontstaat vanuit elke ruimte een uniek uitzicht op het omliggende natuurgebied. De vier gebouwdelen verschillen in grootte en positionering van elkaar. Zo ontstaat een bijzondere woning die er van alle kanten anders uitziet. De ragfijne minimalistische detaillering van de houten gevels versterkt deze sculpturale kwaliteiten. Door de grote ramen en schuifdeuren volledig te openen, ontstaat een sterke relatie tussen interieur en landschap. De woning is van binnen uit naar buiten ontworpen, met een slimme indeling waarbij optimaal gebruik wordt gemaakt van de beschikbare ruimte. Het vakantiehuis is ontworpen voor een gezin van vier personen. Binnen het maximaal toegestane te bebouwen oppervlak van 66 m2 zijn een woonkamer, een woonkeuken, drie slaapkamers, een badkamer en twee toiletten ingepast. Aan de binnenkant geven de afmetingen en plafondhoogtes van de verschillende volumes duidelijk de afzonderlijke gebieden en functies in het huis weer. De interne koppeling van de volumes en de lange zichtlijnen in het interieur zorgen echter voor een sterke visuele verbinding. Door grote schuifdeuren aan de patio te openen zijn de volumes van de keuken en woonkamer zelfs fysiek verbonden. De patio verbindt fysiek het leefgebied van keuken en living. Op maat gemaakte meubels en inbouwkasten accentueren de grafische kwaliteit van het interieur en gaan een relatie aan met de zwart houten gevelbekleding van het exterieur. In de vakantiewoning is gebruik gemaakt van eenvoudige materialen zoals eikenhouten panelen, geschilderde balken plafonds en een doorlopende gepolijste betonnen vloer waardoor architectuur en interieur nog meer samenkomen. In elk detail is gezocht naar de ultieme en ruimtelijk meest efficiënte oplossing. Kwaliteitsprojecten maken is wat ons betreft niet altijd ‘hoe groter hoe beter’. Met eenvoudige en slimme ingrepen is dit project van de hoogste standaard, energiezuinig en met een kleine footprint gebouwd.

Ja! Ik sluit mij aan bij de BNA omdat ik ...

  • Gebruik wil maken van gratis modelcontracten, online kennisbank en juridisch advies
  • Mezelf wil ontwikkelen en/of mijn bureau om te kunnen onderscheiden en het collectief voordeel te benutten
  • Mijn kennis en netwerk wil vergroten en gebruik wil maken van de belangenbehartiging voor de architectenbranche