5 juli 2017 – Go with the Flow on #Ethelday

Get up, stand up! Stand up for your rights!

6 juli 2017

Vandaag was het #Ethelday. Een door RIBA-president Jane Duncan geëntameerd idee om het eerste vrouwelijke lid van de RIBA, Ethel Mary Charles (1871-1962), te eren. Er was vandaag een speciale bijeenkomst voor genodigden. Ik mocht ook binnen. “Let’s honor those on whose shoulders we are standing” riep de immer felle RIBA-voorzitter in een korte, maar strijdvaardige speech. In één beweging was het dus ook ‘The International Women in Architecture-day’.  “It’s just not right that so little women are at the top of our profession”. Ik knikte naar deze kleine, grote vrouw. Ons eerste BNA-lid Margaret Kropholler werd pas in 1940 lid. En dan ook nog omdat haar man Jan F. Staal stierf. Joep Habets zocht uit dat ze – shame on us – als ‘’wed. M. Staal-Kropholler’ staat vermeld. Enfin, times are a’changing en de BNA zingt nu een ander lied, aangevoerd en -vuurd door onze voorzitter Nathalie de Vries. Nathalie en Jane vonden elkaar, gingen op de foto en ik zag – als man – dat het goed was.

En een reeks bijzondere vrouwen passeerde de revue. Vrouw 1 was RIBA-medewerker Emmanuelle Meunier, al even klein en kordaat als haar voorzitter, die ik sprak over de internationale samenwerking. Een gewone vrouw, met ongewone inzet. Vrouw 2 stond verdekt opgesteld. In de hoek had Nathalie namelijk een andere Real Big Woman ontdekt, haar ‘jeugdheldin’ Eva Jiricna, van het gelijknamige architectenbureau. Een frèle dame van in de zeventig, in knaloranjeroze pakje, blonde haren, scherpe blik. En een oeuvre -vooral die glazen trappen – om U tegen te zeggen.

Nathalie bekende dat ze voor haar vroeger naar Londen afreisde. Ze hield een geestig, strijdvaardig betoog. Onlangs kreeg ze in Praag een nieuw ‘baantje’ aangeboden. Om daar het masterplan te doen. ‘Als ik op mijn leeftijd – een issue, dat wel (FS) – nog zo’n baan kan krijgen, dan kunnen jullie, geweldige vrouwen ook een nieuwe carrière beginnen!’. Een ranke grootheid, die op de schouders van Ethel was geklommen. De al even sterke Alison Brooks (54) maakte het tableau feminin compleet: ‘we can change architecture’.

U denkt dat aan deze ‘catwalk’ geen einde komt? Inderdaad, want een spontane ontmoeting met Magda Mostafa, architect in Caïro, maakte het echt compleet. Een oude bekende van onze voorzitter. En een verhaal over hoe een moderne, sterke vrouw, architect, professor, zich staande houdt in deze onnoemelijk ingewikkelde en vrouwonvriendelijke stad. Zij troonde drie piepjonge studentes met haar mee, die vol bewondering MVRDV’s Nathalie de Vries een handje gaven en bijna wilden buigen. Een spontane discussie en weer drie vrouwen die op de schouders kunnen springen.

Daarvoor waren we in de nieuwe kantoren van RIBA, eveneens aan de chique Portland Place. Een groot 19e-eeuws klassiek gebouw. Daar spraken wij Marcus Deeley (Head of International) over samenwerking, chartered practices, onze Europese Architectural Council (ACE) en internationalisering. We doen het zo gek nog niet. Feit: de Engelsen hebben een andere marktoriëntatie dan wij. Bijna 40% van de omzet komt uit de Golfstaten, en verder steeds 15% uit de EU, Noord-Amerika, China en ‘andere Europese landen’. De totale omzet zit op circa 20% uit het buitenland. In Nederland is dat minder dan 5%.

Na zoveel vrouwen en buitenland bleef er nog een restje middag over om haastje-repje met de fiets door Londen te sjezen. Te midden van horden sportieve fietsers, met fraaie en hippe ‘bikies’ ging ik mee met de massa, het verkeer en geruis van al die dunne bandjes, dwars door die warme, benauwde en ook bedreigde stad. Het ging als vanzelf. Heerlijk. Go with the flow! Al zal juist voor vrouwen het advies op #Ethelday anders luiden.

Get up, stand up! Stand up for your rights!

Algemeen: Laatste BNA nieuws

Nieuws / 21 nov, 2017

Blog Fred Schoorl: Omdenken met Reset Your Mind

In de Prodentfabriek te Amersfoort smaakt het naar nieuw. De BNA viert de landelijke Architectendag met een programma dat bol staat van het raakvlak tussen architectuur en wat er op wereldschaal aan technologische en duurzame

Blog Fred Schoorl: Omdenken met Reset Your Mind

Nieuws / 10 okt, 2017

Blog Fred Schoorl

Vastgoedbeurzen. Een bijenkorf voor de bouw. Je vliegt erin, hoort een intens gezoem en vliegt er weer uit: de één om te gaan oogsten, de ander om verder te zaaien. De afgelopen dagen op de

Blog Fred Schoorl

Nieuws / 31 mrt, 2016

Blog Fred Schoorl: Beyond BIM

Het is enige tijd geleden dat ik een blog publiceerde over ‘nieuw geld’. De portee was: de traditionele financiering loopt op zijn eind, laten we ‘agile’ (modewoord) zijn en als architecten nieuwe bronnen aanboren. Het

Blog Fred Schoorl: Beyond BIM

Inloggen op BNA

(Sluiten)