Leefbaarheid & Sociale Cohesie
natrufied architecture

wooncooperatie de Warren

De Warren is een collectief woongebouw op Centrumeiland in Amsterdam met 36 appartementen voor sociale- en middenhuur. Het is de eerste zelfbouw Wooncoöperatie van Nederland. Met een EPC van -0.16, is duurzaam én betaalbaar wonen in de stad Amsterdam binnen handbereik.

Toelichting categorie

Collectiviteit als kernwaarde Een kerngedachte van De Warren is collectiviteit. De appartementen hebben een klein oppervlak, maar elk appartement staat 30% van haar oppervlakte af aan het collectieve doel. Hiermee ontstaat circa 800m2 collectieve functie, zoals een multifunctionele ruimte, speelkamer, muziekstudio, thuiswerkplekken, stilteruimte en meerdere gemeenschappelijke woonkamers en keukens. Dit spaarzaam en collectief omgaan met oppervlak, resulteert ook in een minimalisering van materiaalgebruik en impact op het milieu. De gemeenschappelijke ruimte baant zich een weg door het hele gebouw en vormt de ontsluiting voor de diverse woongroepen; waarvan er op elke verdieping eentje gelegen is. Door het centraal leggen van de collectieve ruimte wordt dit onderdeel van iedereens dagelijkse route en wordt het contact tussen bewoners gemaximaliseerd.

Toelichting ontwerp

Materiaalgebruik De gevelbekleding is gemaakt van gerecyclede remmingswerken (Azobe) die onbehandeld (en onderhoudsvrij) toegepast worden. De geoogste planken zijn eerst gedoubleerd, voordat ze de juiste dikte hadden om toe te passen als gevelbekleding. De mikado-voorzetgevel ten behoeve van de natuurinclusiviteit (met plantenbakken, die regenwater van het polderdak gebruiken) is gemaakt van gerecyclede meerpalen (Basralocus). De houten gevel afwerkingen, tesamen met de houten hoofddraagconstructie, de HSB-gevelelementen, kozijnen en binnenwanden hebben tijdens hun levensduur meer dan 300 ton CO2 opgeslagen. Dat staat gelijk aan circa 200 jaar autogebruik van de gemiddelde Nederlander. Duurzame opwekking Er is voor gekozen om niet op het lokale warmtenet aan te sluiten, maar warmteopwekking in eigen hand te houden. In verband met de grondgesteldheid, moesten heipalen van 29m worden toegepast. Deze heipalen zijn getransformeerd tot ‘energieheipaal’. Door middel van slangen door de palen als warmtewisselaar en een warmtepomp, wordt bodemwarmte (of koeling) gewonnen en door het gebouw gedistribueerd. Het dak is uiteraard gereserveerd voor PV panelen. Flexibiliteit in huidig en toekomstig gebruik De draagconstructie bestaat uit een houten kolommen- en liggerstructuur. Indien in de toekomst een andere indeling is gewenst kunnen de lichte binnenwanden worden weggehaald. Per stramien is minstens één schacht opgenomen waar o.a. de decentrale ventilatie op kan worden aangesloten.

Ja! Ik sluit mij aan bij de BNA omdat ik ...

  • Gebruik wil maken van gratis modelcontracten, online kennisbank en juridisch advies
  • Mezelf wil ontwikkelen en/of mijn bureau om te kunnen onderscheiden en het collectief voordeel te benutten
  • Mijn kennis en netwerk wil vergroten en gebruik wil maken van de belangenbehartiging voor de architectenbranche