Leefbaarheid & Sociale Cohesie
Studioninedots
Westbeat
Woongebouw Westbeat heeft als kern een ‘superruimte’ die maar liefst 65 bij 50 meter meet, 8,5 meter hoog is en met een constructie van 86 bogen sculpturaal is vormgegeven. Dit netwerk van open ruimtes voor divers en collectief gebruik tilt het complex op tot een toegankelijke en levendige bestemming in de steeds dichter bebouwde stad.
Toelichting categorie
Met Westbeat is een nieuwe schakel toegevoegd aan het publiek gebied in Amsterdam Nieuw-West. De ambities van Westbeat zijn hoog. Fysiek markeert het de ‘Sprong over de Ring’, overbrugt het gebouw het hoogteverschil in de omgeving met nieuwe looproutes binnendoor en worden geluid en drukte gepareerd met dove gevels en groene galerijen; sociaal draait deze vitale plek om het plezier in het wonen voor de jonge stedeling en het aanjagen van de ondernemersgeest in Nieuw-West.
De faciliteiten in de superruimte zijn er voor gebruikers en bewoners van buurt en gebouw; hier drink je een koffie, haal je een pakket op, reserveer je een deelauto of gebruik je een werkplek.
De relatie tussen de superruimte en de bewoners van de woningen er direct boven is het sterkst. Deze studio’s zijn compact, voor een eenpersoonshuishouden, gericht op young professionals en de gedeelde ruimte is dus een waardevolle aanvulling.
De doorlopende en sierlijk gewelfde ruimtes van Westbeat sporen gebruikers, bewoners en passanten aan om deze hub te ontdekken en tot hun podium te maken. De superruimte kan afwisselend worden gebruikt voor werkplekken, horeca, voorstellingen en concerten.
De positieve vibe van de superruimte is inmiddels voelbaar nu de eerste ondernemers hun deel van de superruimte in gebruik hebben genomen, ingericht naar ontwerp van Studioninedots. Deze pioniers geven nu al invulling aan de superruimte als katalysator voor ontmoeting, uitwisseling en verbinding. De superruimte is niet specifiek ingericht voor een beperkte doelgroep; het zijn vrije ruimten, plekken voor experiment, spanning en verwondering. Juist nu verlangen we naar dergelijke fysieke plekken die een beroep doen op onze verbeeldingskracht en daarmee essentieel zijn voor de leefbaarheid in de stad.
Toelichting ontwerp
Westbeat is een iconisch nieuwbouwproject aan de Lelylaan, versnellingslocatie in Amsterdam. Het complex combineert ondernemerschap met woningen voor de jonge wereldburger. De dynamiek die zij, en de buurt, genereren wordt gefaciliteerd in de superruimte; een enorme, transparante begane grond, een doorlopende publieke ruimte die maar liefst 65 bij 50 meter meet, 8,5 meter hoog is en met een constructie van betonnen bogen sculpturaal is vormgegeven.
Deze bogen dragen de identiteit van het gebouw én zijn de cruciale schakel in de constructie. Westbeat is namelijk opgebouwd uit een stapeling van functies in drie grids. In de efficiënte, ondergrondse kelder kan kolomvrij worden geparkeerd, in de transparante plint overspannen de bogen maar liefst zestien meter en de woonverdiepingen erboven hebben een beukmaat van 5,40 mtr. De superruimte vormt dus de overgang tussen parkeren en wonen, geconstrueerd met bogen. Met die bogen wordt het vloeroppervlak vrij gelaten - een vereiste voor het flexibel en gevarieerd gebruik van de ruimte, ook in de toekomst.
In de bakstenen façade zijn de bogen zo groot dat de activiteit binnen steeds wordt geëtaleerd. Op de twee tegenoverliggende hoeken zijn de meest omvangrijke bogen volledig geopend als uitnodigend gebaar. Aan de gevels is aan de naar boven toe oplopende raamgrootte ook de stapeling van woningtypes af te lezen. De 150 huurappartementen lopen naar boven toe in grootte op, van studio’s tot eengezinswoning.
Geluid en drukte domineren de locatie van West Beat. Dit negatief gegeven wordt omgezet in positief door de levendige gevel: open, vol beweging en groen. De effecten van geluid, drukte en fijnstof worden beperkt door dove gevels én groene, beplantte galerijen aan de buitenzijde, en zonnige balkons en leefgalerijen aan de binnentuin. Duurzaamheid is integraal onderdeel van het ontwerp van West Beat. De materiële maatregelen op het vlak van duurzaamheid zijn hier onlosmakelijk verbonden met de sociale, comfortabele en gezonde leefom